שמונה ימים לפתיחת שנת הלימודים ועדיין לא הושג מתווה מוסכם בין משרד האוצר, משרד החינוך והסתדרות המורים בנוגע להסכם ההעסקה החדש של המורים. בעוד נראה שהמשא ומתן תקוע, הצדדים מתרכזים כעת בעיקר בחילופי האשמות וביקורת פומבית. בוועידת החינוך של "דה-מרקר" תקפה שרת החינוך שאשא ביטון את משרד האוצר: "אם הם היו רוצים - אפשר היה לחתום על הסכם כבר לפני חודשיים". בכיר באוצר הגיב: "אין כמעט הסכמה על שום דבר, ההצעה של משרד האוצר נדיבה". יו"ר ארגון המורים, רן ארז, סיפק איום משלו: "לא נפתח את שנת הלימודים ב-1 בספטמבר".

הדיונים בין הצדדים החלו כבר בחודש ינואר ולפני היציאה לחופש הגדול הכריזה הסתדרות המורים לראשונה על איומי שביתה - אך למרות ההתרעות המוקדמות, החתימה על ההסכם מתעכבת עד לרגע האחרון. מה הם הנושאים שעליהם מתנהלים הדיונים הסוערים בחדרי המשא ומתן?

הפגנת המורים
על פי ההצעה הנוכחית של משרד האוצר מורים ותיקים יקבלו העלאה של 400 שקלים בלבד

התוספת למורים הוותיקים

המחלוקת העיקרית בין האוצר למורים נוגעת לתנאים של המורים הוותיקים. הצעת האוצר מבקשת להעלות דרמטית את שכר המורה המתחיל ב-30 אחוזים - לסכום התחלתי של 9,000 שקלים בחודש. לעומת זאת, המורים הוותיקים שנמצאים יותר מעשרים שנה במערכת יקבלו תוספת של פחות משלושה אחוזים, כ-400 שקלים בלבד. בהסתדרות המורים ובמשרד החינוך חוששים שההצעה שמונחת על השולחן תגרום לכך שלמורים לא יהיה אופק התקדמות במקצוע ולאחר כעשור של עליות במשכורת לא תהיה להם סיבה להישאר במערכת.

"מורה שנכנס בשנתו הראשונה צריך לראות אופק מבחינת שכר ומבחינת התפתחות מקצועית"

שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון

שינויים בלוח החופשות

במשרד האוצר מבקשים לנצל את הסכם השכר הנוכחי כדי להכניס שינויים בלוח החופשות ומציעים לבטל את החופשה בימי איסרו-חג, תענית אסתר ול"ג בעומר. בתמורה, באוצר מציעים להמיר את הימים הללו בחופשה בימי שישי ולתת למורים שני ימי חופשה לבחירתם - לאחר שחופשת הפסח תקוצר.

בעיה נוספת שנוגעת להסכם היא הפער בין ימי החופשה במערכת החינוך לימי החופשה של ההורים העובדים במשק. בעוד שחופשת הקיץ נמשכת 53 ימים, להורים יש 12 ימי חופשה בשנה על פי חוק.

המשבר במערכת החינוך – סיקור N12

בשלב זה בהסתדרות המורים לא מוכנים כלל לשוחח על השינויים בחופשות - עד שלא ייפתרו המחלוקות בשאר הנושאים שנמצאים בליבת המחלוקת. במשרד האוצר הציעו שינוי נוסף: להזיז שלושה ימים מחופשת פסח ובאמצעותם ליצור 'גשר' בין יום כיפורים לסוכות. הצעה זו התקבלה בהסכמה גם במשרד החינוך. שינוי נוסף שלגביו קיימת הסכמה בין משרדי החינוך והאוצר הוא הארכת 'בית הספר של החופש הגדול' עד ה-21 באוגוסט.

סכנת שביתה במערכת החינוך: הפגנת המורים בתל אביב (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
8 ימים לפתיחת שנת הלימודים: משרד האוצר והסתדרות המורים לא הגיעו להסכמות|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

ביטול הלימודים בימי שישי ומעבר לחמישה ימי לימוד

במשרד האוצר מציעים להעביר את הלימודים בבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים לחמישה ימי לימוד. במשרד החינוך ובהסתדרות המורים מתנגדים להצעה בצורה הנוכחית מפני שקיים חשש לפיטורים של אלפי מורים בעקבות המהלך.

שינוי בתנאים למורות אימהות ומורים ותיקים

בתגמולי השכר למורים קיימות הקלות למורות אימהות - אלו שיש להן ילדים עד גיל 14 זכאיות לתוספת שעות במשכורת. במשרד האוצר מבקשים להוריד את הרף, כך שרק אימהות לילדים עד גיל 12 יהיו זכאיות להקלה. מודל דומה קיים גם אצל המורים הוותיקים - מורה מעל גיל 50 זכאי לתוספת שעות במשכורת ובאוצר מבקשים להוריד את הרף כך שרק מורים מעל גיל 52 יקבלו את התוספת. להערכת גורמי המקצוע, המהלך שווה לקופת האוצר כ-500 מיליון שקלים בשנה. בהסתדרות המורים ובמשרד החינוך מתנגדים לשינוי שיפגע בתנאי ההעסקה של המורים כיום.

אביגדור ליברמן, יפה בן דוד (צילום: פלאש 90)
משה בכר, בכיר במשרד האוצר, הגיב להאשמות: "חבל שאין הסכמה כי ההצעה של האוצר נדיבה"|צילום: פלאש 90

שיטת קידום מצוינות

כחלק מההצעות של משרד האוצר, ישנה הצעה להפסיק את העלאת המשכורת אך ורק על סמך שנות הוותק במערכת ולאפשר תגמול למורים מצטיינים. ההצעה מאפשרת למנהל בית הספר לחלק תפקידים על בסיס מצוינות למורים במקצועות מתמטיקה, אנגלית ולשון, כך שכל תפקיד יזכה את המורה בתוספת של 600 שקלים. לכל בית ספר יוקצה תקציב של 18,000 שקלים בשנה לטובת המטרה, כלומר, יהיה ניתן לתגמל 30 מורים מתוך הצוות. במשרד החינוך ובהסתדרות המורים מוטרדים שהצעת האוצר "מחטיאה את המטרה" ולא מאפשרת גמישות למנהלים וקידום מצוינות. הפתרון שהציעה שרת החינוך הוא סל שעות גמיש באמצעותו מנהל התנהל באוטונומיה ויוכל לתגמל מורים מצוינים בסכומים גבוהים יותר ובמגוון תחומים.

התוספת למחנכות כיתה

לפי המצב הקיים מחנכת כיתה מקבלת כיום תוספת של 10% לשכרה, שיטה הגורמת לכך שמורות ותיקות מקבלות תוספת גבוהה יותר על תפקיד של חינוך כיתה. במשרד האוצר מבקשים לשנות את שיטת התגמול כך שמורים צעירים יקבלו תוספת גבוהה יותר אם יהיו מחנכי כיתה. גובה התוספת למורה מחנך בשנתו הראשונה יעמוד על 2,599 שקלים ומורה עד חמש שנים יעמוד על תוספת של 2,135 שקלים. לעומת זאת מחנכים עם ותק של 15 שנה יקבלו תוספת של 836 שקלים והתוספת למורים הוותיקים ביותר תעמוד רק על 440 שקלים. בנושא זה קיימת מחלוקת בין הסתדרות המורים לבין משרד האוצר.

שביתה במערכת החינוך (צילום: דנה עדידי)
יו''ר ארגון המורים רן ארז מאיים בשביתה|צילום: דנה עדידי

חילופי האשמות

דלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך, התייחסה בוועידת החינוך של דה מרקר למשא ומתן התקוע: "אנחנו יושבים ברצינות כדי להגיע לפתרון מקובל על כל הצדדים. זה היה יכול להיסגר מזמן, אבל לצערי רק בימים האחרונים הדיונים הפכו לענייניים. אני מקווה שהשנה תיפתח - הילדים סבלו מאוד מפגיעה ברצף הלימודים בקורונה".

"מורה לא צריך לרוץ לעבודה נוספת במלצרות אחר הצוהריים. הוא צריך להתמקד בתלמידים שלו", הוסיפה שטאובר. "אנחנו משכנעים מורים שביקשו לפרוש להישאר שנה נוספת. גם אם נפעל בכל הדרכים היצירתיות - יישאר מחסור"..

רן ארז (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
רן ארז|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

רן ארז, יושב ראש ארגון המורים, הביט עד עתה מהצד על המאבק שמנהלת יפה בן דויד מול משרד האוצר. היום, בוועידת דה-מרקר, הצטרף ארז לאיומים להשבית את בתי הספר בתחילת שנת הלימודים: "אני מתכנן שביתה ואנחנו הודענו שב-1 בספטמבר לא נפתח את שנת הלימודים אם לא ייחתם איתנו על הסכם קיבוצי. אני חושב שאני לא אשבות, כי בסוף יחתמו איתנו. הכרזנו על סכסוך עבודה מזמן, כי הסכם הקיבוצי שלנו הסתיים בפברואר ומאז לא מדברים איתנו בצורה רצינית על תוספות שכר. משרד האוצר לא ניהל איתנו משא ומתן רציני. חיכיתי לראות מה הוא ההישג של הסתדרות המורים. הפערים בינינו לבין משרד האוצר הם פערים לא גדולים, אבל עד שזה לא חתום זה לא חתום".

הפגנת המורים בתל אביב, 30 במאי 2022 (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
הפגנת המורים בתל אביב|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

משה בכר, סגן בכיר לממונה על השכר באוצר שנמצא בדיוני המשא ומתן, הגיב להאשמות ואמר בוועידת דה-מרקר: "אנחנו עושים הכל כדי לקדם את ההסכם הזה. אנחנו לא מבזבזים זמן ומעלים הצעות. יש נטישה של מורים צעירים ולכן אנחנו רוצים למקד שם את עיקר המאמץ. אין אף מורה שלא יקבל כלום - גם המורה הכי ותיק יקבל תוספת. אין מצב שמורה צעיר ומורה ותיק יקבל את אותו השכר".

בהמשך, התייחס בכר לדיונים בין הצדדים שעד כה לא נושאים פרי: "המשא ומתן לא מתקדם בקצב הראוי - אין כמעט הסכמה על שום דבר מהעקרונות החשובים. חבל, כי ההצעה של האוצר נדיבה ועולה לא מעט כסף".