שוב הגענו לשבוע האחרון של חודש אוגוסט - ופתיחת שנת הלימודים מוטלת בספק גדול. וגם אם לא תהיה שביתה, התלמידים כבר משלמים את המחיר: המורים החליטו שלא לקיים ימי היערכות לתלמידים שעולים לכיתה א'. היום (ראשון) הצדדים יחדשו את המגעים ביניהם, אך הפערים גדולים מאוד.
במשרד האוצר מתכוונים לפנות מחר לבית הדין לענייני עבודה כדי שיוציא צו מניעה לשביתה במערכת החינוך. אך לצורך הוצאת הצווים ייתכן שבאוצר יצטרכו שיתוף פעולה מצד שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון, שכלל לא בטוח שתתמוך בכך. "במקום לחפש פתרונות משפטיים באוצר צריכים למקד את המאמצים שלהם בניסיון להגיע להסכם כבר עכשיו", אמרה השרה ל-N12.
יום ההיערכות לכיתה א' - בוטל
המורים כבר עכשיו נערכים לקיים הפגנה גדולה בהמשך השבוע, דבר שיכול ללמד אותנו על הלך הרוחות בתוך חדרי המשא ומתן ועל היכולת של הצדדים להגיע להסכם כבר היום. גם אם יושג הסכם ברגע האחרון, בהסתדרות המורים החריפו את הצעדים והחליטו שלא לקיים את ימי ההיערכות לקראת כיתה א', שבהם התלמידים החדשים פוגשים את המורים "הילדה שלי עדיין לא מכירה את המורה שלה, אין לנו מושג באיזו כיתה היא משובצת", מספרת ל-N12 שולי מוניצור, אם לילדה שעולה לכיתה א'.
"פתחו לנו קבוצת וואטסאפ כיתתית שבה הודיעו לנו שיום ההיערכות מבוטל והילד שלנו אמור לבוא לבית ספר חדש, למקום חדש, להסתגל למסגרת חדשה, ומן הסתם היה מצופה שיקבלו אותם, ייתנו להם נחיתה רכה לתוך המסגרת החינוכית", אומר אמיר שיפרמן, אב לילד שעולה לכיתה א'.
"אני לא חוששת ששנת הלימודים לא תיפתח ב-1 בספטמבר, אני יודעת שהיא לא תיפתח ב-1 בספטמבר", הוסיפה יוטל פוגל, אם לארבעה מהרצליה. "עשו לנו כבר אחלה בילד-אפ בחודשים האחרונים, שזה מה שהולך לקרות".
המורים תומכים במאבק: "רק לוקחים מאיתנו"
בקבוצות הוואטסאפ הפנימיות של המורים הרוחות סוערות ורבים מהם עומדים מאחורי ההסתדרות במאבק על הסכם השכר. "במסגרת ההצעה של האוצר יש רק הרעת תנאים למורים", כתב מורה בקבוצה, "רק לוקחים מאתנו". מורה אחר כתב: "400 שקל תוספת למורים ותיקים זו בושה! ביזיון! אסור לנו להסכים להצעת האוצר – נצביע ברגליים ולא נגיע ב-1 בספטמבר".
מורה נוסף כותב: "עדיף להקפיא את ההסכם עד שיהיה שר אוצר חדש". מורה אחר כתב: "ההסכם הוא חוסר צדק וקיפוח של מורים שנותנים את חייהם למען ילדי ישראל".
"צריך לעשות בתוך המערכת ריסטראט", טוענת אורלי גרנות, מחנכת כיתה המקבלת תמיכה מקרן ליאון. "צריכים לצמצם כיתות, להוסיף אנשי מקצוע. היום מחנכת כיתה עושה הכול והיא לא יכולה לעשות הכול. תוספת שכר של 400 שקל? אנחנו לא מצליחים לעמוד, לא מסיימות את החודש".
ויש תלמידים שאיומי השביתה לא נוגעים להם כלל. בחינוך החרדי יחזרו היום ללמוד בכל המוסדות לבנים. "החינוך החרדי, החינוך אצלו הוא דרך חיים", מסביר הרב שלמה ברילנט, יו"ר איגוד הישיבות ותלמודי התורה. "וכיוון שהחינוך הוא דרך חיים – לא עושים שביתות".