שבועיים בדיוק לפתיחת שנת הלימודים והאיומים בדבר שביתה ב-1 בספטמבר הולכים ומתעצמים. אתמול (חמישי) התפוצץ פעם נוספת המשא ומתן בין הסתדרות המורים למשרד האוצר, כאשר שרת החינוך יפעת שאשא ביטון דרשה מלפיד לכנס את הממשלה לדיון חירום בנושא כבר ביום ראשון.
הפער העיקרי בין הצעת האוצר לבין הסתדרות המורים נוגע לשכרם של המורים הוותיקים. רבים מהם עוקבים באדיקות אחר הדיונים בעיניינם ומדגישים - אם ההצעה תתקבל, נעזוב את מערכת החינוך. כעת, כמה מהם חושפים בפנינו את תלושי השכר ומספרים על הפער בין ההשקעה והמחויבות שלהם למקצוע, לבין דרישתם הבסיסית לשכר הוגן.
"האם אני אחזור למערכת הזו? זה ממש לא מובן מאליו"
"אני עובד מאה אחוז משרה כמחנך כיתה, רכז מקצוע, רכז טיולים וחבר צוות הנהלה, ועל כל זה אני מקבל בבנק, בתור מחנך כיתה - 9,500 שקל, מי יישאר בשביל זה?" סיפר אמיר שפר, שעובד כמורה 15 שנים. "זו בושה ואני כל הזמן שואל את עצמי 'האם אני רוצה להמשיך?'. עוד מעט אני אצא לשבתון, מזמן יכולתי לצאת ואני אוהב את העבודה אז לא יצאתי. האם אני אחזור למערכת הזו? אני לא יודע. זה ממש לא מובן מאליו".
"קשה מאוד לשרוד עם השכר כאם חד-הורית"
אסתי לוי, עובדת כמורה כבר 29 שנים ומשתכרת ב-8,300 שקלים בחודש. "אני כבר בונה לי את האקזיט שלי החוצה", שיתפה. "אני לא רואה את עצמי ממשיכה. קשה מאוד לשרוד עם השכר כאם חד-הורית. למה אני זו שצריכה להכשיר את המורים החדשים, מנחה, מדריכה, עושה את הכול ולא מקבלת על זה כמעט כלום? אני מכינה את דור העתיד, ודורכת במקום? לא פייר, לא ראוי וגם לא מכבד".
"הבן שלי מרוויח יותר ממני"
הדס לוי, גם היא מורה כבר 28 שנים סיפרה בכאב: "400 השקלים שהם מציעים לנו, זה לעג לרש. הבן שלי בן 27 ומרוויח יותר ממני. כמו שעובדי הרכבת, הטייסים באל על ניצלו ימי מחלה, גם למורים הוותיקים יש המון ימי מחלה, אנחנו נהיה חולים. אתם צריכים להבין שזה צעד נואש". על פי מתווה האוצר שכר מורה מתחיל יעלה ל-9,000 שקלים לחודש – עלייה של 30%. שכר מורה עם ותק של 20 שנה יעלה ב-400 שקלים, עלייה של פחות מ-3%.