בשבועות הקרובים צפויים להתחיל במשרד האוצר דיוני השכר בנוגע למשכורות של אנשי החינוך בישראל - וזה הזמן שאנשי האוצר יראו כמה המצב כאן מעוות. בימים בהם יוקר המחייה מזנק, מורות, יועצות, סייעות וגננות חושפות את תלוש השכר שלהן. מכאן עולה השאלה - כיצד אנחנו רוצים להתייחס לחינוך ילדינו?
"עובדים במקסימום, מרוויחים במינימום"
"אני עובדת כסייעת בגן ילדים בחינוך המיוחד בעיריית בת ים 20 שנה. המשכורת שלי היא 6,200 שקלים נטו", מספרת ענת זאדה. "לא כל אחת יכולה לעבוד בגן ילדים. זה אחד שאוהב ילדים ושיש לו סבלנות - זה להיות סייעת. זה לתת את הלב ואת הנשמה, ולא בהכרח בקטע הפדגוגי. יש סייעות שמרוויחות 4,000 שקלים ולא מגיעות גם ל-5,000. יש כאלה שמרוויחות 5,400-5,300. זו עבודה ממש לא מתגמלת. עבודה שוחקת. בושה, בושה. באמת בושה וחרפה".
גם אור, מחנכת כיתה ו' בבית הספר "נווה דליה" בראש העין משתפת את השכר הזעום שלה: "אני מרוויחה 6,307 שקלים בחודש נטו. העבודה שלנו כרוכה בהמון המון אחריות. יש לך 30 תלמידים שאתה צריך לספק להם רווחה נפשית, לתמוך בהם, לעזור להם, לפתור כל מיני דילמות. אלה ילדים בגיל ההתבגרות. אני מאוד אוהבת את הילדים, מאוד אוהבת את בית הספר, מאוד אוהבת את התחום, אני מרגישה שזה ממלא אותי. אבל בסוף צריך ללכת ולפרנס את המשפחה בכבוד".
השכר החודשי של חדווה צוברי, מטפלת במעון אמונה בשכונת נווה יעקב שבירושלים, עומד על סכום נמוך של 5,400 שקלים בלבד. "בשביל הסכום הזה אני גם מחתלת, גם עובדת איתם ביצירות, עושה להם כל מה שהם צריכים, ומנקה", אומרת חדווה. "לתת את כל זה ב-5,400, הסכום הזעום הזה שאנחנו מרוויחות...אנחנו עובדים במקסימום, מרוויחים במינימום".
היחידים במגזר הציבורי שמרוויחים פחות מאנשי חינוך הם העובדים הסוציאליים. ניצן קדר, עובדת סוציאלית מספרת על התסכול הרב: "אני יועצת בבית ספר יסודי ואני מרוויחה 7,500 שקלים. אם ילד זקוק לאיזשהו טיפול פסיכולוגי, אז אנחנו נדאג ונלווה את ההורים. אם ילד זקוק לאיזשהו טיפול - קלינאית תקשורת או מרפאה בעיסוק או הדרכת הורים. השכר הזה, האמת, הוא מעליב. לא משקף בשום דרך את העשייה, את האכפתיות, את תחושת השליחות".
ישראל במקום האחרון ב-OECD
על פי מחקר של ד"ר איריס בן דוד הדר מהפקולטה לחינוך בבר אילן, בגרמניה, מורה מרוויח יותר משופט. בתוך כך, שיאניות השכר במדינות ה-OECD בתחום החינוך הן שוויץ, דנמרק, ספרד, הולנד, אוסטרליה, אוסטריה ונורווגיה. בין המקומות האחרונים ניתן למצוא את הונגריה, פולין ויוון. במקום האחרון ברשימה – מדינת ישראל.
סיגל הרוש, מנהלת בית ספר ונציגת ארגון "מנהיגים", מרוויחה 14,500 שקלים בחודש נטו. "אנחנו לא נמצאים סתם בעבודה הזו, אנחנו נמצאים בעבודה הזו מתוך הרגשה של שליחות. אבל אי אפשר לנצל את הרגשת השליחות שלנו ואת המקום שאנחנו בחרנו לבוא אליו ולשלם שכר כל כך נמוך", היא מספרת.