שיעור הזכאות של בנות עומד על 75.6% לעומת 72.5% לבנים – כך עולה ממחקר חדש של מרכז המחקר של הכנסת שפורסם אתמול (שלישי) ומתייחס לנתוני שנת הלימודים תש"ף (2019/20), השנה שבה פרצה מגפת הקורונה והביאה להקלות ולהתאמות שונות. כפי שדיווחנו לפני כחצי שנה, בשנה זו גם נרשמה עלייה של 3.7% בשיעור הזכאות הכללי לבגרות.

מהמחקר שנערך לבקשתה של חברת הכנסת לימור מגן תלם (ישראל ביתנו), עולה שבארבעה מתוך שישה מחוזות (דרום, חיפה, מרכז וצפון) שיעור הזכאות לבגרות בקרב הבנות היה גבוה משל הבנים. במחוז הצפון למשל 82.1% מהמסיימות היו זכאיות לתעודת בגרות, לעומת 67.4% מהמסיימים. במחוז המרכז הנתונים הראו 86.8% זכאות בקרב הבנות אל מול 78.2% בקרב הבנים.

למחקר המלא של מרכז המחקר של הכנסת

רק במחוזות תל אביב וירושלים נרשמה תמונה הפוכה – בתל אביב רק 71.4% מהבנות היו זכאיות לתעודת בגרות לעומת 76% מהבנים, ובירושלים הפער היה גבוה במיוחד לטובת הבנים: 75% מול 52.9% בלבד בקרב הבנות. במחקר צויין שהנתונים העלו תמונה דומה גם בקרב תלמידי החברה היהודית בלבד, אולם בתוכה הפערים בין בנים ובנות היו לרוב קטנים יותר.

ההבדלים בנתוני ההשכלה הגבוהה

עוד נבדק במחקר שיעור בעלי תואר ראשון ומעלה בקרב בני 35 עד 55, וגם בקטגוריה זו נרשמה עדיפות ניכרת לנשים: 38.9% לעומת 32.9% בקרב הגברים. אחוז הבוגרות היה גבוה מאחוז הבוגרים בכל אחד מהמחוזות, ובמחוז הצפון נרשם הפער היחסי הגדול ביותר: 24.8% מהנשים לעומת 16.4% מהגברים, פי 1.5 בערך.

גם בדיקת שיעורי הזכאות לתואר שני לפי מגדר העלתה שיותר נשים סיימו אותו מאשר גברים (15.7% מול 12.1%). עם זאת, דווקא בשיעור בעלי התואר השלישי נרשם יתרון קל מאוד לגברים, אך מדובר על פי הדוח בחלוקה כמעט שוויונית של כ-0.8% מהאוכלוסייה בגיל 35 עד 55 בשני המגדרים.

במחוזות הדרום, הצפון וירושלים נרשמו אחוזי הזכאות הנמוכים ביותר לתואר ראשון ולתואר שני - הן בקרב נשים והן בקרב גברים. כך למשל, הבנות בדרום הראו 76.4% זכאות לבגרות, יותר מהממוצע הארצי ויותר משיעור הזכאות של בנות בתל אביב (71.4%). אבל שיעור בוגרות תואר ראשון בדרום עומד על 23.5% - פחות מהממוצע הארצי שעומד על 31.9% ופחות מתל אביב שבה ל-38.9% מהנשים בטווח הגילים שנבדק יש תואר ראשון. גם במחוז הצפון נראתה תמונה דומה.

 

חברת הכנסת לימור מגן תלם (צילום: דני שם טוב, הכנסת)
"עלינו לבחון את הסיבות לפערים הללו", חברת הכנסת לימור מגן תלם|צילום: דני שם טוב, הכנסת

"המחקר שם זרקור על בעיות שורש בחברה", אמרה חברת הכנסת לימור מגן תלם. "לפי הנתונים, נשים מצטיינות ואף עוברות את הגברים באחוז הזכאות לתארים אקדמיים באופן גורף. למרות זאת, בפריפריה הגיאוגרפית, בדרום ובצפון הארץ אחוזי הזכאות לתארים נמוכים משאר חלקי הארץ. עלינו לבחון את הסיבות לפערים הללו ולדאוג שיתקיים שוויון הזדמנויות אמיתי בנגישות להשכלה ורכישת מקצוע".