כבר שנים שבמסדרונות ובפינות הנסתרות של בתי הספר ניתן למצוא תלמידים מעשנים, אולם כעת התופעה התרחבה ואת חפיסת הסיגריות הרגילה החליפו קפסולות של סיגריות אלקטרוניות. "כולם מעשנים את זה וכולם משתמשים בזה", מספר ד' – צעיר בן 17 ממרכז הארץ. "תלמידים מעשנים היום כבר בכיתה ח' או ט', משמע גילי 14 ו-15".
מנכ"ל מכון מתבגרים הוסיף כי "ילדים מעשנים בבית הספר כבר מכיתה ד'. הסיגריות האלקטרוניות מאוד מפתות בשביל ילדים. הן מגיעות באלפי טעמים, הרבה פעמים כאלה שמזכירים טעמי ילדות: צמר גפן, אבטיח או סוכריות גומי".
בחוק אמנם אסור למכור את הסיגריה האלקטרונית למי שטרם מלאו לו 18, אבל בפועל לא באמת קשה לקנות אותן – בטלגרם, בטיקטוק וגם בפיצוציות. "יש מחששה בבית הספר ושם כולם יושבים", סיפר י', בן 16 ממרכז הארץ. "כשיש חלון (הפסקות בין השיעור) או הפסקות. המורים יודעים, אבל מעלימים עין. כולם יודעים שיש בזה סכנה ושזה לא בריא, אבל אני יכול להגיד על עצמי באופן אישי שקצת התמכרתי לניקוטין, לסטלה שבאה עם זה".
בארה"ב, הסיגריות האלקטרוניות הן מוצר העישון הפופולרי ביותר בקרב בני נוער. הנושא אמנם מטריד מאוד את העולם, אך רק בחודש שעבר ה-FDA קיבל החלטה שנויה במחלקות: לאשר לשווק סיגריות אלקטרוניות בטענה שהמוצר פחות מזיק באופן משמעותי מאשר סיגריות רגילות. לטענתם, עדיף לשווקם סיגריות אלקטרוניות לציבור המעשנים – גם במחיר הפגיעה בבני הנוער.
סרט חדש של הניו יורק טיימס עוסק בחברת ג'ול, שהחלה לייצר סיגריה אלקטרונית בניסיון לעזור למיליוני אנשים להפסיק לעשן. במעלה הדרך החברה סטתה מהמסלול וגרמה לדור הצעיר להתמכר. "אנחנו רואים גם ילדים בבתי הספר היסודיים עם התופעה של שימוש בסיגריות אלקטרוניות", מאשרת קרן רוט, הממונה על נושא השימוש בסמים ואלכוהול במערכת החינוך. "אנחנו מזמינים את ההורים לדבר עם הילדים שלהם על ההשפעות המזיקות, וללמד אותם גם פה פשוט להגיד מילה אחת: לא.