חוזרים ללימודים: מערכת החינוך בכל רחבי ישראל תפתח מחר (רביעי), 1 בספטמבר. לאחר מחלוקות אינספור לנוכח מצב התחלואה, ראש הממשלה נפתלי בנט וקבינט הקורונה קיבלו החלטות סופיות באשר למתווה החזרה לבתי הספר. כיצד תתחיל השנה, אילו הגבלות חלות ומה בנוגע לתו הירוק של המורים? N12 עונים על כל השאלות.
היכן ייפתחו הלימודים מחר?
כל בתי הספר בארץ ייפתחו ב-1 בספטמבר, בהתאם למתווה החינוך עליו החליט קבינט הקורונה. ההחלטה כוללת את מוסדות הלימוד בכל הרשויות, ואין זה משנה אם מדובר בעיר ירוקה, צהובה, כתומה או אדומה.
כיצד ילמדו בכיתות א'-ד'?
בכיתות הנמוכות לומדים כרגיל בכל הערים – ללא קפסולות או שינויים אחרים במבנה הכיתה. במקרה שאותר חולה מאומת, כל הכיתה תשלח לבידוד. אם יתגלה כי מעגל ההדבקה נרחב, כלל השכבה תיכנס לבידוד. במקרים חמורים בית הספר כולו אף עלול להיסגר.
כיצד ילמדו בכיתות ה'-ז'?
מנהלי בתי הספר קיבלו הנחייה ממשרד הבריאות לנסות לצמצם מגעים בין התלמידים. המשמעות היא, שבהתאם ליכולות של בית הספר והשלטון המקומי, יש לוודא שהתלמידים לומדים הכיתות קטנות יותר. כך לדוגמה, המנהלים יכולים להחיל מדיניות של למידה בחוץ, למידה היברידית הכוללת שילוב של הגעה לבית הספר ולמידה מרחוק או הקטנת כיתות.
כיצד ילמדו בכיתות ח'-י"ב?
התלמידים בכיתות הגבוהות ברוב הרשויות יחזרו ללימודים כרגיל. בערים האדומות, כיתות שבהן היקף התלמידים שקיבלו את מנת החיסון הראשונה יהיה נמוך מ-70% - ילמדו באופן מקוון. החל מ-1 באוקטובר, כיתות שבהן היקף התלמידים שקיבלו את מנת החיסון השנייה יהיה נמוך מ-70% - ילמדו באופן מקוון.
מהנתונים שהגיעו לידי N12, מחר ילמדו מהבית 150 אלף תלמידים מ-4,500 כיתות שבהן שיעור החיסון נמוך מהנדרש.
החזרה ללימודים בצל התפרצות הדלתא - סיקור נרחב:
- בלי בדיקות: התלמידים החרדים חוזרים ללימודים
- התיכוניסטים מבקשים שנה נורמלית: "תלמידים נכנסו לדיכאון"
- לקראת פתיחת שנת הלימודים: פיילוט בדיקות סרולוגיות
- תלמידים יוכלו לבצע בחינות בגרות ללא מסכות
- התו הירוק מתרחב: ההגבלות במקומות הבילוי חוזרות
מה צפוי בחינוך לגיל הרך?
החינוך לגיל הרך ייפתח כרגיל בדומה לכיתות א'-ד' ועובדות הצוותים החינוכיים מודאגות ומרגישות שנותרו ללא פתרון. ברוב המקרים מדובר במוסדות שעובדות בו גננות וסייעות מבוגרות, אשר באופן טבעי נמצאות בסיכון לתחלואה קשה.
מעונות הגיל הרך נחשבים לאחת מנקודות התורפה העיקריות של מערכת החינוך בכלל, מפני שסגירה שלהם משפיעה יותר מכול על ההורים, ולפחות אחד מהם יצטרך לוותר על עבודה ולהישאר בבית. פגיעה בפעילות מוסדות החינוך לגיל הרך עלולה להוביל אף לפגיעה בפעילות המשק.
מה מצב התחלואה במערכת החינוך?
משרד הבריאות עדכן הבוקר כי כ-90 אלף תלמידים ו-4,213 מורים נמצאים בבידוד. 9.9% מהבדיקות שנערכו אתמול בקרב תלמידים יצאו חיוביות. 24.2% מסך כל התלמידים התחסנו נגד הנגיף אולם יש לזכור כי מרבית התלמידים לא יכולים להתחסן מפאת גילם.
האם התלמידים חייבים לעטות מסכה?
כל התלמידים בכיתות א'-יב' מחויבים לעטות מסכה לאורך כל יום הלימודים במבנה סגור, גם בהפסקות. בהתאם להנחיות הכלליות של משרד הבריאות, בחצר אין חובת מסכה אלא אם מדובר בהתקהלות.
כיצד מבצעים את בדיקות האנטיגן?
משרד החינוך מחלק ערכות בדיקה מהירה במוסדות החינוך ובמוקדי חלוקה של הרשויות המקומיות על פי תוכנית שיפרסמו הרשויות. בהתאם לכך, ההורים יקבלו הסבר והנחיה להגיע ולאסוף אותן מבית הספר (אם ילדיכם תלמידי בתי ספר) או ממוקד החלוקה שקבעה הרשות עבור ילדי הגן. כלל ההורים מתבקשים לבצע את הבדיקה היום, לקראת פתיחת השנה מחר.
במקרה של תוצאה חיובית: עליכם לגשת עם בנכם/בתכם לבדיקות PCR בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ולהמתין בבית לתוצאות שיישלחו על ידי משרד הבריאות.
במקרה של תוצאה שלילית: בנכם/בתכם יוכלו להגיע לבית הספר או לגן. מעבר לכך, רק הורים בעלי תו ירוק יוכלו ללוות את ילדיהם למוסדות החינוך.
יש לציין כי ביצוע הבדיקה אינה בגדר חובה, אלא בגדר בקשה של משרד הבריאות מההורים, במטרה לפתוח את השנה באופן בטוח.
הבדיקות לילדים
הסוגייה הזו עדיין לא ברורה, אבל ההערכה היא כי הבדיקה תיערך מספר פעמים במהלך שנת הלימודים.
כמות הבדיקות
אתמול נרשמו מחסורים נקודתיים במלאי הבדיקות בתל אביב, ברחובות ובמקווה ישראל. היום נשלחו כ-20 אלף בדיקות נוספות לרשויות אלו.
צבע העיר שלנו והשפעתו
בכל יום רביעי משרד הבריאות מפרסם רשימה מעודכנת של תוכנית הרמזור, ובה גם את הערים האדומות. בפועל, עיר שנצבעה באדום תחשב ככזו מבחינת משרד החינוך החל מיום ראשון לאחר מכן. לפי העדכון האחרון של משרד הבריאות, זוהי רשימת הערים האדומות שתקפה ל-1 בספטמבר.
כיצד יפעלו תנועות הנוער?
מסגרות החינוך הבלתי פורמלי מורשות לפעול רק בחוץ.
כיצד יפעל "התו הירוק" בבתי הספר?
אחת ההחלטות החשובות שהתקבלו לקראת החזרה לשנת הלימודים היא המדיניות בנוגע לחזרתם של המורים ויתר עובדי ההוראה. במסגרת זו, מתווה התו הירוק יחול באופן מלא על עובדי ההוראה – מורים שלא התחסנו ב-2 מנות יידרשו לעבור פעמיים בשבוע בדיקות קורונה. בעקבות כך, לפחות חלק מהמורים הודיעו שיעדיפו לא להגיע למוסדות החינוך, להישאר בבית ולהמשיך לקבל משכורת כחוק. הדבר עורר סערה גדולה ועדיין לא הוחלט כיצד לטפל בסוגיה.
ההחלטה להחיל את מתווה התו הירוק על המורים ועובדי ההוראה צפויה ליצור פערים גדולים במערכת החינוך, שבעקבות כך תאבד חלק לא מבוטל מכוח האדם שלה. שרת החינוך יפעת שאשא ביטון כבר טענה בעבר שיהיה קושי גדול לקיים את מתווה התו הירוק בקרב עובדי ההוראה בשל המחסור בענף.
פרטי המתווה שאישר קבינט הקורונה לא עונים על השאלה מי יממן את הבדיקות. האם המורים יממנו אותן בעצמם? עלות הבדיקות תנוכה משכרם? בנוסף, טרם ברור באילו בדיקות מדובר, מתי ואיפה יבצעו אותן המורים וכיצד זה ישתלב עם לו"ז ההוראה שלהם.
מוסדות החינוך ואכיפת "התו הירוק"
העובדים בבתי הספר נדרשים להתחסן או להציג בדיקה שלילית, אך כרגע למנהלים אין נתונים ממשיים בנוגע לעובדים שלהם. זאת אומרת, לא ידוע כמה מורים ואנשי צוות לא מחוסנים יש או כמה מהם מסרבים להיבדק. ייתכן כי עם פתיחת הלימודים מנהל יגלה כי לכיתה מסוימת אין מחנך או מחנכת, וההערכה היא כי צפויים שיבושים מסוימים מחר ובתקופה הראשונה לשנת הלימודים.
האם יכולים לחייב תלמיד להתחסן?
אתמול איים יו"ר ארגון המורים רן ארז להשבית את בתי הספר אם לא הקבינט לא יחיל את "התו הירוק" גם על התלמידים בתיכונים. נראה כי מדובר באיום שלא יתממש בעיקר בגלל חוק חינוך חובה. בהתאם לחוק, אי אפשר למנוע מילדים מלהגיע לבית הספר, גם אם לא התחסנו.