כמעט 9 חודשים הם היו בבית והבוקר (ראשון) סוף-סוף תלמידי התיכונים חוזרים ללימודים בבית הספר, אך החזרה הזו לא צפויה להיות חלקה. המתווה לא מאפשר לתלמידים לקבל שיעורים פרונטליים במגוון המקצועות שהם לומדים ושבהם הם נבחנים בסוף השנה, ומשאיר אותם רוב השבוע בבית מול הזום. "אני פותחת את הלימודים בכיתות י' עד י"ב במתווה בלתי אפשרי", טענה אמש אלה ספיר גונן, מנהלת תיכון שמעון בן צבי גבעתיים, בכתבה ששודרה ב"מהדורה המרכזית".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי מתווה החזרה ללימודים של משרד הבריאות כל תלמיד יוכל לעבור בין 2 קפסולות בלבד. הדבר לא מהווה בעיה בבתי הספר היסודיים, שם מעבירים התלמידים את רוב שעות הלימוד בכיתות האם, אך בתיכונים הלמידה מבוססת על מגוון מגמות והקבצות. המשמעות היא שהתלמידים יוכלו ללמוד מעט מאוד ממערכת השעות שלהם בבתי הספר.

הכניסה לתיכון גימנסיה הרצליה בתל אביב (צילום: JenWalters, shutterstock)
המתווה מנסה למנוע התפרצויות חמורות בבתי הספר|צילום: JenWalters, shutterstock

בנוסף, הנחיות משרד הבריאות מגבילות גם את המורים ב-4 קפסולות בלבד, על אף שבשגרה הם מלמדים ב-10 כיתות, כלומר 20 קפסולות. כך נוצר מחסור חמור של מורים שיגרום לכך שתלמידים רבים יצטרכו להמשיך וללמוד בזום במקום בבתי הספר.

"אני נכנסת אחרי 3 חודשים לכיתה בהתרגשות מאוד מאוד גדולה, אבל אני פותחת את הלימודים בכיתה י' עד י"ב במתווה בלתי אפשרי שאין לנו מושג בכלל איך עומדים בו", טענה ספיר גונן. "חלק גדול מאוד מהלימודים ימשיך להתנהל בזום כי המתווה לא מאפשר לנו להביא ילדים לבית הספר. המורים מלמדים בי"ב אז הם לא יכולים ללמד ב-ט' וב-י'. לי אין מורים, אני היום צריכה לצעוק הצילו ולהגיד - תשיגו לי מורים למתמטיקה ללשון להיסטוריה לתנ"ך... אני חייבת אותם".

בנימין נתניהו ויואב גלנט בבית ספר בירושלים (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
שר החינוך ורה"מ בפתיחת בתי הספר היסודיים|צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

למרות הטענות והפגמים הברורים במתווה החזרה ללימודים, לכל הגורמים ברור שעדיף מעט מכלום. בני הנוער שישובו היום לבתי הספר זקוקים למסגרת, גם אם היא מצומצמת יותר ממה שקיוו לה, הם זקוקים למורים שלהם ולחברים שלהם. כעת נותרו רק תלמידי חטיבות הביניים, שיחזרו בעוד שבוע יחזרו ללימודים, גם הם ליומיים בלבד.

לאחר ההצלחה בהחזרת מערכת החינוך לפעילות, במשרד החינוך כבר עסוקים בקרב הבא על תלמידי התיכן: הקלות בבגרויות. החומר הנלמד צומצם ב-15% והבגרויות צומצמו מ-7-8 בשנה רגילה ל-6 השנה. בבתי הספר מזהירים שהצמצום הזה לא יספיק, שהתלמידים יגיעו לבגרויות לא מוכנים ושהציונים של כולם ייפגעו, ובינתיים ישנו ויכוח בין שר החינוך גלנט לאנשי משרדו - גלנט רצה לצמצם ולהקל עוד יותר בבגרויות, אך אנשיו התנגדו.