קבינט הקורונה אמור להתכנס היום (שלישי) כדי לדון באסטרטגיית היציאה מהסגר, ולבחון את ההצעות להקלות על המשק ופתיחת מוסדות החינוך לגיל הרך. עם זאת, במשרד הבריאות אמרו כי נתוני התחלואה, מבחינתם, אינם מספיק טובים ויש לקבל החלטות רק ביום חמישי כשהתמונה תתבהר. בכחול לבן מתנגדים לדחיית ישיבת הקבינט לחמישי ומתעקשים לכנס את הישיבה ולאשר את פתיחת המסחר כבר ממחר. בשעה 14:15 יגיעו אדלשטיין, גנץ וראש המל"ל ללשכת רה"מ נתניהו כדי להכריע לגבי קיום הקבינט.

לקריאת הנתונים העדכניים לקראת ישיבת קבינט הקורונה, לחצו כאן

לפי משרד הבריאות, נתוני התחלואה בישראל לא מספיק טובים ורק בחמישי יהיה אפשר לקבל החלטות מושכלות לגבי ההמשך. בפני הממשלה עומדת בעיה, כי חלק מהתקנות פגות תוקף ביום רביעי ואז יצטרכו להאריך אותן בממשלה. כחול לבן עד עכשיו התנגדו ודרשו פתיחה מיידית של מקומות מסחר ללא קהל. 

בין הצדדים עדיין אין החלטה, במשרד הבריאות מבהירים כי הם מתקשים לגבש המלצות על רקע הנתונים שהתקבלו היום. גנץ, מנגד, הביע התנגדות: "עסקים קטנים ממשיכים לקרוס. חייבים לדון בהחזרת הילדים למסגרות. הדיון באסטרטגיית היציאה לא סובל דחייה נוספת". בכירים בכחול לבן הוסיפו: צריך להסכים על העקרונות והמדדים ליציאה מהסגר. אם הישיבה תתקיים רק בחמישי אז ההקלות יחלו רק באמצע השבוע הבא. עוד אמרו כי "הנזק הכלכלי גובר על הסכנה הבריאותית. צריך להחליט על פתיחת עסקים, גם אם זה בניגוד לעמדת משרד הבריאות".

בנימין נתניהו ובני גנץ  (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
גנץ מתנגד לדחיית הישיבה, ארכיון|צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

גורמים במשרד הבריאות צידדו בכחול לבן ותקפו: הבקשה לדחות את הקבינט תמוהה, סוכם מלכתחילה שנאשר היום עקרונות ולא תאריכים. בכיר בכחול לבן הוסיף: "מניעיו של נתניהו תמוהים. המטרה שלו היא למנוע אפשרות להקל בסגר ולהחזיר עסקים וחינוך לפחות עד שבוע הבא". יש לציין שעמדה זו משקפת גם את העמדה המקצועית של משרד הבריאות.

במהלך ביקור בעיריית ירושלים, פרופ' רוני גמזו התייחס לנושא: "כל אחד רוצה לדעת מה יקרה ולתכנן. אבל אני חייב לומר: החלטות סופיות לא ייצאו היום מהקבינט אלא רק כיוונים, כולל אילו ערים צריכות להישאר בסגר. הרצון שלנו הוא לפתוח כשכמות המאומתים ביום מגיעה ל-2,000 ומקדם ההדבקה מוריד את כמות התחלואה. ההערכה שזה יקרה בתחילת השבוע הקרוב. הרצון של כולם שזה יקרה ביום ראשון - אבל אין ודאות מלאה לגבי כל זה. גם בתום הקבינט לא תהיה ודאות מלאה - רק ביום חמישי".

פרופ' גמזו אמר גם שינסה למצוא דרך לפתוח את מערכת החינוך מוקדם יותר ושהוא בשיח עם משרד החינוך על כך. "יש חשש מהידבקות במערכת החינוך, אבל זה לא חשש משתק שיגרום לכך שלא ילמדו השנה", אמר הפרויקטור. "אני מבין את החשיבות של הבגרויות לי"א-י"ב, אלה דברים קריטיים שגם הם מאוד חשובים לי".

אם הדיון יתכנס, אלה האזורים שעליהם ימליץ גמזו לקבינט להמשיך בסגר מחמיר: מודיעין עילית, בני ברק, רכסים, ביתר עילית, אלעד, בית שמש, קרית מלאכי, אופקים, רמלה, נתיבות, אור יהודה, אשדוד ושכונות בירושלים. חשוב להדגיש - זה עשוי להשתנות בחמישי בהתאם לנתונים.

לפי הנתונים שנשלחו הבוקר לשרי הקבינט, מקדם ההדבקה אומנם ירד מתחת ל-1 אבל עדיין נתוני התחלואה כרגע לא עומדים בקריטריונים שהציב משרד הבריאות לתחילת ההקלות. לכן, גורמים בקבינט מבהירים שיהיה קשה עד בלתי אפשרי לקבל החלטה על הקלות עוד היום ומסתמן שההחלטות ברובן יידחו ליום חמישי כדי לקבל תמונת מצב ברורה יותר של התחלואה.

מזכ"לית הסתדרות המורים: לא נוכל להחזיר את הלימודים בראשון

עדיין לא ברור לפי איזה מתווה יפעלו מוסדות הלימוד לגיל הרך, אם יוחלט על פתיחתם ביום ראשון. מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, כבר מאיימת שהחזרה ללימודים לא תתאפשר במועד שיוחלט, אם לא יימצא פתרון לגננות ולילדיהן. 

בהסתדרות המורים דורשים להקצות שמרטפיות עבור צוותי ההוראה והגננות, בדומה להסדר מול צוותי הרפואה בבתי החולים. בנוסף, בהסתדרות המורים מציינים כי רבות מהגננות בערים הירוקות עובדות יחד עם סייעות מערים אדומות, כך למשל בבני ברק ורמת גן. עד עתה לא נמצא כוח אדם שיחליף אותן.

מזכ
מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, ארכיון|צילום: החדשות12

בקבינט הקורונה שיתכנס היום וצפוי לדון באסטרטגיית היציאה, תוצג גם עמדת השלטון המקומי באשר לפתיחת מוסדות החינוך. על פי המתווה שמציע יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס, עובדי מערכת החינוך שגרים בערים אדומות לא יוכלו לעבוד בעיר הירוקות. דבר זה יגרום למחסור גדול בעיקר בגני הילדים.

לדוגמה, רבות מהסייעות בגנים ברמת גן מגיעות מבני ברק. במועצה האזורית אפרת עובדות נשות חינוך מביתר עילית. במועצה האזורית חבל מודיעין ובגני ילדים בראש העין מועסקות נשים מאלעד. ומבית שמש מגיעות נשות חינוך לעבוד במטה יהודה.

חיים ביבס (צילום: רועי שפרניק, חדשות)
יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס, ארכיון|צילום: רועי שפרניק, חדשות

‏ועדת הקורונה בכנסת התכנסה היום כדי לדון בהחזרת מוסדות החינוך לגיל הרך, ובמוכנות משרד החינוך לקראת יום ראשון. פרופסור גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, אמר: "השלב הראשון יכלול חזרה מלאה למקומות העבודה ללא קהל, פתיחת מערכת חינוך לגילאי 0 עד 6, אישור של איסוף עצמי ממסעדות, ביטול מגבלת אלף המטרים ופתיחת גנים לאומיים וחופי הים". גרוטו חשף את השיפור במצב התחלואה בעקבות הסגר: בתחילה היינו על 200 רשויות אדומות והיום אנחנו על 26.

המל"ל: מקדם ההדבקה - פחות מ-1

בנתונים שנשלחו לשרים לקראת ישיבת קבינט הקורונה היום ב-15:00, מוצגת תמונת מצב התחלואה העדכנית בישראל. לפי המל"ל, שאסף את הנתונים לקראת הישיבה, מקדם ההדבקה בישראל ירד אל מתחת ל-1 - לראשונה זה חודשים. לפי מקדם ההדבקה המחמיר, המדד עומד כעת על 0.93. המדד המקל מצביע על מקדם של 0.89. בשני המקרים הנתון מצביע על כך שהמגפה נמצאת בנסיגה בישראל. עם זאת, משרד הבריאות הציב יעד של מקדם הדבקה העומד על 0.8.

בדיקות קורונה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
ירידה בתחלואה, ארכיון|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

גם אחוז החיוביים מתוך בדיקות הקורונה נמוך יותר בנתוני המל"ל מאשר בנתוני משרד הבריאות ועומד על 6.6% מהנבדקים. עם זאת, מספרי הנדבקים עדיין לא עומדים ביעדים שהציב משרד הבריאות כדי להתחיל ולבצע הקלות בסגר.

לפי נתוני המל"ל ניתן לראות כי אחוז המתים בישראל, לפי מיליון נפש, הוא מהנמוכים בעולם. עם זאת, בישראל מסבירים זאת בגילאים הצעירים של הנדבקים וכן בטיפול הרפואי שלמרות העומס מצליח לייצב את מצב החולים שמצבם מחמיר.

נתונים נוספים אותם כדאי לציין מתוך המצגת שהועברה לשרים: בעשרת הימים האחרונים מספר המחלימים עולה על מספר הנדבקים החדשים ביממה. במודיעין עילית מספר החולים ל-1,000 איש הוא הגדול ביותר - מה שהופך אותה לעיר האדומה בישראל, 11.28% מהנדבקים בישראל הם מעל לגיל 60 ונמצאים בסיכון רב יותר. 

סייעה בהכנת הכתבה: דנה ויס, ענבר טויזר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות