הורים לילדים בגנים ברחבי הארץ נאלצו לחכות שהמחלוקות במשרד החינוך יסתיימו ויכריזו על מועד פתיחת הקייטנות ב-1 ביולי. לנוכח ההחלטות שהתקבלו ברגע האחרון, נראה שהבלגן בסוגיית בית הספר של החופש הגדול טרם הסתיים. אמש, 12 שעות בלבד לפני פתיחת הקייטנות, גילו הורים רבים על שינויים דרסטיים במבנה הגנים, פיצולים מהצוות המקורי וריבוי ילדים בכל גן. היום (רביעי) מחו עשרות הורים וילדים מול עיריית תל אביב: "מצב בלתי אפשרי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לדברי ההורים, בעיר תל אביב יפו עצמה פוצלו 55 גני ילדים ופוזרו לגנים אחרים - לעיתים אפילו לארבעה גנים שונים - בגלל רצון להגביל כל גן ל-28 ילדים. הדרישה העיקרית כלפי העירייה מצד ההורים: לא לפצל את הגנים ולאפשר מסגרות קטנות גם אם הדבר אינו חלק מהתוכניות של משרד החינוך.

חלק מהילדים - בני שלוש בלבד - נדרשים להתרגל לצוות חדש ולמקום חדש. ההורים, שחוששים מהנזק הרגשי שעלול להיגרם לילדים אחרי השנה המטלטלת שעברו, מאשימים את עיריית תל אביב - ודורשים ממנה להכניס את היד לכיס עד שיימצא פתרון ראוי. "מצפים שהעירייה תכניס את היד לכיס ותיתן לילדים את העולם ומלואו שמגיע להם", אמרה אחת האימהות ל-N12.

גן ילדים בגבעתיים
הצוותים הוחלפו, ההורים מוחים

"ילד בן 3 וחצי הולך למקום שהוא לא מכיר עם צוות שהוא לא מכיר וילדים אחרים ל-5 השבועות הקרובים, אני לא רוצה לחשוב על הנזק הפסיכולוגי והרגשי שזה יכול לגרום לילדים. מדובר במשהו טראומטי. במיוחד בתקופה שאני לא להכנס לעזור לו להסתגל", אמרה היום אחת האימהות ל-N12. "מדובר פה בשיקולים כלכליים בלבד. זו העירייה הכי עשירה בישראל - אבל לרון חולדאי לא אכפת מהילדים והילדות והתושבים והתושבות".

גן ילדים בכפר שעב ‎
"לרון חולדאי לא אכפת מהילדים"

אימא נוספת דיברה גם היא בכאב על פיצול גן "לוטוסים", שאליו הולך בנה, בן 3 ועשרה חודשים. ילדי הגן צפויים להמשיך באותו הרכב גם בשנה הבאה ונרשמו כולם לקייטנה, אך למרות זאת העירייה החליטה לפצל אותו לתקופת הקיץ ולשלב אותם בגנים שונים - בחלק מהמקרים גם עם פערי גילאים משמעותיים. היא בינתיים - לא מסכימה לשלוח את בנה לגן והיום בבוקר הפגינה יחד עם הורים נוספים מתחת לבניין העירייה. 

ההפגנה בבית עיריית תל אביב הבוקר (צילום: מריאנה סטבנבה)
צילום: מריאנה סטבנבה

"אני לא יודעת מה אני אומרת לילד שלי. הוא לא יכול לפגוש את הגנן שלו ולא לפגוש את החברים שלו. מספיק שהיה להם את הקורונה שלא ידעו מה קורה בכלל", הוסיפה. "עד שהם חזרו לאותה מסגרת – אין שום סיבה הגיונית שהם לא יהיו ביחד בקייטנות. העירייה החליטה להודיע להורים תוך יום אחד, ברשעות, בשיקול שהוא נטו כלכלי  – החלטנו לחלק את הילדים שלכם כמו תפוחי אדמה, בלי התחשבות בצרכים שלו, בלי התחשבות בטובת הילד. אני מצפה שהעירייה תכניס את היד לכיס ותיתן לילדים את העולם ומלואו שמגיע להם".

הפגנת הורים בעיריית תל אביב  (צילום: מריאנה סטבנבה)
צילום: מריאנה סטבנבה

האימהות ששוחחנו עימן לא מתכוונות לסגת עד שייתנו מענה לילדים. אחת מהן סיפרה כי הורים לילדים שאלרגים למאכלים מסויימים פשוט אובדי עצות, לא יודעים למי לפנות על מנת לשמור על בטיחותם של הילדים. אם אחרת העלתה את הדאגה של ההסתגלות למקום חדש בזמן קצר: "לזרוק את הילד ליום שלם – כשזה מסתדר עם העלויות אז זה בסדר. בתקופת הקורונה היינו בקפסולות עד 10 ילדים, אז עכשיו זה בסדר 35 ילדים כשאנחנו דואגים לא לחשוף את הילדים ולא להגדיל את שרשרת ההדבקה". 

עו"ד אחז אגם, יו"ר פורום הגנים בוועד ההורים של תל אביב, אמר: "מדובר בתוכנית שערורייתית של המדינה ששוב חושבת רק ממניעים כלכליים ולא דואגת לטובת הילדים. הדרישה ל-28 ילדים, בעיקר כאשר היה ידוע שהרישום הוא נמוך יצרה מצב בלתי אפשרי לילדים שנדרשים להסתגל שוב למסגרת חדשה לקיץ. שוב מתגלה משרד החינוך במערומיו כאשר הוא איננו רואה את חינוך ילדינו לנגד עינו ואפילו את בריאותם אלא דואג לחסוך כספים בלבד".

ילדי חיפה חוזרים לגנים (צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה )
חוזרים לגנים בחיפה. ארכיון|צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה

ציפי ברנד, סגנית ראש עיריית תל אביב יפו והממונה על הגיל הרך והמשפחות הצעירות אמרה בתגובה: "אני שותפה מלאה לתסכול של ההורים ופועלת לשנות את ההחלטות ולמזער את הנזקים ככל הניתן. במצב הנוכחי בו אנו נמצאים, בעיצומו של משבר הקורונה והשלכותיו על הילדים וההורים, סדר העדיפויות צריך להשתנות. יחד עם זאת, אני מבינה את הקושי של המערכת כשניתנו להם ארבעה ימים להיערך להפעלת הגנים של החופש הגדול תחת הוראות של מספר החינוך למספר גבוה של ילדים בכל כיתת גן. זו משימה לא פשוטה הכוללת היבטים רבים של כח אדם, לוגיסטיקה ותקציב. אני מקווה שתוך ימים ספורים המערכת תוכל להתייצב ולתקן את התקלות שנוצרו".