יוצאים מהמסכים וחוזרים לספסל הלימודים: קבינט הקורונה החליט אמש (שני) לפתוח את כיתות ה'-ו' ביום שלישי הבא ביישובים הצהובים והירוקים - ותלמידים והורים רבים התקשו להסתיר את השמחה. התלמידים יגיעו שלושה ימים בשבוע לפחות לבית הספר, ובשאר הימים ילמדו מרחוק. כדי שיהיו להם כיתות פנויות ללמידה, כיתות א'-ב' יוותרו על הקפסולות. כיתות י"א-י"ב ככל הנראה יחזרו ללמוד רק שבוע אחר כך ולא יצטרכו להמתין שבועיים - בניגוד להמלצות משרד הבריאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עידן מן, תלמיד כיתה ה', קפץ היום משמחה לאחר שאמו עדי בישרה לו שבעוד שבוע יחזור לבית הספר: "יש, זה חלום שהתגשם! אני כל כך מתגעגע לחברים שלי שאני לא יודע אם אתרגל לזה שאנחנו שוב בבית הספר. אנחנו כבר ארבעה חודשים לא היינו שם".

עדי, אמו, שמחה גם היא נוכח הבשורה: "אני שמחה מאוד שסוף-סוף קיבלו את ההחלטה להחזיר אותם. זו תקופה שבה אתה צריך כל הזמן לשבת על הילד, לראות שהוא נכנס לשיעורים ושבזמן שהוא במסך הוא לא משחק במשחקים אחרים או בטלפון".

"אנחנו לא יוצאים מהחדר"

בני נוער הגיעו הבוקר לוועדת הקורונה וסיפרו על החודשים האחרונים, על החיים שנעצרו פתאום ועל המחיר הבלתי אפשרי. "אנחנו דור שמסומן - דור הקורונה. מי מבטיח לנו שאנחנו לא נסומן גם בהמשך?", אמרה אראל נאדל, תלמידת כיתה י"ב. עדי שוורצמן, תלמידת כיתה י' מבת ים, הוסיפה: "המסגרות שלנו, השגרה שלנו, הכול מתפרק. אנחנו בחוסר ודאות מוחלט ואנשים לא יוצאים מהחדר".

"אני אישית נערה חרדתית", שיתפה אלי פרנק, תלמידת כיתה ט' מתל אביב. "אני שמה לב שכל החרדות שלי מפעם חזרו. אני פתאום שמה לב - כל הפחדים שלי חזרו. יש לי יותר זמן להיות לבד עם הפחדים שלי ואני ממש משתגעת".

גם המורים, שדואגים לילדים שבבית תקופה כל כך ארוכה, במצב קשה. חלק מהתלמידים כבר לא נכנסים לזום והפנים שהיו מוכרות כל כך הפכו להיות מסכים שחורים.

במגזר הכללי אומנם עוד רחוקים משגרה, אך במגזר החרדי שוב ראינו היום שאף אחד לא מחכה להחלטות הקבינט ותלמידי כיתות א'-ח' הגיעו למוסדות החינוך כרגיל. כפי שפורסם אמש במהדורה המרכזית - גם כשניתנים דוחות למוסדות החינוך שפתוחים בניגוד להנחיות, הקנסות מבוטלים.

תלמוד תורה (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, פלאש/90 )
במוסדות חינוך חרדיים רבים כבר חזרו לשגרה. אילוסטרציה|צילום: יונתן סינדל פלאש 90, פלאש/90

בשאר המדינה, תלמידים בדיוק בגיל הזה, בחטיבות הביניים, נשארים בבתים ועליהם אף אחד לא מדבר. "להיות בבית ולא לעשות כלום כל היום - זה פשוט מדכא להם את הנשמה", שיתפה מיכל פינק, אמא לשני ילדים בחטיבת הביניים בחדרה. "זה מה שאני חשה עם הילדים שלי. המדינה מדכאת לי את הילדים ומפקירה אותם לחלוטין".

"למרות עמדת משרד הבריאות, לקבינט יש אחריות כוללת"

בריאיון אמש במהדורה המרכזית התייחס שר החינוך יואב גלנט לפתיחתן החלקית של כיתות ה'-ו': "יש מרחבים נתונים ללימוד ויש מורים נתונים. המשמעות היא שהמורה יוכל ללמד קבוצת תלמידים במשך חצי מהזמן ואחר כך לקחת את הקבוצה השנייה. מה שהנהגנו כחידוש הוא שהמורים יוכלו להיות מצולמים בזמן השיעור, כך שניתן יהיה ללמוד בו-זמנית גם בכיתה וגם בבית".

על חזרת תלמידי א'-ב' לכיתות מלאות אמר גלנט: "זה התהליך שסוכם בקבינט עם משרד הבריאות, אבל התלמידים ימשיכו לצהרונים באותן כיתות. זה שרוול אחד שהתלמיד מתחיל בו בבית הספר וממשיך לצהרון. החישוב הבריאותי היה שעדיף להמשיך מכיתה מלאה אל צהרון אחוד עם הכיתה הזו, מאשר לערבב תלמידים משלוש כיתות שונות, גם אם מחצאי כיתות. צריך לזכור שאנחנו עובדים תחת אילוצים. אחד האילוצים הוא שבבית ספר יסודי יש מספר נתון של חללי למידה, בעיקר בחורף".

באשר לחזרת תלמידי ז'-י', הצהיר גלנט: "אני מקווה מאוד שבמוקדם נחזיר אותם ללימודים. אני חושב שהכול מותנה בהתנהגות הציבור. מה שהוכח, גם בסבב הזה וגם בסבבים הקודמים, הוא שמערכת החינוך היא מערכת מסודרת, ממושמעת ומאורגנת שלא מביאה לעלייה בתחלואה".

גלנט התייחס גם להסתייגות שר הבריאות יולי אדלשטיין מהמתווה שאושר: "ככל שאני זוכר שר הבריאות הצביע בעד ההחלטה. לקבינט יש אחריות כוללת שקשורה לבריאות, לחינוך ולכלכלה. אנחנו צריכים לצלוח את המשבר, לא בשכיבה על אלונקה - אלא בהליכה. מדובר על נושאים ערכיים, פסיכולוגיים ונפשיים שהתלמידים צריכים אותם. הם צריכים חברה. מחודש יולי למדו פה בסך הכול שבועיים. זה לא פשוט ואנחנו צריכים לעזור לתלמידים".

על הלימודים שמתקיימים במגזר החרדי בניגוד לתקנות אמר גלנט: "עבורי כל הילדים, מכל המגזרים, מכל הדתות ומכל חלקי הארץ הם שווים. מערכת החינוך עוסקת בחינוך, בהעשרה ובהשכלה - ויש מי שממונה על אכיפה. החלטות הממשלה, בוודאי התקנות שהן כמו חוק, מחייבות את כולם ומי שעובר עליהן צריך למצות איתו את הדין, אין פה חוכמות. אני רק לא ממונה על זה".