האמירות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הפתיעו רבים בעולם, אך בחודשים האחרונים בחנו בישראל תוכנית שתאפשר לעזתים שמעוניינים בכך להתפנות. בישראל הייתה כוונה לעשות כך באמצעות התקשרות עם מדינה שלישית, שאינה מצרים או ירדן.
בתחילת המלחמה בישראל היו מעוניינים מאוד בהגירה מהסוג הזה למצרים, אך ההבנה הייתה שהמצרים מתנגדים לכך בתוקף. מתוך ישראל בינתיים היו קריאות ללכת לתוכנית כזו, בין השאר מכיוונו של השר איתמר בן גביר. השר אמר לפני שלושה חודשים שראש הממשלה בנימין נתניהו שוקל זאת בחיוב.
בישראל בחנו באיפול וחשאיות מוחלטת בחודשים האחרונים תוכנית לעידוד הגירה, אך יש לציין כי לא מדובר על תוכנית בהיקפים שטראמפ דיבר עליהם, אלא מתן אפשרות לאנשים שרוצים לצאת. אף אחד בישראל לא חשב על המספרים שטראמפ דיבר עליהם שלשום.
הרצון בעזה להגר והתוכנית במזרח התיכון לפליטים הפלסטיניים
לנוכח חילוקי הדעות גם בעולם, יש מקום אחד שבו יש הסכמה מסוימת שהתוכנית ריאלית וטובה והוא רצועת עזה. העולם הערבי והמוסלמי מאוחד כולו נגד תוכנית ההגירה של טראמפ, באופן שאיחד אפילו את העולם השיעי והסוני ואת סעודיה ואיראן, אך המקום היחיד שיש בו תמיכה מסוימת בתוכנית הזו הוא דווקא רצועת עזה. מי שמדבר עם עזתים שומע רצון כזה, אך שם מבקשים יעדים אחרים ולא רוצים את ירדן או את מצרים. ברצועה מבקשים עתיד נורמלי.
טראמפ שם זרקור על יישוב מחדש של עזתים, ובקרב אמריקנים ומדינות ערב יש מאמצים להשלים את התמונה ולעשות סוג של כלים שלובים. מדובר לא רק בעזתים, אלא פליטים שנמצאים במדינות ערב, בהם ירדן, סוריה ולבנון. בירדן - הפליטים הם גם אזרחי המדינה, בעוד בסוריה המנהיג אחמד א-שרע אמר כי על הפלסטינים במדינה להניח את הנשק בתמורה לאזרחות.
בד בבד, בלבנון יש מגעים מתחת לפני השטח לסיים עם החובות האדירים של המדינה תמורת יישוב מחדש ומתן אזרחות לכ-400,000 פליטים פלסטיניים. טראמפ בינתיים מקדם את אותה חקיקה שמבטלת מימון עתידי של אונר"א. אם הארגון ייסגר, ייהרס מנגנון הפליטות הפלסטיני לחלוטין. זו חלק מתוכנית רחבה של טראמפ ומדינות במזרח התיכון.
ההפתעה במערכת הביטחון וההיערכות לקריסת התוכנית
במערכת הביטחון הופתעו מאוד מהאמירות של טראמפ ונערכים שם לאפשרות שהתוכנית הזו לא תבשיל. גורם מדיני בכיר אמר לחדשות 12: "אסור לנו להיכנס לאופוריה. צריך לתת לארה"ב להוביל את התהליכים, ולבחון את הכוונות והתוכניות של האמריקנים – מה נדרש מישראל ומה לוח הזמנים. איך להיערך לאפשרות שבונים כאן מציאות חדשה, ומה קורה אם הכול קורס. איך תגיב הסביבה ומה יהיו ההשלכות על השטח. כגודל הציפייה יכול להיות גם גודל האכזבה – הכול נפיץ".
במערכת הביטחון בוחנים את כל האמירות ורוצים לתרגם זאת לפעולות. כמו כן, יש היערכות לאפשרות של התפתחות איומים חדשים ולכך שיהיו כאלה שלא יאהבו את המהלך החדש הזה וינסו לחבל בתוכניות האמריקניות.