ב-27 בפברואר תחל בקהיר פסגת מדינות ערב, שם צפויה להיות מוצגת תוכנית העולם הערבי לשיקום רצועת עזה. ההצעה, שתובא לפני המנהיגים מירדן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות וקטאר, התגבשה אצל הפלסטינים והועברה לידי המצרים על מנת שיוכלו לעזור בהגשתה ובביצועה. התוכנית שתציג קהיר תפרוש את השיקום על פני שלוש עד חמש שנים בלבד, ללא הגירת פלסטינים מתחומי הרצועה - וללא שליטה של חמאס. 

התהליכים השונים שיובאו בתוכנית הערבית שיקום הרצועה

  1. שיקום הרצועה בעקבות המלחמה יסתכם ככל הנראה במאות מיליונים של דולרים, והם יגיעו מהמפרץ. החברות שישתתפו בשיקום התשתיות ובניית המגורים בשטח הן מצריות, מה שאמור להפוך למקור הכנסה גדול במיוחד עבור המצרים, אחת המדינות שמתנגדות בצורה הנחרצת ביותר להגירת פלסטינים מרצועת עזה.
  2. כוח האדם שינוהל בידי החברות המצריות ויבנה הלכה למעשה את הרצועה מחדש יהיה פלסטינים, ככל הנראה תושבי המקום.
  3. ההבנה בעולם הערבי היא שיש לדחוק את חמאס לפינה על מנת שיבין שהוא איבד שליטה ברצועה, ובתוך חמש שנים מתחילת השיקום למחוק לחלוטין את השליטה של ארגון הטרור על האנשים ועל השטח בעזה. 
מחבלי חמאס חמושים במפגן כוח לפני שחרור החטופים (צילום: Reuters)
מחבלי חמאס. הרעיון הוא תוך 5 שנים לשלול מהם את השליטה ברצועה באופן סופי|צילום: Reuters

"מנהלת פלסטינית" שתפקח על השיקום והפחד מחידוש הלחימה

למדינות הערביות ברור שלא ישראל ולא ארצות הברית יקבלו את התוכנית בניהולה של הרשות הפלסטינית, ולכן מי שינהל את השיקום מהשטח תהיה מנהלת פלסטינית שתקום ותישען על הרשות אך תתנהל למעשה כגוף עצמאי. 

בעולם הערבי בכלל וברצועת עזה בפרט יש חשש שישראל תחדש את הלחימה כבר לקראת סיום שלב א' של העסקה. ההבנה המתגבשת היא שבאמצעות חידוש הלחימה, תקדם הממשלה בישראל את התוכנית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להשלים הגירה של הפלסטינים מחוץ לרצועת עזה, בעיקר למדינות הערביות השכנות - ירדן ומצרים שמתנגדות בתוקף.

החשש הגדול הוא שחידוש הלחימה יגרור איתו הרס בתים ומבנים ניכר הרבה יותר ממה שקרה עד כה, ובכך יידחקו הפלסטינים מחוץ לרצועה - בגלל העובדה שהרצועה תהפוך למקום לא ראוי למגורים בצורה מוחלטת, ובכך תתקבע תוכנית ההגירה.

תיעוד תקיפות חיל האוויר ברצועה (צילום: חדשות)
ההרס ברצועה. המדינות הערביות חוששות מחידוש הלחימה שעלול להביא להחרבת רצועת עזה לחלוטין|צילום: חדשות

התוכנית של טראמפ: הגירת הפלסטינים למצרים וירדן, והפיכת הרצועה ל"ריביירה של המזרח התיכון"

נשיא ארה"ב קיים פגישה עם עיתונאים על המטוס הנשיאותי אייר-פורס 1, ובמהלכה אמר כי הוא רוצה לראות את ירדן, מצרים ומדינות ערביות אחרות קולטות מספר גדול יותר של עקורים מרצועת עזה. זאת, על מנת להרחיק מספיק מהאוכלוסייה על מנת "לנקות את האזור שסוע המלחמה וליצור שטח נקי".

"ההיתכנות של המהלך תלויה במידת הנחישות של טראמפ", אומר פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ובמכון משגב. לדבריו, מצרים וירדן תלויות מאוד בארה"ב, ואם יפעיל הנשיא האמריקני את כל כובד משקלו בעניין – הן עשויות להיכנע ללחץ. "אם הן יסרבו, הוא יעצור את הסיוע האמריקני ויכביד את ידה של ארה"ב על שתיהן. מצרים אולי יכולה להתמודד עם זה דרך סין או רוסיה, אבל ירדן הרבה יותר חלשה וחשופה ללחץ".

מלך ירדן עבדאללה ונשיא ארה
מלך ירדן עבדאללה ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ|צילום: Reuters

נשיא ארה"ב שרטט את התוכנית הגדולה שלו לרצועת עזה, שכללה את הפיכתה ל"ריביירה של המזרח התיכון". אך נכון להיום, נראה שדווקא אמירותיו שעזה "נראית כמו גיהינום. מדובר בעיי חורבות", מתארת בצורה מדויקת את מצב האזור. לפי תמונות לוויין שנותחו עבור N12, כ-65% מהמבנים ברצועת עזה נהרסו במהלך המלחמה, ומאות מיליוני טונות של פסולת בניין מפוזרים בה. מומחים ששוחחו איתנו הצביעו על הקשיים העצומים שבבניית עזה מחדש אחרי המלחמה, והעריכו שמדובר בהליך שיימשך, בתרחיש האופטימי, יותר מעשור, ויעלה עשרות אם לא מאות מיליארדי דולרים.

לדברי פרופ' אלי פודה מהאוניברסיטה העברית ומכון מיתווים, התוכנית הערבית לעזה מנסה להתמודד עם הסערה שעוררו דבריו של טראמפ לגבי פינוי עזה מתושביה הפלסטינים. תוכניתו מנוגדת לעמדה הערבית הקיבוצית ומהווה לא פחות מאיום על שלטונם של עבדאללה בירדן וסיסי במצרים. העובדה שסעודיה הינה אחת משושבינות התוכנית הערבית מעניקה גיבוי לעמדת ירדן ומצרים. האיום של טראמפ להפסיק את הסיוע להן מנוגד לאינטרס האמריקני והוא עלול לפעול כבומרנג נגדו וכנגד ישראל בכל הנוגע להסכם השלום.