שיא המשבר במו"מ בין ישראל לחמאס הגיע בסוף השבוע האחרון. חמאס דחה את מתווה וויטקוף, וטען שישראל היא זו שהפרה את ההסכם, שהרי לפי המתווה המקורי הצדדים בשלב הזה כבר נדרשים לדון בשלב ב'. בקריאה ראשונית של סעיפי ההסכם נראה שישראל אכן הפרה אותו במובן הזה, אך עיון בפרטים ומבט על תמונת המצב כפי שהתגבשה לאורך ימי השלב הראשון מצביעים על תמונה מורכבת.

בישראל מסבירים שלא הפרו את ההסכם וזאת משתי סיבות: חמאס ביצע מספר הפרות לפני ההחלטה של ישראל שלא לדון על שלב ב' וכן שהמתווה הזה מבטא הסכמות בין ממשל ביידן לישראל, אך לא בין ממשל טראמפ לישראל.

סיבה ראשונה: הפרות חמאס

בישראל מסבירים שלאורך כל השלב הראשון חמאס ביצע הפרות - לא העביר שמות חטופים בזמן, יצר משברים שהוא לכאורה לא מוצא חטופים, כמו למשל משבר ארבל יהוד, ניסה לבצע פיגועים ותקיפות של כוחות במרחב עזה, קיים טקסים משפילים שסיכנו חיי חטופים ושלח גופה אחרת שאינה של שירי ביבס.

לכן, אומרים בישראל, אנחנו לא ביצענו הפרות. לכל היותר המהלכים שלנו, כמו למשל שלא להיכנס למו"מ על שלב ב', מהווים סנקציות להפרות הרבות שחמאס ביצע בעצמו עוד לפני כן.

מחבלי חמאס במהלך טקס שחרור חטופים ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

סיבה שנייה: אלו לא ההסכמות עם ממשל טראמפ

בשיחה בין נתניהו לטראמפ בבית הלבן ביום ה-16 לעסקה, אז הצדדים היו צריכים להתחיל לדון על שלב ב', הצליח ראש הממשלה לשכנע את נשיא ארה"ב שקודם כול צריך להשלים את השלב הראשון, ורק אז לדון על השלב השני. במקביל, הוא הצליח לשכנעו שהחזרת כל החטופים צריכה לבוא יחד עם מיטוט חמאס, ושחמאס לא יכול להישאר כוח צבאי ושלטוני בעזה.

כשאלו שני התנאים שארה"ב מקבלת, אין לה את היכולת לכפות על ישראל להמשיך את מתווה ביידן, ולמעשה בכך, ישראל וארה"ב מתנערות ממתווה ביידן, וארה"ב נותנת לישראל אשראי שלא לפעול לפי ההסכם.

הטענות של חמאס

בחמאס הבהירו שהם מעוניינים להמשיך במשא ומתן אבל מאשימים כאמור את ישראל שפוצצה את העסקה כשלא המשיכה לשלב ב'. לפי ההסכם ביום ה-16 ל-42 היה אמור להתקיים משא ומתן על שלב ב' כשישראל לא נתנה מנדט למשלחת שלה לדבר על השלב הזה וכידוע אין בכוונתה לסגת מציר פילדלפי. בארגון הטרור כמובן מתעלמים מההפרות שהם עצם ביצעו.

אוהלי עקורים ליד ציר פילדלפי (צילום: Anas-Mohammed, shutterstock)
צילום: Anas-Mohammed, shutterstock

הערכה: ניתן לדחוק בחמאס להסכים להארכת העסקה

המתווכות במשא ומתן לעסקה העריכו שהן מסוגלות לגרום לחמאס להסכים להאריך את השלב הראשון של העסקה בתמורה להחזרת חטופים, כך נודע ל-N12. גורמי המקצוע במו"מ אומרים כי גם אם זה יתאפשר, ניתן יהיה להאריך את העסקה בפעימה אחת או שתיים, שבמסגרתן ישוחררו חטופים בודדים. לדבריהם, מהלך כזה לא יוכל להביא לשחרור נרחב יותר ללא הסכמה הפסקת אש קבועה.

לפי שעה, יש מספר הצעות שהעלו המתווכות מצרים וקטאר, והן מונחות כעת על השולחן לבחינת הצדדים. בינתיים, העיניים נשואות לעבר רגע שעשוי להיות משמעותי בכל הקשור לפועלה של ארה"ב בנושא המו"מ - המפגש מחר בין הנשיא טראמפ לשורד השבי אלי שרעבי אחרי עדותו המטלטלת בריאיון ב"עובדה". במפגש ישתתפו גם שורדי שבי נוספים.

מרים אדלסון וטראמפ (צילום: ap)
מרים אדלסון וטראמפ|צילום: ap

אפשר להעריך שד"ר מרים אדלסון, שתיווכה את המפגש הזה, חושבת כי פגישה כזו בלתי אמצעית עשויה לגרום לטראמפ להבין יותר את הדחיפות שבהחזרת החטופים, וכך לגרום לו ללחוץ על נתניהו להתקדם להסכמות. זאת, בין היתר, על ידי שליחת וויטקוף לאזור כדי לגרום לנתניהו להבין שעליו להיכנס לשיחות על שלב ב', וכי עליו לוותר בסוגיות מסוימות.

ישראל קרובה לחזרה ללחימה?

לכאורה, נראה שישראל קרובה לחזור ללחימה אם לא תהיינה הסכמות, והיא גם מקפידה להבהיר זאת באופן פומבי. אלא שנראה שלפי שעה ישראל נמנעת מזה, ומשתמשת במנופים הומניטריים. ניתן להעריך שישראל לא תיכנס ללחימה בימים הקרובים. יש לכך כל מיני סיבות, אחת המרכזיות שבהן - חילופי הרמטכ"ל. ביום רביעי ייכנס לתפקיד האלוף אייל זמיר, וההערכה היא שבישראל ירצו לחזור ללחימה תחת רמטכ"ל חדש.