דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ון קירבי התייחס אתמול (רביעי) בריאיון בלעדי ל"מהדורה המרכזית" לעסקה שנחתמה בין ישראל לחמאס לשחרור החטופים, בעוד שהוא עונד את הדסקית עם הכיתוב "החזירו אותם הביתה" - ומביע את התרגשותו לקראת חזרתם הצפויה של החטופים לישראל. 

"אני מרגיש כמו שאתם מרגישים, תחושה של תקווה מדהימה, ואני מרגיש אופטימי", סיפר קירבי. "זוהי אופטימיות זהירה כי היינו בנקודה הזו בעבר, היינו ממש בקו הסיום ולא הצלחנו לעבור אותו. אז אני מנסה לאפק קצת את ההתלהבות שלי אבל בהחלט יש תחושה שאנחנו במקום אחר כרגע, כמו המשפחות, שכה נואשות להתאחד עם יקיריהן. אני מלא תקווה. אנו בהחלט חולקים את התקווה הזו".

בכיר הבית הלבן הסביר: "יש שני דברים שגרמו לשינוי הפעם. הראשון הוא הלחץ העצום על חמאס. אובדן מנהיגם סינוואר, הניסיון לעבור את השינוי הזה, הם איבדו כל כך הרבה לוחמים, כל כך הרבה תשתיות, צה"ל כמעט השמיד לגמרי את היכולות הצבאיות שלהם. הם עדיין איום קיים, אני מכיר בכך, אבל הם נתונים בלחץ רב. הם גם מבודדים יותר משהיו אי פעם".

ג'ון קירבי (צילום: חדשות 12)
ג'ון קירבי|צילום: חדשות 12

לפי דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, "נראה שהפסקת האש עם חיזבאללה מחזיקה כך שהם לא יכולים לסמוך על חיזבאללה לעזור להם, הם בוודאי לא יכולים לסמוך על איראן, שכרגע חלשה יותר מאי פעם. הדבר השלישי שהייתי מציין שהוביל לנקודה הזו זה פשוט הרבה עבודה דיפלומטית קשה ומאומצת, מצד ארה"ב, בהחלט מצד ישראל, מצד קטר, מצד מצרים. הייתה עבודה רבה במשך חודשים רבים כדי שנגיע הנה ואני חושב שאנשים שוכחים את זה.

קירבי התייחס לחלקו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לחתימה על העסקה: "אני לא בטוח כמה עוד 'גיהינום' ניתן לשלם כאן. הפלסטינים חווים גיהינום. הישראלים ב-7 באוקטובר בהחלט חוו גיהינום עקב המלחמה הזו שסינוואר וחמאס פתחו בה. אני חושב שאנחנו בנקודה הזאת, כפי שאמרתי, בזכות הלחץ שחמאס נתון בו, בזכות הבידוד שלהם באזור. אין פרשים שבאים להצלתם, ובזכות דיפלומטיה מדהימה ואינטנסיבית, ששוב, שותפות רבות באזור, כולל ישראל, השתתפו בו".

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן אמר בחודש יוני שאם לא תהיה התקדמות במגעים - חמאס יהיה אשם בכך. מנגד, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נטל לעצמו קרדיט, ואמר שהוא שוב ושוב טרפד את העסקה. על כך אמר דובר הבית הלבן: "אני מאמין, בכנות, שחמאס היה המכשול העיקרי. הבעיה בהחלט לא הייתה בצד הישראלי, שהיה מוכן להתפשר והיה מוכן לעמול מאוד על המלאכה הזו".

עסקת חטופים (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
עסקת חטופים|צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

קירבי סירב להתייחס לשאלה אם עניינים פוליטיים נכנסו לשיקולים של ראש הממשלה. "זה לא ממקומי לדבר על זה. אנחנו מודים על כך שאנחנו בנקודה הזו, אבל לכל זה יש חשיבות אך ורק אם נצליח לעבור את קו הסיום ולהחזיר את החטופים הביתה אל משפחותיהם".

על הדאגה בקרב משפחות החטופים שלא כלולים בשלב הראשון של העסקה אמר הבכיר האמריקני: "זאת המשימה של היישום. לא איכנס לפרטי החילופים, אבל הכול מסתכם ביישום. אם נצליח להשיג עסקה השבוע, היישום שלה יקרה במהלך השבועות הקרובים. לכן דאגנו שמר וויטקוף, מצוות חילוף השלטון של טראמפ, יהיה מעודכן באופן מלא והתייעצנו ושוחחנו איתו. הוא נמצא באזור, כי אם נשיג עסקה, הממשל הבא יצטרך לעבוד עם הממשלה הישראלית, הקטרים, המצרים, כדי לוודא שהיישום קורה בקצב הנכון, וזה אומר שהחטופים ישוחררו בזמנים המוסכמים ושיוכלו לשוב למשפחותיהם ולהתאחד".

לדברי קירבי, "התקווה היא שתסתיים המלחמה לאחר יישום השלב השני לעסקה. אנו מאמינים שזה מבטיח מאוד, אם נצליח לקיים את העסקה הזאת, נוכל בסופו של דבר לסיים את המלחמה הזו בעזה".