משיחות שמתקיימות בימים האחרונים בין בכירי הממשל הנכנס של טראמפ לבין בכירים ישראלים עולה שהנשיא הנבחר מעוניין בשקט תעשייתי במזרח התיכון עד כמה שאפשר, כדי שהוא יוכל להתמקד בסוגיות פנים בארצות הברית – כך חשפנו אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית".

עוד בנושא - סיקור N12

בכירי ממשל טראמפ ממליצים לישראל להימנע מאמירות תקיפות נגד הממשל החדש בסוריה כדי לא להגביר את המתיחות והלחץ הפנימי במדינה. כאשר הם טוענים שמנהיג סוריה החדש אבו מוחמד אל-ג'ולאני לא מעוניין, לפחות כרגע, בפתיחת עימות מול ישראל. גם לגבי לבנון המסר של בכירי ממשל טראמפ הוא דומה, כאשר הם אומרים שטראמפ מעוניין לראות את הפסקת האש נמשכת. לפי אנשיו, טראמפ מאוד לא רוצה שהעימות הצבאי בגבול הצפוני של ישראל יתחדש.

בשורה התחתונה, מה שאנשי ממשל טראמפ אומרים הוא למעשה שלנשיא הנבחר אין רצון להתמודד בתחילת כהונתו עם מלחמות חדשות, או בהעמקת חזיתות ישנות במזרח התיכון.

נשיא ארצות הברית הנכנס דונלד טראמפ (צילום: AP)
אין רצון להתמודד עם מלחמות חדשות. טראמפ בפגישה עם נתניהו במאר א-לאגו|צילום: AP

בשבת נחת השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון בישראל, מיד לאחר פגישה עם ראש ממשלת קטאר – במטרה לקדם את עסקת החטופים. השליח סטיב וויטקוף נפגש עם ראש הממשלה נתניהו, כאשר לאחר מכן הוחלט לשלוח את ראשי המוסד והשב"כ למו"מ בדוחא. גורם בישראל ציין כי ביומיים האחרונים טראמפ החל להתערב בעניין שחרור החטופים באופן אישי והוא מעוניין שייחתם הסכם בהקדם, לפני שהוא נכנס לתפקיד.

בריאיון מיוחד לחדשות 12 בשבוע שעבר, חשף ויטקוף את המעורבות האישית העמוקה של טראמפ בנושא העסקה. "זו המשימה החשובה ביותר לנשיא טראמפ לפני ההשבעה. הנשיא הנחה אותי באופן אישי להפעיל לחץ מקסימלי כדי לקדם עסקה", הדגיש השליח המיוחד. 

במהלך הריאיון, שרטט ויטקוף את הקו האדום של טראמפ: "הנשיא מעדיף פתרון דיפלומטי, אבל אם זה לא יקרה, כפי שהנשיא כבר הצהיר, יהיו לזה השלכות חמורות". כשנשאל לפרט את משמעות האיום של טראמפ בדבר "פריצת גיהינום", בחר ויטקוף להותיר את הדברים עמומים.

במקביל נחשף כי מתקיים שיתוף פעולה הדוק ויוצא דופן בין ממשל ביידן היוצא לצוות טראמפ הנכנס. גורמים בממשל ביידן אישרו כי מתנהל תיאום מלא בין הצדדים, כאשר ברט מקגורק, נציג ביידן, מקיים קשר רציף עם ויטקוף.

אתמול חשפנו ב"מהדורה המרכזית" כי היממות הקרובות צפויות להיות הדרמטיות ביותר שהיו כאן מזה תקופה, ובסופן יהיה ברור האם ניתן להגיע לחתימה על עסקת חטופים. ישנה התקדמות בכל היבטי ומרכיבי העסקה הזו, ובכירים ישראלים ששוחחו עם חדשות 12 הבהירו כי "אפשר להגיע לסיכומים סופיים. התנאים לחתימה אופטימליים".

בכירי המשלחת הישראלית, שאותה מוביל ראש המוסד דדי ברנע, שוהים בקטאר ומנסים להביא להבשלה של המשא ומתן הזה. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח הערב עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, כאשר במרכז השיחה עמדו המגעים לעסקה. לפי גורמים המעורים בפרטים, האמריקנים והקטארים ינסו להביא את הצדדים ל"בשורה כלשהיא" כבר בימים חמישי-שישי הקרובים.

לא בטוח שיהיה מדובר על עסקה חתומה, אלא ייתכן שתושג "הסכמה בראשי תיבות" או מסמך עקרונות שהצדדים יהיו מחויבים אליו ויוכל גם להוות הישג עם כניסתו של דונלד טראמפ אל הבית הלבן. עם זאת, צריך לזכור שמדובר במו"מ מול ארגון טרור עם אינטרסים משלו. יש אופטימיות, אבל צריך עדיין להיזהר עם מסקנות נחרצות.