אחרי שבועיים של מעטה חשאיות, שסימנו אולי התקדמות במגעים לעסקת חטופים, ההתבטאויות בימים האחרונים מעלות חשש כי העסקה דווקא מתרחקת. היום (ראשון) ב"מהדורת היום" פרסמנו את האיתותים החדשים והמדאיגים, שעשויים להצביע על המגמה החדשה.

בעת האחרונה, מידי מוצאי שבת, שחרר חמאס סרטון של חטוף - אך השבוע זה לא קרה. הסרטונים האחרונים שפרסם ארגון הטרור היו של החטופים עידן אלכנסדר ומתן צנגאוקר - וסרטון נוסף, שלא חשף באופן מובהק את המצולמים, אולם נתן אינדיקציה להיותם בחיים.

כמו כן, רה"מ נתניהו הצהיר בריאיון לוול סטריט ג'ורנל בסוף השבוע כי לא יסכים לעסקה שתסיים את המלחמה - הדבר המרכזי שלמעשה דורש חמאס בסוף הפעימות. לשכת רה"מ הכחישה באופן חריג ופומבי את פרסום הפרטים מהמו"מ על הכוונה לשחרר את מרואן ברגותי והבהירו כי "צעד כזה לא על הפרק".

העסקה מתרחקת?
העסקה מתרחקת?

בניגוד לכל זאת, עלו דיווחים שהצביעו לכאורה על התקדמות במגעים: היום דווח שחמאס הסכים לשחרר חיילים בפעימה הראשונה וכן בדיווח מצרי נכתב כי בשלב הראשון יחזרו 5 חיילות בתמורה לשחרור של 250 מחבלים.

כל זאת מאותת שהמו"מ מתקיים - ומתקיים ברצינות. אנו יודעים שחמאס מאוד מעוניין בהפסקת אש ורה"מ נתניהו מעוניין לתת לטראמפ את תמונת החטופים שחוזרים, כפי שהוא הצהיר שהוא רוצה שייקרה עד לכניסתו לתפקיד ב-20 בינואר.

בנימין נתניהו על רקע הפגנות חטופים (צילום: פלאש 90)
רה"מ בנימין נתניהו על רקע הפגנות חטופים|צילום: פלאש 90

בתוך מסגרת הזמנים וההבנות האלו, צריך לזכור שרה"מ נתניהו רוצה עסקה קטנה בלבד. מבחינת חמאס, זה לא נותן לו את האינטרס האכזרי שלו להחזיק את החטופים למען ההישרדות של הארגון. לכן, אנו לא יודעים אם חמאס יסכים לעסקה קטנה לשחרור של כמה חטופים וחטופות - אם הם לא מקבלים הפסקת אש מלאה כפי שהם רוצים.

פעילות כוחות צה
פעילות כוחות צה"ל בעזה|צילום: דובר צה"ל

מבחינת התנהלות חמאס במו"מ הוא מערים קשיים וטרם העביר את הרשימות שהתחייב להעביר. כמו כן, אין לו כל אינטרס להעביר לישראל כמות גדולה של חטופים מעבר למה שנכנס לקטגוריה ההומנטירית (נשים, חיילות ומבוגרים בני 50 ומעלה). יתרה מכך, ישנם פערים בין חמאס פנים לחמאס חוץ, בין מוחמד סינוואר אחיו של יחיא סינוואר שנמצא במנהרות לבין מה שנשאר מהנהגת חמאס שנמאצאת בחוץ ונתונה ללחץ.

תיעוד מתוך מנהרות חמאס (צילום: דובר צה
מנהרות חמאס בעזה|צילום: דובר צה"ל

הריאיון של נתניהו בוול סטריט, בו אמר כי הוא "לא יסכים לעסקה שתסיים את המלחמה", דבר שיכול להעיד על לקיחת צעד אחורה במו"מ, הגיע בעיתוי לא נוח. בהתאם לכך, ייתכן והריאיון לא כוון לרמוז על העסקה והמו"מ אלא כוון לקורא אחד ולסביבתו – הנשיא הנבחר דולנד טראמפ.

במהלך הריאיון העצים נתניהו את טראמפ ולמעשה ניסה לייצר לעצמו תדמית של מנצח וזו הייתה המטרה המרכזית, מכיוון שידוע ש"טרמאפ לא אוהב לוזרים". בהתאם לכך, אין ספק שזו המטרה שעמדה מאחורי הריאיון וכי לא מדובר בניסיון לטרפד עסקה אלא להפך - עולה כי ישנם התמקדמות במגעים.

דונאלד טראמפ (צילום: AP)
דונאלד טראמפ|צילום: AP

מוקדם יותר היום, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף את רה"מ נתניהו כי הוא פוגע במו"מ וטען: "אין לך מנדט לסכל את השבת החטופים משיקולים פוליטיים".