היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה תקפה אמש (חמישי) את החלטת בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג להגיש צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. "החלטת בית הדין הפלילי הבין-לאומי חסרת בסיס, מצערת ושגויה מיסודה מבחינה משפטית", מסרה בהרב-מיארה.

היועמ"שית הוסיפה כי "בית הדין הפלילי הבין-לאומי שנועד להתמודד עם הזוועות החמורות ביותר חטא היום לתפקיד ההיסטורי שהיה אמור למלא". לדבריה, "ביום זה יש לומר את המובן – בית הדין הפלילי הבין-לאומי נעדר כל סמכות בעניין. לא היה מקום לאפשר הוצאת צווי מעצר נגד ראש ממשלה ושר ביטחון לשעבר של מדינה דמוקרטית, אשר נמצאת בעיצומה של לחימה שנכפתה עליה".

"מעבר לכך, החלטת בית הדין חותרת תחת עקרונות היסוד של המשפט הבין-לאומי, שמכוחם אמור היה בית הדין לפעול, לרבות עקרון המשלימות", הוסיפה בהרב-מיארה. היא הדגישה כי "מדינת ישראל מחויבת לעקרונות שלטון החוק, וקיימים בה מנגנונים עצמאיים, בלתי-תלויים ומקצועיים, צבאיים ואזרחיים, לבירור טענות בדבר הפרות לכאורה של הדין הבין-לאומי, הן ביחס לעניינים שבמדיניות והן ביחס למקרים פרטניים". כמו כן, ציינה היועמ"שית כי "ישראל שוקלת את צעדיה המשפטיים הבאים".

צו המעצר שהוצא מוקדם יותר על ידי בית הדין נגד נתניהו וגלנט, הוצא גם נגד מפקד הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף, למרות שלפי ישראל חוסל בחודש יולי. בבית הדין טענו כי "קיימת סבירות להאמין שנתניהו וגלנט ביצעו פשעי מלחמה נגד האנושות במלחמה בעזה", הכוללים שימוש לכאורה בהרעבה ככלי מלחמתי, רצח, רדיפה ו'מעשים לא-אנושיים נוספים'.

לטענת בית הדין, הגדלת הסיוע על ידי ישראל כלל לא הועילה, והקריסו את כל הטענות של ישראל, דחו את סמכות השיפוט שלה והדגישו כי הכרתה בסמכותו של בית הדין בעניין – אינה רלוונטית.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב מוקדם יותר להחלטה בבית הדין בהאג להוציא נגדו ונגד גלנט צווי מעצר: "בית הדין הבין-לאומי בהאג שהוקם כדי להגן על האנושות, הפך היום לאויב האנושות. בית דין מוטה זה החליט להוציא צווי מעצר נגדי ונגד שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, בהאשמה מופרכת מן היסוד שאנחנו כביכול ביצענו 'פשעים נגד האנושות', בעוד שהאמת הפוכה לחלוטין. זוהי פשיטת רגל מוסרית".

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג (צילום: reuters)
קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג|צילום: reuters

ראש הממשלה קבע כי ההחלטה פוגעת בזכותן של דמוקרטיות להגן על עצמן מפני טרור. "אותו בית דין, שמאשים אותנו בפשעים פיקטיביים, מתעלם מפשעי המלחמה האמיתיים. פשעי מלחמה מזעזעים שמתבצעים נגדנו ונגד רבים אחרים בעולם" הוסיף נתניהו.

על פעילותו של בית הדין אל מול הפשעים של חמאס אמר נתניהו: "אחרי הטבח הנורא של שבעה באוקטובר, בו מרצחי החמאס אנסו נשים, ערפו ראשים, שרפו ילדים לעיני הוריהם וחטפו מאות מאזרחינו, לרבות המשך החזקת 101 חטופינו, שאותם עדיין לא שחררנו, ואנו מחויבים לשחררם, כמו ששיחררנו עד היום 154 מחטופינו. מה עושה בית הדין בהאג מול זוועות אלה? הוא הוציא היום צו מעצר נגד גופתו של מוחמד דף"