גורמים המעורים בנושא מדווחים על התקדמות משמעותית במגעים להסדרה בצפון, כך נודע היום (ראשון) ל-N12. השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר ביקר בשבוע שעבר ברוסיה במשך ארבעה ימים על מנת לערב גם את מוסקבה בנושא, ובכדי שהקרמלין יסייע בהשגת ההסדר. מלבד זאת, דרמר ינחת הערב בוושינגטון וייפגש גם עם הנשיא הנבחר טראמפ וגם עם ביידן.

מספר סעיפים כבר נוסחו בנוגע להסכם, אך יש צורך לסגור אותם באופן סופי. הסוגיה המרכזית - ישראל רוצה התחייבות מפורשת מארה"ב על חופש הפעולה בלבנון אחרי ההסכם, כלומר, שהיא תוכל לפעול נגד הפרות חיזבאללה. השאיפה היא למנוע מצב דומה לזה שנוצר אחרי הסכם 1701, שבו חיזבאללה שב להתעצם סמוך לגבול הישראלי.

רון דרמר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השר דרמר, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

המטרה הישראלית בביקור דרמר בארה"ב היא לנסח את "מכתב הצד" שיאפשר לישראל לתקוף במצב של הפרת ההסכם בידי חיזבאללה. יש קונצזוס ישראלי-אמריקני שהפעילות בצפון השלימה את יעדיה, ויש לתרגם זאת להישג מדיני כעת. גורמי ביטחון אומרים שלא נכון לאפשר לרוסים להרחיב את ההשפעה שלהם ללבנון. לישראל יש שותפה אסטרטגית אחת - ארה"ב. 

בירושלים מבינים שטראמפ רוצה לראות הסדרה עוד לפני שהוא נכנס לתפקיד בינואר, והדבר מהווה גורם נוסף למוטיבציה הישראלית. נשאלת השאלה אם ישראל תסתפק בהסכם מול ארה"ב בלבד, כלומר הפסקת אש חד צדדית מבלי להגיע לסיכומים עם חיזבאללה, או להסדרה כוללת.

מדובר על לוח זמנים שתואם את לוח הזמנים של חילופי השלטון בארה"ב - כוחות צה"ל יישארו 60 ימים בדרום לבנון בכפרים צמודי הגדר, ובשלב השני מי שיעשה את העבודה הוא צבא לבנון, כשאחר כך צה"ל ייסוג. ארה"ב של ביידן תאפשר לחברות רוסיות שפועלות בסוריה להיות מוחרגות מהסנקציות האמריקניות, וכך כל צד מרוויח.

שיקול נוסף שדוחף להגיע להסדרה הוא החשש מהחלטה במועצת הביטחון שתחייב את ישראל לנצור את האש בכל מקרה. בתוך כך, ביום שלישי השבוע יבקר הנשיא הרצוג בארצות הברית, והוא צפוי להיפגש עם הנשיא ביידן.

הרמטכ"ל אישר בלבנון להרחיב את התמרון ככל שיידרש. בצבא חושבים שמוקדם בשלב הזה להחזיר תושבים לבתיהם. עוד חושבים שלא נכון מבחינת ישראל למשוך את המלחמה כדי להגיע לממשל אמריקני אחר ולעשות עסקה תחתיו - וחושבים שעדיף להתקדם להסדרה אם אפשר.

כוחות צה
כוחות צה"ל בדרום לבנון|צילום: דובר צה"ל

בשבוע שעבר דווח כי במקרה שלא יהיה הסכם, לצה"ל יש תוכניות מבצעיות להרחבת התמרון הצבאי בלבנון. התוכניות כוללות הרחבה של התקיפות, כמו גם תמרון בכפרים בעומק דרום לבנון, שאליהם לא הגיעו עד כה, על מנת להשמיד את יכולות חיזבאללה באזור.