יממה לפני שעדות נתניהו אמורה לצאת לדרך, 12 שרים חברי קבינט חתמו על מכתב ששלח שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה ולמנהל בתי המשפט בדרישה לדחות את עדותו של ראש הממשלה "בשל המצב הביטחוני החריג".
על המכתב חתומים השרים אמסלם, בן גביר, גמליאל, אבי דיכטר, דרמר, וסרלאוף, כהן, כ"ץ, לוין, סטרוק, סמוטריץ' ורגב. "ברצוננו להביע את דאגתנו העמוקה לנוכח ההתנהלות המערכתית הנוכחית בנוגע לדיונים המשפטיים בהם נדרש ראש הממשלה להשתתף בתדירות חריגה ביותר", נכתב על ידי השר סמוטריץ' במכתב שעליו חתומים השרים.
"המצב שבו אנו מצויים מחייב התנהלות אחראית והבנה עמוקה של סדרי העדיפויות הלאומיים. העובדה שראש הממשלה נדרש להתייצב למשפט בתדירות כזו, בשעה קריטית זו היא לא פחות מהזויה ומהווה הפקרות מוחלטת ופגיעה חמורה באינטרסים הלאומיים, אובדן ערכים בסיסיים של עיקר וטפל והתעלמות מסדרי עדיפויות ראויים - לאור מצב החירום הלאומי בו אנו מצויים", ציינו במכתב שרי הקבינט. מי שלא חתומים על המכתב, הם השרים זאב אלקין וגדעון סער.
הניסיון לדחות את עדותו של נתניהו לא הגיע בפעם הראשונה. בשבוע שעבר טען יו"ר הכנסת אמיר אוחנה שמכיוון שעדותו של ראש הממשלה לא תואמה איתו ועם הלו"ז של הכנסת - היא לא חוקית ולכן לא צריכה להתקיים במועד שנקבע.
בשבוע שעבר דחה בית המשפט את בקשת נתניהו לצמצום ימי הדיונים במשפטו. "לא מצאנו טעם משכנע לסטות מהחלטות קודמות", הבהיר בית המשפט, שקבע כי נתניהו יתייצב לעדות 3 פעמים בשבוע. עדות ראש הממשלה צפויה להיגבות מבית המשפט המחוזי בתל אביב, ולא מבית המשפט בירושלים, וזאת משיקולי ביטחון.
השרים תקפו את היוע"משית, בזמן ישיבת הקבינט
לפני יומיים, בדיון בקבינט המדיני-ביטחוני התרחש פיצוץ בין שרי הקבינט ליועצת המשפטית לממשלה. בנוכחות ראש הממשלה נטל השר בן גביר את רשות הדיבור ראשון ואמר, לאחר שהתייחס לסוגיות הביטחוניות: "אני יודע שמה שאני אומר עלול לעלות לי בחקירה נוספת. השעה כמה דקות לפני חצות. ראש הממשלה יהיה כאן עד לפנות בוקר וגם מחר. זו לא רק התנהלות אטומה שלא להסכים לדחיית המשפט ולאפשר לראש הממשלה לנהל את המערכות, אלא זו הפקרות מצד היועמ”שית. גלי מפקירה את ביטחון ישראל".
השר לוין: ״אני מצטרף לשר בן גביר. דיון רונאל פישר נמשך כבר תשע שנים, וכאן היועצת לא מוכנה לדחות משפט שבלאו הכי יימשך עוד שנים. אני דורש ממך לדחות״.
השרה רגב: ״אני רוצה לפנות ללב של היועמ”שית. אפילו מג”ד או מ”פ דוחים להם דיונים. ראש הממשלה מנהל מלחמה״.
השרה גמליאל: ״זו אי הבחנה בין עיקר לטפל. זה לא עניין פרסונלי אלא עניין של אמון הציבור במערכת. אני מבקשת שתורי על דחייה״.
השרה סטרוק: ״בגלל יום הולדת לפרקליטים, לסנגורים או לשופטים כבר דחו משפטים. אני מבקשת שנעלה את זה כהחלטה״.
השר סמוטריץ’: ״בואו נקבל החלטה״.
השר כ”ץ: ״אני אומר לך בסגנוני – בואי נדחה״.
היועמ”שית דורשת את זכות הדיבור וצועקת: "זו לא סוגיה לקבינט! יש לראש הממשלה סנגורים, והם מדברים בשמו. זו התערבות פוליטית. לקבינט אסור לדון בזה".
השר בן גביר: ״עכשיו את גם מכתיבה לקבינט? אנחנו נדון, ואני מבקש שנקבל החלטה ונפנה אותה לבית המשפט״.