ביקור ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון מתקיים בשעה קריטית מבחינת המגעים לעסקה לשחרור חטופים. אמש (שני) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי כל הגורמים שעוסקים במגעים לעסקה אומרים ש"זה הרגע". בנוסף, גורם ביטחוני בכיר אמר לחדשות 12: "יכול להיות שנתניהו ממתין לפגרה ויכול להיות שהוא מכניס עיזים למשא ומתן, אבל תמיד צריך לזכור - אל מול הדברים האלה יש אפשרות להחזיר עכשיו 30 חטופים בחיים, ובכל יום שעובר לא יודעים מה יקרה איתם". 

לדברי המעורים במגעים "הגיע המאני טיים", והביקור של נתניהו "קריטי", או כפי שמסר בכיר בבית הלבן לגורם ישראלי בכיר: "יש חלון הזדמנויות צר. אחרי הביקור, מטבע הדברים אנחנו (הממשל) נפחית את המעורבות שלנו במזרח התיכון, נהיה עסוקים בבחירות, ובטח עכשיו אחרי הדרמה הפוליטית".

עניין נוסף הוא שכאשר הנשיא ביידן ורה"מ נתניהו ייפגשו בבית הלבן, ביידן יוכל ללחוץ על נתניהו לרדת מהדרישות שלו ולהגיד לו להסכים למתווה שהוצג. בינתיים, נתניהו לא יורד מהדרישות שלו, ובדיון בעניין המו"מ שהתקיים שלשום עם שר הביטחון, ראש השב"כ, ראש המוסד, והאלוף במיל' ניצן אלון, התעקש רה"מ על נוכחות צבאית בציר פילדלפי.

לפי גורמי הביטחון, הם אמרו בדיון: "לא בונים מנהרות ב-6 שבועות של הפסקת אש, לכן אין משמעות לנוכחות צה"ל בציר פילדלפי אם זה שובר את ההסכם". בנוסף נתניהו אמר שהוא מתעקש על מנגנון בעניין ציר נצרים, ועל זה השיבו כל ראשי הארגונים: "ניסינו וחיפשנו, אבל למרות כל המאמצים, אין בנמצא מנגנון למניעת מעבר חמושים לצפון הרצועה. זו דרישה שתפיל את העסקה".

 

ראשי מערכת הביטחון לנתניהו על הדרישה לנוכחות צבאית בציר פילדלפי
ראש מערכת הביטחון לנתניהו על הדרישה לנוכחות צבאית בציר פילדלפי
ראשי מערכת הביטחון לנתניהו על הדרישה למנגנון בציר נצרים
ראשי מערכת הביטחון לנתניהו על הדרישה למנגנון בציר נצרים

הרמטכ"ל שדיבר בדיון עם נתניהו וראשי מערכת הביטחון אמר: "נדע לייצר את כל הגמישות הנדרשת כדי לעמוד בתנאי העסקה. זה הזמן לחבר את הלחץ הצבאי והמו"מ ולראות איך מתקדמים קדימה".

הרמטכ
הרמטכ"ל בדיון עם נתניהו וראשי מערכת הביטחון

למעשה, נתניהו לא מוותר על הדרישות שלו ולכן הן מופיעות בתשובה שישראל תעביר למתווכות, אף על פי שיש בכך מעין סיכון שחמאס יגיד 'לא'. מכאן, בשלב הזה, עוד לפני הפגישה של ביידן ונתניהו, נודע כי ביום חמישי משלחת המו"מ שנתניהו אמר שתצא, היא בדרגי עבודה, וראשי הארגונים לא מצטרפים לשיחות.