על רקע התבטאויות לא חיוביות של בכירי חמאס, ראש ה-CIA ויליאם ברנס יגיע בימים הקרובים למזרח התיכון כדי לנסות לקדם את ההצעה הישראלית לעסקה שמונחת כעת על השולחן לשחרור חטופים והפסקת אש בעזה. בישראל מעריכים כי חמאס יעביר תשובה חיובית אך עם הסתייגויות, וידרוש ערבויות לסיום המלחמה. גורם ישראלי הבהיר: "יותר טוב מזה חמאס לא יקבל".
הבכיר הישראלי הוסף: ״לא נגיש הצעה טובה יותר, מתחנו את גבול הגמישות״. קבינט המלחמה התכנס הערב לדיון, בין היתר, על העסקה. גם ברט מקגורק, יועצו למזרח התיכון של הנשיא ביידן, יגיע השבוע למזרח התיכון כדי ללחוץ על הצדדים ולקדם את העסקה.
בינתיים, בכיר חמאס אוסאמה חמדאן מסר היום כי הארגון דורש ערבויות להפסקת אש: "ללא עמדה ברורה של ישראל על היערכות להפסקה קבועה של המלחמה ולנסיגה מעזה - לא יהיה הסכם וזה מה שמסרנו למתווכות״.
הוא הוסיף: ״אנחנו לא יכולים להסכים להסכם שלא מבטיח הפסקת אש סופית, נסיגה כוללת מרצועת עזה והשלמת עסקת חליפין רצינית. אנחנו ממתינים כעת לעמדה הישראלית וקוראים למתווכות לקבל עמדה ברורה מישראל לגבי מחויבותה לכך".
בתוך כך, ראש הממשלה נתניהו שוחח היום בטלפון עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, והתייחס להצעה שעל השולחן. בשיחה הוא הדגיש כי ״המתווה מאפשר לישראל לממש את כל מטרות המלחמה שהגדירה, לרבות חיסול חמאס״. כמו כן, הבהיר בשיחה כי ״לצד שחרור החטופים, זו הייתה ונותרה מטרת-יסוד של ישראל במלחמה והיא נחושה לממשה״.
התוכנית שביידן חשף
נשיא ארה"ב ביידן הציג בנאום ביום שישי האחרון את ההצעה הישראלית שהועברה לחמאס. לדברי ביידן, ההצעה מורכבת משלושה שלבים כשהשלב השני בעסקה כולל את נסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה ו"סיום סופי של כל הלחימה". גורם בכיר בבית הלבן אמר אחרי נאום ביידן כי "יש דרך להשיג עסקה, חמאס יודע מה היא כוללת".
השלב הראשון
- יימשך 6 שבועות, ובמהלכו יתנהל משא ומתן בין ישראל לחמאס.
- שחרור קשישים, פצועים וחולים בתמורה לשחרור מאות אסירים פלסטיניים.
- אם השיחות יימשכו יותר משישה שבועות - הפסקת האש תימשך.
השלב השני
- צה"ל יסיג את כוחותיו מעזה ושאר החטופים ישוחררו.
- נסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה - והפסקת הלחימה.
השלב השלישי
- שיקום רצועת עזה כחלק מתוכנית מקיפה.
- החזרת גופות חטופים שנותרו ברצועה.
בקטאר, אמרו היום בצוהריים כי ההצעה הישראלית שהציג ביידן הועברה לידי חמאס. "הנייר עכשיו קרוב יותר בעמדות של שני הצדדים", אמר דובר משרד החוץ בדוחא מג'ד אל-אנסארי.
מסתמן רוב בממשלה שתומך בעסקה
בצל האיומים מצד בכירים בקואליציה כי יפרקו את הממשלה אם העסקה תאושר, סיעת ש"ס הודיעה בצוהריים כי החליטה להביע תמיכה מלאה בהצעה הישראלית לעסקה. "ש"ס תומכת בהצעה ומחזקת את ראש הממשלה וקבינט המלחמה לעמוד בכל הלחצים, להביא את העסקה לידי גמר ולהציל נפשות של רבים מאחינו ואחיותינו הנתונים בצרה ובשביה", נמסר בהודעה.
גם יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף אמר אתמול כי יתמוך ב"כל הצעה שתביא לשחרור החטופים", והוסיף כי "עמדתנו היא שאין דבר גדול יותר מערך החיים וממצוות פדיון שבויים, מפני שקיימת סכנה אמיתית ומוחשית לחייהם".