משרד החוץ המצרי פרסם היום (ראשון) הודעה לפיה מצרים תתמוך בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל לבית הדין הבין-לאומי בהאג. "נתמוך בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג, לנוכח ההחמרה והיקף ההתקפות הישראליות נגד אזרחים פלסטינים ברצועת עזה", נכתב בהודעה. "הרס תשתיות ברצועה ודחיפת הפלסטינים לעקירה מחוץ לאדמתם, מה שהוביל למשבר הומניטרי חסר תקדים".
שר החוץ המצרי סאמח שוכרי הביע חשש מ"פגיעה עצומה" באזרחים בעזה והביע את התנגדותו לכניסת צה"ל לרפיח. "קוראים להגיע להפסקת אש ולשחרור חטופים ואסירים, למרות שסבב המשא ומתן לא הוביל לכך", אמר. "יש להגיע להפסקת אש כדי לעצור את המשבר שההשלכות שלו הובילו להרחבת המלחמה באזור. יש לכך השלכות שליליות על הביטחון והיציבות באזור".
על הסכם השלום בין המדינות אמר שוכרי: "זו בחירה אסטרטגית שמצרים קיבלה החלטה לגביה לפני יותר מ-40 שנה, והיא נחשבת לעמוד תווך ראשי באזור להשגת השלום והביטחון. יש מנגנונים שבאמצעותם דנים בכל ההפרות של ההסכם. אנחנו ממשיכים לפעול עם ההסכם הזה מנקודת ראייה זו".
ההכרזה של מצרים מגיעה בהמשך להודעתה מאתמול על עצירת העברת הסיוע ההומניטרי משטחה לרצועת עזה, עד להפסקת הפעילות הצבאית ברפיח. ההחלטה זאת מעלה חשש כבד במערכת הביטחון מפני הפעלת לחץ נוסף על ישראל, שעלול לגרום לעצירת הפעילות הצבאית, בעוד שמרבית הסיוע ההומניטרי לרצועה עבר עד כה דרך מצרים - כ-350 משאיות מדי יום.
ביום שישי האחרון פנתה מצרים לבית הדין בהאג, בבקשה להוציא צווי מניעה חדשים נגד ישראל - על הרקע הפעילות ברפיח. במכתב הבקשה, דרום אפריקה הסבירה כי יש לבצע את המהלך בעקבות המבצע ברפיח והסכנות הטמונות בפעולה של צה"ל באזור. "המתקפה הישראלית על רפיח והסיכון הקיצוני שהיא מהווה לאספקה הומניטרית ולשירותים בסיסיים לעזה, הם לא רק הסלמה, אלא שהם מובילים לפגיעה בלתי הפיכה בזכויות העם הפלסטיני בעזה", הסבירו הנציגים הדרום אפריקניים בדרישתם.