ראש ה-CIA וויליאם ברנס מגיע היום (רביעי) לביקור בזק בישראל כדי לקדם עסקת חטופים, על רקע המבצע ברפיח והודעת חמאס שלשום על "הסכמה" למתווה. במקביל, המשלחת הישראלית שיצאה אתמול לקהיר ממשיכה בשיחות המשא ומתן. בישראל פסימיים מהאפשרות להשיג עסקה, ומאוכזבים מאוד מדברי קירבי אמש ש"ניתן לגשר על הפערים".

בדבריו כיוון דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב להודעת חמאס וכינה אותה "טקסט מתוקן עבור העסקה, שממנו עולה שאפשר לגשר בין הצדדים", כך לדבריו. בישראל קיוו שהאמריקנים יבהירו שההצעה של חמאס אולי לא סוגרת את הדלת, אבל בהחלט חורגת מההבנות שהושגו מול המתווכות. וזה לא המסר שעולה מדברי קירבי.

ראש ה-CIA וויליאם ברנס (צילום: reuters)
מגיע לישראל. ראש ה-CIA ויליאם ברנס|צילום: reuters

מאחורי דברי דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב עומדת ההערכה האמריקנית שמדובר בשעת כושר שאסור להחמיץ. זו הסיבה שברנס מגיע ארצה ומשקיע את כל כולו בנושא. מבחינת ישראל - גם הבוקר - ספק אם הפערים ניתנים לגישור. 

הפערים בתוך קבינט המלחמה

בתוך קבינט המלחמה יש פערי גישה בין גנץ ואיזנקוט ובין נתניהו וגלנט. השניים הראשונים רוצים לגלות גישה פעילה יותר גם עכשיו. לשיטתם, יש "להפוך כל אבן" כדי לנסות למצות את הסיכויים להשיג עסקה. מנגד, נתניהו וגלנט סבורים שעצם "ההשתתפות במשחק" מול חמאס היא בבחינת כניעה. לשיטתם ישראל כבר הלכה כברת דרך, וכל מה שחמאס מנסה לעשות הוא להתל בה ובמתווכות. גורמי מקצוע סבורים שההצעה הזויה אבל מדגישים: "יש על מה לדבר".

הבכיר האמריקאי (צילום: Alex Wong, GettyImages)
בישראל מאוכזבים מדבריו. דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב ג'ון קירבי|צילום: Alex Wong, GettyImages

אתמול פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי התקיימו שיחות מתוחות מאוד בין בכירים אמריקנים לבכירים בישראל אחרי הודעת חמאס. בממשל ביידן העבירו מסר שיש להתייחס להצעה כאל "הצעה נגדית". בכירים בישראל אמרו לאמריקנים: "אל תתמכו פומבית בעסקה הזו שחמאס מציע, זו הונאה". על אף הדברים, האמריקנים לא ממש קיבלו את המסר וטענו הערב כי נראה שאפשר יהיה להתגבר על הפערים. 

החשש מתגובת ארה"ב, והפערים בין הצעת חמאס למתווה המתווכת

עם הודעת חמאס שלשום, במשך כמה שעות היה חשש גדול אצל הגורמים הכי בכירים בישראל מתגובת ארה"ב. בישראל חששו שארה"ב הסכימה לתת מעין ערבויות לחמאס דרך המתווכות רק כדי "לגלגל את הכדור" קדימה. אלא ששעות אחרי הודעת חמאס הודו בבית הלבן שהמתווה שלו "הסכימו" שונה מהמתווה שניסחו המתווכות ולו ישראל הסכימה.

הצהרת משותפת של נתניהו, גלנט וגנץ (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90)
פערים בתוך קבינט המלחמה. השרים גנץ וגלנט ורה"מ נתניהו|צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90

ואכן, במתווה שלו הסכים חמאס יש כמה פערים משמעותיים לעומת בזה שישראל תמכה. בראש הפערים עומד מספר החטופים שישוחררו בשלב הראשון. ארגון הטרור העזתי אינו מתחייב לשחרר בשלב הראשון 33 חטופים חיים, אלא "חיים או מתים". בישראל מתעקשים שארגון הטרור מסוגל לשחרר 33 חטופים חיים. אלה עיקרי הפערים:

סעיפי המחלוקת בעסקת החטופים
סעיפי המחלוקת בעסקת החטופים
סעיפי המחלוקת בעסקת החטופים
סעיפי המחלוקת בעסקת החטופים

המו"מ מתקיים על רקע המבצע הממוקד שצה"ל פתח בדרום רפיח. שלשום הודיע צה"ל רשמית שפתח בפעולה, וכבר אתמול טנקים של צה"ל השתלטו על הצד הפלסטיני של מעבר רפיח, כמעט ללא התנגדות מצד חמאס. שר הביטחון גלנט אמר שישראל תסיים את המבצע ברפיח או עד החזרת החטופים או עד מיטוט חמאס.