עוד לפני ההצהרה שראש הממשלה בנימין נתניהו קיים אמש (רביעי), לאורך היום קיימו גורמי מקצוע התייעצויות קדחתניות אצל רה"מ, ודנו בהן לעומק בתשובה של חמאס שניתנה שלשום על העסקה לשחרור חטופים. בסופו של דבר הובהר בידי כל הגורמים כאחד כי התשובה של חמאס "הזויה" ו"לא מקובלת בעליל".

בכל המרכיבים של התשובה של חמאס, אפילו ברמת פירוט השלבים והמרכיבים שלהם, מופיעה דרישה להפסקת הלחימה. בנוסף עלו אמירות תלושות מאוד כמו החזרת הסטטוס-קוו בהר הבית לשנת 2002, ושיפור תנאי הכליאה של האסירים הפלסטינים. "זה רחוק לחלוטין מהמסגרת שהוצעה בפריז", אמרו בכירים בישראל.

גורם המעורב בקבלת ההחלטות
גורם המעורב בקבלת ההחלטות

ובכל זאת, יש הבדלי גישות בקרב הדרג המדיני בישראל לגבי השאלה "מה נכון לעשות כעת". גורמים בכירים בקבינט המלחמה אמרו: "אחרי התשובה המופרכת של חמאס, יש שני מסלולים אפשריים. או לרוץ לתקשורת ולומר שאין על מה לדבר, או לגבש כבר עכשיו הצעה אחרת וללחוץ על המתווכות 'לאפס' את חמאס, להדק את הלחץ ולהפעיל את כל המנופים - המדיניים, הכלכליים וההומניטאריים".

חרף תקתוק השעון, יש מי שמציע "לקחת את הזמן, לנשום ולקבל החלטות מושכלות". בשורה התחתונה, על אף שיש הבדלי גישות מהותיים ולא רק טקטיים, יש קונצנזוס מוחלט בישראל שההצעה של חמאס היא הזויה. בנוסף, נדמה שבכל זאת יש מרחב תמרון בנוגע לעסקה.

גורם המעורב בקבלת ההחלטות
גורם המעורב בקבלת ההחלטות

רה"מ חזר אמש על כך שהדרישות של חמאס הזויות, וגלנט אמר לבלינקן שהתשובה של חמאס נוסחה כדי שישראל "תאמר לא", ובכל זאת - לא נשמעה טריקת דלת. בישראל רוצים דורשים מהמתווכות להבין - האם התשובה של חמאס היא סוף הדרך או שאולי בעצם מדובר על תחילת המשא ומתן?

ישראל הלכה לפסגה בפריז, הניחה בה הסכם מסגרת, והשאירה סעיפים ריקים כמו כאלה שעוסקים ב"מספרים". חמאס ראה את הסכם המסגרת, ושפך אליו את כל דרישותיו. כעת, המטרה של האמריקנים, של הקטארים ושל ישראל ללחוץ - בין אם צבאית ובין אם מדינית, ולהגיד לחמאס להתפכח. המטרה, לגרום לחמאס לרדת לדרישות שניתן יהיה להסכים עליהן וכך להגיע למשא ומתן. 

 

אפשר גם לומר כי על אף חילוקי הדעות בקבינט, אם תגיע עסקה שהיא סבירה יהיה רוב לתמיכה בה, אפילו מצדו של ראש הממשלה. ובכל זאת, נתניהו כבר בעצם נתן את תשובתו אתמול על התשובה של חמאס, עוד לפני כינוס קבינט המלחמה. מסיבת העיתונאים שקיים נעשתה מעל לראש של גנץ ואיזנקוט. השניים לא נועדו עם שר החוץ בלינקן עדיין, בניגוד לפעמים הקודמות, ורק היום יתכנס הקבינט כדי לגבש את העמדה הפומבית הרשמית של ישראל. נתניהו אותת לגנץ על רקע הצהרתו של יו"ר המחנה הממלכתי אמש, ובסביבתו של השר אמרו שהם מקווים שבכל מקרה תינתן תשובה רצינית בנושא רק אחרי הדיון היום.

אנתוני בלינקן, שר החוץ האמריקני (צילום: רויטרס)
אנתוני בלינקן, שר החוץ האמריקני|צילום: רויטרס

על רקע ביקורו בישראל, שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן התייחס גם הוא לתשובת חמאס על העסקה: "בתגובת חמאס יש תנאים שלא מתקבלים, אבל היא יוצרת אפשרות להגיע להסכם. אנחנו בוחנים בזהירות את תשובת חמאס וברור שיש שם נקודות בעייתיות מאוד, אבל יש בתשובה חלקים שנבחנים כמרווח להמשך המשא ומתן".

על המשך הלחימה אמר: "ארה"ב תומכת בפעולה ישראלית כדי למנוע הישנות של 7.10, אבל אין רישיון לפעולה חופשית ללא הגבלות". בלינקן נגע גם בעניין הסיוע ההומניטרי: "על ישראל לוודא שהעברת הסיוע לא תופרע, ולא משנה בידי מי", והוסיף ש"מספר הקורבנות עדיין גבוה מדי".

שר החוץ של ארה"ב התייחס גם לשאלת "היום שאחרי" ואמר בבירור: "לחמאס אסור שיהיה חלק בניהול עתידי של עזה. התשובה היא קצרה וברורה, לא".