בימים האחרונים התפרסמו בתקשורת האמריקנית שני דיווחים שיכולים להעיד על "התקרבות" לכאורה בין איראן לארצות הברית, שעשויה לאותת על הבנות עתידיות לגבי הסכם גרעין. הנושא הראשון עליו דווח נוגע להסכם חילופי אסירים בין הרפובליקה האסלאמית לארה"ב, בתמורה להפשרה של שישה מיליארד דולר איראניים הקשורים לנפט. הדיווח השני הצביע על האטה משמעותית מצד טהראן בקצב העשרת האורניום.

אתמול, לשכת רה"מ הגיבה על הדיווחים ומסרה ש"הסדרים שלא מפרקים את תשתיות הגרעין של איראן, לא עוצרים את תוכנית הגרעין שלה - ורק מעניקים לה כספים שיגיעו לגורמי טרור בחסות איראן". האזהרה הזו של נתניהו, מלמדת שישראל החליטה כרגע להשקיף על הכול מהצד, ולחכות להתפתחויות. חשוב להדגיש גם שבישראל לא רואים בדיווחים האלה התקדמות משמעותית במגעים.

בזווית האיראנית, נראה שההאטה בקצב העשרת האורניום היא חלק משלבי ההבנות עם ארה"ב. עם זאת, חשוב להדגיש, מבחינת טהראן מדובר למעשה ב"משחק" מול וושינגטון – ואם יחשבו שהאינטרס שלהם השתנה - הם יוכלו לשוב להעשיר אורניום בתוך רגע אם רק יחפצו בכך.

נתניהו, ביידן (צילום: AP ופלאש 90)
ישראל כרגע משקיפה מהצד? ביידן ונתניהו|צילום: AP ופלאש 90

ביום חמישי בערב דיווחו כלי תקשורת אמריקניים על הסכם רשמי בין טהראן לוושינגטון בנוגע לחילופי אסירים, והדיווחים האלה קיבלו אישור חלקי בלבד מהבית הלבן. על פי אותם כלי תקשורת, איראן תשחרר חמישה אסירים אמריקנים הכלואים בשטחה. בעבר העריכו בישראל שעסקה שכזו עלולה להעיד על "הבנות" לא רשמיות גם בתחום הגרעין.

המתווכות העיקריות בין ארצות הברית ואיראן היו עומאן וקטר, ובתקופה האחרונה ניכר ריבוי בשיחות בין הצדדים. לפי שעה, מלבד שחרור האסירים והפשרת הכספים, לא דווח על הסכמות נוספות בין הצדדים.

עורך הדין של אחד האזרחים האמריקנים הכלואים באיראן חשף כי כל חמשת האמריקנים הכלואים ישוחררו. על פי הדיווח הם כבר הועברו מכלא אבין הידוע לשמצה בטהראן, והועברו למעצר בית. בתמורה לשחרור האסירים האמריקנים, ארצות הברית צפויה לשחרר אסירים איראנים הכלואים בתחומה ולאשר הפשרה של 6 מיליארד דולר של איראן. מדובר בהכנסות ממכירת נפט שהוקפאו בבנק בדרום קוריאה, וכעת יועברו לטהראן דרך בנק בקטר.

מתקן גרעיני באיראן (צילום: Getty Images)
דיווחים על האטה משמעותית בקצב ההעשרה, ארכיון. מתקן הגרעין באירן|צילום: Getty Images

קצת פחות מיממה לאחר הדיווח הזה, מפרסם ה"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני שאיראן האטה משמעותית את קצב צבירת האורניום שלה. מלבד ההאטה ברמה הצבאית, המדינה אף החלה לדלל חלק ממאגרי האורניום ברמת העשרה גבוהה שברשותה. ההערכה בקרב גורמים במערב היא שמדובר בצעדים בוני אמון של טהראן בניסיון להחיות את הסכם הגרעין.