נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן מתכוון להזמין את ראש הממשלה בנימין נתניהו לביקור מדיני בוושינגטון עד לסוף השנה, כך פרסמנו אתמול (שישי) בערב ב"אולפן שישי". אך על אף מתווה החקיקה המצומצם שהציג אתמול רה"מ בריאיון לוול סטריט ג'ורנל, גורמים בבית הלבן מסרו כי התנאים של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן להזמנת נתניהו לא השתנו.

דובר המועצה לביטחון לאומי בארצות הברית הוסיף: "הנשיא ביידן מדגיש שוב ושוב ששינויים כאלה במערכת המשפט צריכים להתקבל בהסכמה רחבה. הוא מקווה שרה"מ נתניהו יפעל לפשרה אמיתית".

בנימין נתניהו, ג׳ו ביידן (צילום: פלאש 90 ו AP)
גורמים בבית הלבן: "ביידן מקווה שנתניהו יפעל להשגת פשרה אמיתית"|צילום: פלאש 90 ו AP

הממשל האמריקני לא מבקר רק את המהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה. השבוע הוא מתח ביקורת גם על הקמת המאחזים ביהודה ושומרון שאפשרה הממשלה, "בהעלמת עין" ובעידודם של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. "אנחנו מאוכזבים מההחלטה שלכם ללכת לצעדים חד-צדדיים", אמרו בכירים אמריקנים לגורמים ישראלים בשתי פגישות שנערכו בין הצדדים.

לפני שלושה חודשים התבטא הנשיא האמריקני באופן חריג נגד רה"מ נתניהו, ואמר בתדרוך כתבים: "אני מודאג לגבי ישראל, היא לא יכולה להמשיך ללכת בדרך הזו". בסיום דבריו הבהיר הנשיא: "לא אזמין את נתניהו לבית הלבן בעתיד הקרוב".

"כמו הרבה תומכים חזקים של ישראל, אני מאוד מודאג", הוסיף ביידן. "הם לא יכולים להמשיך בדרך הזאת, הבהרתי את זה". נשיא ארה"ב הוסיף כי הוא "מקווה שהפוליטיקאים בישראל יוכלו להשיג פשרה על הרפורמה המשפטית", וטען ש"ארה"ב לא רוצה להתערב בפוליטיקה המקומית בישראל". לאחר שנחת בבית הלבן, ביידן התייחס שוב לנושא, ואמר: "אני מקווה שנתניהו ייסוג מזה, ישראל צריכה להבין שהמצב לא טוב".

רה"מ נתניהו לא נשאר חייב, והשיב לביידן: "ישראל היא מדינה עצמאית שמקבלת את החלטותיה על פי רצון אזרחיה ולא על סמך לחצים חיצוניים, כולל מחברינו הטובים ביותר". עוד הוא הוסיף: "אני מכיר את הנשיא ביידן למעלה מ-40 שנה ואני מעריך את מחוייבותו רבת השנים לישראל. הברית בין ישראל לארה"ב היא איתנה והיא תמיד מתגברת על חילוקי הדעות שמתגלים מעת לעת בינינו. הממשלה בראשותי מחויבת לחיזוק הדמוקרטיה על ידי החזרת האיזון הראוי בין שלוש הרשויות, אותה אנו שואפים להשיג בהסכמה רחבה".

בניגוד לראש הממשלה, נשיא המדינה יצחק הרצוג הוזמן לביקור מדיני בוושינגטון, שייערך בעוד כשבועיים. הרצוג צפוי להיפגש במהלך ביקורו עם הנשיא ביידן ולשאת דברים בישיבה משותפת של הקונגרס האמריקני לכבוד 75 שנים להיווסדה של מדינת ישראל.

"מטרת ביקורו של הנשיא הרצוג משקפת את נסיעתו הדו-מפלגתית האחרונה של מקארתי לישראל - לציון יום השנה ה-75 למדינת ישראל ולאשר מחדש את היחסים המיוחדים בין שני העמים שלנו", נמסר בהודעת יו"ר בית הנבחרים האמריקני".