מאז ההודעה הדרמטית על חידוש היחסים הדיפלומטיים בין איראן לסעודיה בתום נתק ממושך, בבית המלוכה הסעודי עוקבים אחרי האכזבה בישראל שייחלה לנורמליזציה עם ריאד. גורם סעודי שמעורה בנושא מעביר היום (רביעי) מסר בשיחה עם N12: "לא ננרמל את היחסים עם ישראל בלי ויתורים בסוגיה הפלסטינית, נתניהו לא רציני לגבי נורמליזציה והוא שיקר לעם הישראלי. ארה"ב הפקירה אותנו וסירבה לספק לנו אמצעי לחימה כדי להתגונן מפני איראן".
הגורם שמקורב לבית המלוכה הסעודי הביע פסימיות לגבי האפשרות שייחתם הסכם עם ישראל בעידן ממשלת נתניהו ואמר כי "לפיד היה רציני יותר לגבי ויתורים בסוגיה הפלסטינית, ההזדמנות להגיע איתו להסכם הייתה טובה יותר והוא ישר יותר מהממשלה של נתניהו עם בן גביר וסמוטריץ". הוא הסביר שנורמליזציה חופשית כמו שהייתה עם איחוד האמירויות ובחרין לא תחזור על עצמה בסעודיה. "תובילו פיוס עם הפלסטינים ותקבלו הכרה", הבהיר.
בהתייחסו להחלטה להתקרב לטהראן לאחר נתק ועוינות של כ-7 שנים, הדגיש הגורם כי האמריקנים הפנו להם כתף קרה. "ארה"ב נטשה את הביטחון במזרח התיכון לטובת איראן ושלוחותיה וקראה להפסיק את המלחמה בתימן לטובת איראן. בגלל הפעולות של ממשל ביידן - סעודיה החליטה לפנות למחנה של איראן ולחתום איתה על הסכם שיוריד את המתיחות".
עוד בנושא - סיקור N12
- בלי קשר לישראל: ההסכם בין איראן וסעודיה, והסכנה האמיתית – סין
- גורם מדיני בכיר: ההסכם בין סעודיה לאיראן החל בזמן הממשלה הקודמת
- נתניהו עשוי להיות מי שחתום על ההפסד | פרשנות, ניר דבורי
"ארה"ב, המערב וישראל לא עצרו את פרויקט הגרעין האיראני והטליבאן צומח באפגניסטן בחסות אמריקנית", הוא הוסיף. לדבריו, סין היא המתווכת בין סעודיה לאיראן בשל היותה "מעצמה כלכלית ובעלת כוח צבאי אדיר עם מדיניות חוץ מאוזנת שנאמנה לבעלות בריתה, והיא ערבה אמיתית להסכם בין שני קטבים חשובים במזרח התיכון".
הגורם הסעודי סבור שאיראן לא "תתקע אצבע בעין" של סעודיה אחרי ההסכם. "ההסכם הוא פריצת דרך כלכלית בשביל איראן ואני חושב שזה לא יפגע באינטרסים של המפרץ". עם זאת, הוא הצביע על כך שקיימת אכזבה גדולה בבית המלוכה הסעודי בעקבות ההתנהלות של ממשל ביידן שלדבריו, לא סיפק להם ערבויות ביטחוניות לסיוע בהגנה על הממלכה.
התקשורת האיראנית דיווחה היום כי עלי שמח'אני, היועץ לביטחון לאומי של איראן שהיה הגורם שהוביל את המהלך לחתימת ההסכם עם סעודיה ביום שישי, ייצא מחר לביקור מדיני "חשוב" באיחוד האמירויות. העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח אתמול כי ההחלטה לבחור בסין כמתווכת אינה אומרת כי בסעודיה זנחו את הברית עם האמריקנים, אך מטרתה לאותת לוושינגטון שלסעודיה יש אפשרויות מדיניות נוספות, ומבחינת האמריקנים המחיר הוא בתחזוקת מערכת היחסים הבילטרלית.
איראן וסעודיה ניהלו במשך תקופה ארוכה מגעים קדחתניים במטרה לחדש את היחסים ביניהן, על רקע איומים חוזרים ונשנים של גורמים במשמרות המהפכה לתקוף את סעודיה ואת מתקני הנפט שלה. בעקבות ההסכם שנחתם בתיווכה של סין - המבחן האמיתי כעת צפוי להיות במלחמה בתימן שמנהלת סעודיה אל מול החות'ים שנתמכים בידי איראן.