הנה פייק ניוז בולטים מאז תחילת המלחמה (רשימה מתעדכנת):

"לשקר אין רגליים": עיתונאי ערוץ 14 ינון מגל העלה ציוץ בחשבונו האישי עם תמונה של אדם ללא רגליים מחזיק בנשק ומכוון אותו. באותו ציוץ הוא הוסיף כיתוב "לשקר אין רגליים". התמונה עצמה הגיעה למגל ככל הנראה מקבוצת טלגרם של "עובדיה טובול בטלגרם", שם גם הוסיפו תיאור שמדובר ב"נכה מחבל 'בלתי מעורב' בעזה". אבל מסתבר שלשקר הזה כן יש רגליים, והן מביאות אותו רחוק מאוד, עד לתמונה שעלתה ב-30 לספטמבר 2016 באתר תימני ובו מוצג חבר מיליציה שנלחם בח'ותים בכלל.

"התקרית המביכה של ביידן": בסוף השבוע סרטון של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן יחד עם רעייתו ונשיא צרפת הפך לוויראלי בארה"ב ובישראל. בסרטון נראה ביידן מתכופף קצת, וצייצנים רבים שהעלו את התמונה טענו שמדובר ב"תאונה במכנסיים" שקרתה לנשיא המבוגר של המדינה. חלק אחר טען שהנשיא ניסה להתיישב על כיסא מדומיין. אבל האמת שונה, מדובר בסרטון שנחתך רגע לפני שביידן ושאר האורחים התיישבו על הכיסא. למרות שהיה די קל להוכיח את האמת מאחורי הסרטון, ערוץ 14 בחר גם לצייץ אותו וגם לשדר אותו ביום חמישי בערב.

התמונות מה"טבח" בעזה: ביממה לאחר "מבצע ארנון" בו שוחררו החטופים נועה ארגמני, אנדרי קוזלוב, אלמוג מאיר ג'אן ושלומי זיו, הרשת התמלאה בתמונות וסרטונים מהנזק שנשאר בעזה. סרטון אחד שנצפה ע"י מעל ל-700 אלף משתמשים בטוויטר התגלה כישן ולא רלוונטי. בסרטון נראה ילד יוצא מתוך הריסות ונטען שמדובר ב"קורבן של המתקפה של צה"ל", אך במציאות מדובר בכלל בסרטון מרעידת האדמה בטורקיה מחודש פברואר 2023.

"השחקנים של רפיח": סרטון שרץ ברחבי הרשת המציג כביכול תושבים של רפיח מתאפרים ומכינים את עצמם להצגתם כ"קורבנות" של התקיפות הישראליות התגלה כישן ולא רלוונטי. הסרטון עצמו הוא מאחורי הקלעים של סדרת טלוויזיה בשם "מדממים אבק" ועלה ב-10.4 ליוטיוב. למרות שחשבונות פרו ישראל שונים הציגו את הקטע בתור דרך של פליסטינים לזייף את הסבל שלהם - מדובר כאמור בסדרת טלוויזיה. את הסצנה עצמה אפשר לראות גם בפרק שעלה ביוטיוב.

סרטון הנהירה מרפיח: קטע וידאו שנחשף למעל ל-700 אלף גולשים בטוויטר טוען לבריחה המונית של תושבי רפיח. אבל המציאות היא שונה, מדובר בסרטון מחודש נובמבר שבו נראים פלסטינים עוזבים את צפון הרצועה ועוברים לחלקה הדרומי. כידוע לישראלים המבצע ברפיח הוא מצומצם בהרבה ממה שהיה בצפון הרצועה, לפחות נכון לכתיבת שורות אלה.

ניסיון ההתנקשות שלא קרה: במסגרת הניסיונות של גולשי טוויטר לחרחר את מלחמת העולם השלישית, גולשים שונים העלו תאוריית קונספירציה על ניסיון התנקשות בנסיך מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי ומי ששולט באחת המדינות החשובות באזור. על פי עיתונאי הבי.בי.סי שיין סארדריזדה אין שחר לתיאוריות האלה והן לא מבוססות. אחד מהחשבונות אפילו טען שהמוסד עומד מאחורי ניסיון ההתנקשות המומצא הזה.

חוק הגיוס מגיע אפילו לאיראנים: סרטון שעלה בעמוד Iran Observer וצבר מעל ל-6 מיליון חשיפות מציג כביכול יהודים חרדים ש"בורחים מישראל כדי לא להתגייס". לא ברור מאיפה האיראנים המציאו את הטענה הזאת, אבל מדובר בסרטון של יום רגיל בנתב"ג, שבין יתר הנוסעים יש גם כמה חרדים. אותו סרטון נשלח בקבוצת וואטסאפ המיועדת לתיירות והציג את היום העמוס שהיה בנתב"ג באותו יום. כפי שישראלים יודעים חוק הגיוס רחוק מפתרון ואין שום "הודעה של נתניהו שהוא מתכוון לגייס חרדים".

ההודי שנהרג מירי נ"ט למרגליות הוא לא שכיר חרב: העמוד IDF Death and Destruction Count, שנהנה לשמוח לאיד מכל לוחם צה"ל שנהרג ואנחנו ממליצים בחום לדווח עליו כמה שיותר, טוען שפטניבין מקסוול, ההודי בן ה-31 שהגיע לישראל כדי לעבוד ונהרג מירי נ"ט של חיזבאללה, הוא בעצם שכיר חרב של צה"ל "שהגיע לישראל כדי לרצוח תינוקות בעזה". העובדה שהוא נהרג בגבול הצפון ושכל כלי התקשורת מפרסמים שמדובר בעובד זר לא מנעו מהם לשקר בנושא.

עוד תינוקות מתים שלא באמת מעזה: שתי תמונות שרצות ברשתות ומציגות כביכול תינוקות שמתו מרעב ברצועת עזה, התגלו די מהר בתור ילד מתימן משנת 2021 ותינוקת מסוריה משנת 2014. נזכיר ששימוש במראות קשים ממלחמות אחרות במזרח התיכון הפכו לאחד הכלים היותר נפוצים להפצת פייק ניוז.

תחקיר האטלנטיק המומצא: שמועה על תחקיר שביצע מגזין האטלנטיק הסתובב אתמול בקבוצות וואטסאפ ובטוויטר. לפי אותה שמועה "המגזין הצבאי" פירסם שורה של האשמות נגד מערכת הביטחון. בין השאר אותו "תחקיר" טוען כי "בכל הגבול ברצועת עזה היו 10 טנקים מיושנים", "חיל האוויר היה בהדממה" וכי "ראש ממשלת ישראל ושר הביטחון לא דווחו על התראות אלו, לא העירו את המזכיר הצבאי לא של גלנט ולא של נתניהו".

נראה שהציוץ החל במשתמש טוויטר בשם "Haimon", שם זכה לחשיפה של מעל ל-100 אלף משתמשים. לאחר מכן אותו "תחקיר" הגיע גם לשידור בערוץ 14, שם הציג שמעון ריקלין את התחקיר כ"מסמר שיער". 

בבדיקה פשוטה באתר האטלנטיק לא נמצא שום תחקיר כזה, הכתבות האחרונות שעוסקות בישראל הם מלפני זמן רב והוא בכלל לא נחשב למגזין צבאי אלא ספרותי ותרבותי. לא ברור על איזה תחקיר מדובר ומאיפה הביאו את האשמות הללו.

הפייק ניוז על אורין ג'ולי: צייצנים אנטי ישראלים החלו להריץ פייק שלפיו ישראלית בשם "סינדרלה שלום" (כבר פה אפשר לחשוד), חצתה את הגדר לעזה ונאנסה ע"י 5 חיילים ישראלים. התמונה שבה השתמשו הם של אורין ג'ולי, דוגמנית הנשק המוכרת בישראל. 

קצת מיותר לציין, אבל לא ידוע על ישראלית בשם סינדרלה שלום, היא בטח לא חצתה לבדה את הגדר לעזה כדי "לנקום את מות אחיה", ואם היה מקרה של אונס של ישראלית בעזה ע"י חיילים ישראלים היינו שומעים על זה דרך הציונורות המקובלים. כמובן שאת אורין ג'ולי רבים בישראל מזהים ויודעים שהיא לא "סינדרלה שלום". 

סרטון המהגרת שמחדירה איידס: למרות שלא מדובר בפייק ישיר למלחמה, הסיבה לכך שהסרטון הפך לויראלי הוא הדהוד של עמודים ישראלים ופרו ישראל של הנארטיב האנטי מוסלמי. בסרטון נראית לכאורה אישה מבוגרת נוגעת בכתף של אישה אחרת, כאשר הכיתוב טוען ש"משטרת צ'כיה עצרה מהגרת מוסלמית חולת איידס שהחדירה את דמה לגופם של אחרים באמצעות מחט" על פי אותו ציוץ היא הדביקה מעל ל-4,500 בני אדם.

אבל המציאות היא כמובן שונה. משטרת צ׳כיה לא הודיעה דבר כזה, והסרטון עצמו הוא מתוך חתונה בטורקיה ועלה לרשת כבר לפני שנתיים.

הציוץ המביך של ישראל: הטוויטר הרשמי של מדינת ישראל, אשר מתופעל ע"י משרד החוץ, הצליח ליפול בפח הפייק ניוז. החשבון צייץ סרטון ובו נראית "מתחם הומניטרי" כביכול של אזרחי עזה, אך במציאות הוא נלקח בכלל ממחנה פליטים לאזרחים אוקראיינים ואין לו קשר למלחמה בעזה. לאחר שעלו על הטעות החשבון נאלץ למחוק את הסרטון ולצייץ ציוץ התנצלות בנושא.

הסרטון שאמור להציג את שקרי העזתים התגלה כישן: סרטון נוסף מז'אנר הפאליווד (הלחם של פלסטין והוליווד שמציג כביכול תעמולה של החמאס) התגלה כשקר. הסרטון שבו נראה ילד כביכול מזייף פציעה מסתובב בטיקטוק מאז 2022 והמבטא של הילד הוא עירקי וככל הנראה מגיע משם.

סרטון התמיכה בפלסטינים מהמבורג שקרי: וידאו המציג עצרת ענק בעיר המבורג בתור מפגן תמיכה מרשים בתושבי עזה רץ לאחרונה ברשתות החברתיות. אבל בדיקה די פשוטה גילתה שמדובר בסרטון ישן מהפגנה נגד מפלגת הימין הקיצוני בגרמניה Afd, באותה עת התרחשו מספר הפגנות ברחבי המדינה ואליהם הגיעו כ-1.4 מיליון תושבים.  

אחת מההחלטות החשובות בקריירה של הנשיא ביידן? תמונה של נשיא ארצות הברית לבוש במדים במה שנראה כמו לכאורה דיון צבאי בשאלה איך להגיב על תקיפת בסיס אמריקאי במזרח התיכון הפכה לוויראלית, אך גם כאן, מדובר בפרי עטה של בינה מלאכותית.

תמונת הילדים שישנים בעזה זכה ליותר מ-19,000 שיתופים (ריטוויטים) וליותר מ-31 אלף לייקים, אבל למעשה מדובר ביצירה פרי מנוע AI. 

סרטון החטופים שרץ ברשת: בשעות האחרונות מופץ בקבוצות וואטסאפ שונות סרטון שבו נראים כביכול קבוצה של חטופים בתוך מרתף ומחבלי חמאס מסתובבים ביניהם ומטילים עליהם אימה. הסרטון גרם לבהלה בקרב קבוצות שונות אבל כבר ממבט ראשון ניתן להבחין שהשחקנים לא מוכרים בתור הישראלים החטופים בעזה. מבירור יותר מעמיק התגלה כי מדובר בסרט עלילתי ישראלי שמצטלם בימים אלו. האדם שמשחק את המחבל המרכזי (זה שפניו גלויות) הוא השחק ראיק פרג', אשר שיחק בעבר בסדרה פאודה. בשיחה עם mako סיפר פרג': "חשוב להבין שמדובר בסרט, חבל שזה יצא ככה. אני שחקן דרוזי עם 2 ילדים שהיו בצה"ל. לא צריך להיבהל מהסרטון". לידיעה המלאה.

השחקן ראיק פרג' (צילום: צילום מסך)
השחקן ראיק פרג'|צילום: צילום מסך

תמונת היד הקבורה בהריסות עזה: תמונה שבה נראית יד מתחת להריסות מופצת בימים האחרונים בתור אחד הקורבנות מתקיפות צה"ל ברצועת עזה. אבל האמת היא שמדובר באילוסטרציה שנמכרת באחת הפלטפורמות לתמונות סטוק ברשת.

עוד תמונה מסוריה הפכה ל"עדות" מעזה: צילום של ילדה מצולקת בפניה, אשר צולמה בשנת 2016 בחאלב שבסוריה, מופצת בימים האחרונים בתור ילדה מעזה, ממש כמו עוד הרבה תמונות שמוצגות בתור עזה אבל התגלו בתור סוריה.

סרטון הפיגוע מרעננה שרץ ברשת הוא בכלל מ-2015: פיגוע משולב אירע היום (15.1) ברעננה, כאשר אישה בשנות ה-70 לחייה נרצחה ועוד 20 בני אדם לפחות נפצעו, בהם 5 קשה, לאחר שמחבל פתח במסע דקירות ודריסה ברחובות החרושת, ויצמן ואחוזה בעיר. 

עד מהרה הופץ ברשת סרטון של פיגוע דקירה, שנטען כי הוא מתעד את האירוע הקשה שהתרחש היום. בסרטון שהופץ נראה מחבל דוקר באכזריות עוברי אורח בתחנת אוטובוס, אולם אין מדובר באירוע הנוכחי אלא מאירוע ביטחוני ישן. מדובר בפיגוע שאירע באוקטובר 2015, כאשר מחבל פצע 3 אנשים בפיגוע דקירה ברחוב אחוזה רעננה.

במשטרה הפיצו הודעה רשמית והסבירו: "בהמשך לפרסומים כוזבים המופצים כעת ברשת בדבר סרטון המציג לכאורה את ראשית הפיגוע ברעננה, נבהיר כי מדובר בתיעוד של אירוע ישן שאינו רלוונטי לזירה ברעננה".

תמונת הילדה הפצועה היא בכלל מסוריה: סולימאן אחמד, עיתונאי בריטי שלא ממש תומך בישראל בלשון המעטה, עם 340 אלף עוקבים, פרסם תמונה של אב מחזק ילדה שותתת דם וכתב: "ילדים קטנים נפגעים". מיזם בודקים מצא כי מדובר בתמונה ישנה מסוריה, שצולמה ב-2014. כעת התמונה הזאת כבר לא מופיעה בפיד שלו.

ח"כ אחמד טיבי מתנגד לטענות נגד יהודים: בציוץ שנחשף לעיני יותר מ-5.3 מיליון משתמשים בטוויטר נכתב כי "הבנתי כמה רופאים ואחיות ציונים יש בארה"ב, ואני באמת מרגישה רע על הטיפול שייתנו לפלסטינים, ערבים, מוסלמים ושחורים אפילו יותר מהרגיל". הטענה המקוממת, על גבול האנטישמית, היא כמובן שקרית - אין אפליה של מטופלים בגלל מוצאם או מוצא המטפל. הציוץ הזה קיבל הערת גולשים, אבל גם תשובה מאחמד טיבי, חבר הכנסת ורופא בעצמו, שהגיב בטוויטר: "די להפיץ שקר, במיוחד נגד מערכת הבריאות. זו גזענות".

שלט מקדונלד'ס לא הופל לאות מחאה: סרטון שמראה שופל מפיל שלט של סניף מקדונלד'ס הוצג כחלק מהמחאה בארה"ב נגד הרשת. המחאה נולדה מתוך טענה שקרית שהחברה תורמת לישראל, אף שהיא תורמת לשלל עמותות בכל העולם - גם בעולם המוסלמי. כעת מופץ סרטון בכמה רשתות חברתיות שמקשר בין המחאה להסרת שלט של הרשת - אך האמת היא שמדובר בסרטון משנת 2018.

סרטון הפרעות מברלין שהפיץ גיא בכור: הפאנליסט וההיסטוריון ד"ר גיא בכור, אשר נמתחה עליו לא מעט ביקורת בעבר על הפצת תאוריות קונספירציה סביב תוצאות הבחירות בארה"ב, הפיץ בעמוד הטלגרם שלו סרטון של "פרעות המוסלמים בברלין לרגל השנה החדשה". אבל הסרטון שהעלה צולם בכלל בסוריה ומיוחס לתקיפה של כוחות של אסד.

סרטון החייל הישראלי שזורק גור כלבים מהצוק: חשבונות אנטי-ישראליים ניסו להפיץ סרטון שבו נראה לכאורה חייל ישראלי זורק כלב מצוק. הסרטון עצמו אמיתי, אבל הוא צולם בשנת 2008 והוא בכלל של חייל חיל הנחתים האמריקאי שכבר שוחרר ושמו דוד מוטארי, והוא צולם בכלל בעיראק - משמע אין לו שום קשר לישראל ומדובר בפייק ניוז מוחלט.

הטייס עודד שפירא לא מבקש מכם לקרוא תהילים: מסרונים שקשורים למלחמה הם לא דבר חדש, בעבר כבר נשלחו הודעות בשם "סמח"ט גבעתי שמבקש שתניחו תפילין או להדליק נרות שבת" והתבררו כספאם רגיל. כעת נשלחות גם הודעות בשם "הטייס עודד שפירא שמפציץ בעזה ומבקש שתניחו תפילין", אבל גם הפעם מדובר בספאם ולא יותר. אפילו ענבל איצקוביץ', הבת החורגת של עודד שפירא, טייס הקרב לשעבר, צייצה בנושא: "הטייס עודד שפירא הוא אבא שלי החורג, ולמרות שהוא מאוד היה רוצה להפציץ את עזה הוא משוחרר ממילואים מזה 18 שנה אז הוא ישמח להבין למה השם שלו מופיע בהודעה שמספימה את כל עם ישראל".

"האזרחות הכפולה" של שר החוץ האמריקאי: לאחר שאנתוני בלינקן, מזכיר המדינה של ארה"ב, עקף את הקונגרס האמריקאי ואישר מכירה של פגזים לישראל, נפוצו שמועות שהוא מחזיק גם בדרכון ישראלי. הטענה שיש לו אזרחות כפולה אמורה להדליק נורות אזהרה על ניגוד עניינים שיש לו עם ישראל, אך מדובר בשקר. בלינקן הוא יהודי שנולד בניו יורק ולא מחזיק בתעודת זהות או דרכון ישראלי.

שקר מותו של "האחיין של נתניהו": שמועה שעושה עוד סיבוב ברשתות החברתיות, היא על האחיין של נתניהו, "חן דן יונתן" שנהרג בעזה. למרות שכמה חשבונות טוויטר, חלקם מטורקיה, שוב טוענים שקרוב משפחתו של ראש הממשלה נהרג בקרבות בעזה - מדובר בפייק. אחיו של בנימין נתניהו, יונתן נתניהו ז"ל, נפל במבצע אנטבה ואין לו ילדים. התמונה של אותו חייל היא של הישאם אבראהים, קצין בצה"ל בדרגת תת-אלוף.

תמונת תקיפת הספינה ע"י החות'ים: תמונה שבה נראית ספינה עולה באש, הופצה לאחרונה ברשתות בתור התקיפה האחרונה של החות'ים על ספינות סחר שעוברות באזור הים האדום. המציאות היא שהתמונה, אשר עלתה בכמה חשבונות מאוד ויראליים, היא בכלל משנת 2019 והספינה שהותקפה היא מכלית נפט נורווגית שהופגזה בידי איראן ליד מפרץ עומאן. התמונה לא קשורה לסכסוך הנוכחי עם החות'ים.

סרטון איפור הפצועים העזתי: קטע וידאו אשר מופץ שוב בקרב ישראלים ויהודים בימים האחרונים מציג לכאורה כיצד העזתים מביימים פציעות מתקיפות ישראליות. אבל המציאות היא שקטע הווידאו הזה לקוח בכלל מרשת טלוויזיה זרה שהגיעה לסקר את תעשיית הקולנוע העזתי ועלה ליוטיוב לפני יותר מ-6 שנים.

המשטרה בניו יורק לא פיזרה הפגנה פרו-ישראלית עם תותחי מים: סרטון מתוך אחת מההפגנות בישראל הצליח לעשות את דרכו מחדש לטוויטר, הפעם היו מי שלקחו את הווידאו בו נראים מוחים נגד המהפכה המשפטית וטענו שמדובר בהפגנה פרו-ישראלית מחוץ לנמל התעופה הבין-לאומי ג'ון פ' קנדי בניו יורק. המשטרה באותו קטע מנסה למנוע מהמפגינים לחסום כביש בירושלים ב-24 ליולי בעזרת התזת מים ממכת"זית, כלי לפיזור הפגנות שכל ישראלי הכיר היטב לפני המלחמה, אך עמודי טוויטר שונים טוענים שמדובר במשטרת ניו יורק. קל להבין שהסרטון ישן ולא רלוונטי לקונטקסט שנכתב בו.

הפיצוץ הפלילי בנתניה מופץ בתור פיגוע נקמה איראני: מטען נפץ חיסל ביום שלישי עבריין בכיר המוכר למשטרה בישראל. מיד לאחר מכן בטוויטר רצה קונספירציה שמדובר בפיגוע נקמה של איראן על חיסול רזי מוסווי, שנחשב למפקד הכוחות האיראניים בסוריה ומקורב לקאסם סולימאני, חיסול אותו איראן מייחסת לישראל.

הפגנות נגד ישראל בצפון קוריאה? לא ממש: גולש טוויטר טען ש"אפילו" בצפון קוריאה מפגינים נגד ישראל, אבל בדיקה פשוטה גילתה שלא מדובר במדינה הצפונית אלא בהפגנה נגד המעורבות האמריקאית מול השגרירות המקומית בדרום קוריאה. בצפון קוריאה לא מתקיימות הפגנות ואין לתושבים קשר לעולם החיצוני.

הילדה הפלסטינית היא בכלל איראנית: אחת המשתמשות שהכי שונאות את ישראל היא Syrian Girl, או בשמה האמיתי מאראם סוסלי, סורית שחיה באוסטרליה ומשתמשת בכל פלטפורמה אפשרית כדי להפיץ פייק ניוז ותיאוריות קונספירציה פרו-רוסיות, פרו-סוריות ופרו-פלסטיניות. בין היתר העלתה "הילדה הסורית" תמונה של ילדה תמימה לרמאה ורשמה שישראל מונעת ממנה חיים שווים כי היא לא נולדה "יהודייה". העיתונאי ישר עלי מרשת NBC ענה לה בטוויטר שמדובר בכלל בילדה איראנית שצולמה בהפגנה למען המשטר. הוא יודע זאת כי הוא העלה את אותה תמונה בעבר.

החות'ים לא פוצצו משחתת אמריקאית: מסוג הידיעות שאם לא שמעתם עליהן בחדשות - כנראה הן לא קרו באמת. סרטון שמופץ כביכול של הפצצת משחתת אמריקאית ליד נמל ברברה הוא לא באמת חדש, או קשור למלחמה הזאת. מדובר בסרטון מ-2013 של ניסוי נורווגי של טיל ארוך טווח. בעבר אותו סרטון הוצג כחלק ממלחמת רוסיה–אוקראינה ועל פי הנטען מדובר בהפצצה של ספינת לחימה רוסית - כאמור עוד פייק ניוז.

הבינה המלאכותית מכה בכל הכוח: תמונה נוספת הפכה לוויראלית לאחרונה עם הקשרים למלחמה. הגולש "rev laskaris" העלה תמונה של חייל נאה עם דגל אמריקאי וספר ביד (ייתכן שמדובר בקוראן) וכתב: "אני אמריקאי ואני תומך בפלסטין". בתמונה ניתן לראות שהיד השמאלית של הלוחם לא ממש "רגילה". התמונה הגיעה לחשיפה של מעל למיליון גולשים, ואם תציצו בחשבון של אותו משתמש תגלו שצילומי מלחמה ב-AI הוא התחביב האהוב עליו.

החות'ים משתילים מוקשים בים? ציוץ שרץ ברשתות ונחשף ליותר מ-1.3 מיליון גולשים רק בטוויטר, טוען כי חיל הים התימני התחיל להשתיל מוקשים בים האדום בעקבות הודעת ארה"ב על פתיחת הקואליציה נגד החות'ים. התמונה עצמה לקוחה בכלל מכתבה שפורסמה בשנת ,2018 ואותו ציוץ "זכה" להערת גולשים על כך שהוא לא מספק מידע בנושא. בנוסף מציינים בהערת הגולשים כי הקואליציה הייתה נגד החות'ים ולא נגד הממשל התימני.

שלט המכנסיים המדממים בטיימס סקוור: הסרטון הוויראלי שמציג פרסומת תלת-ממדית של מכנסיים עם כתמי דם בטיימס סקוור - לא באמת נמצא שם. הסרטון מציג כביכול מודעה ובה מכנסיים עם כתמי דם של חטופה ישראלית שנאנסה ונכתב בו: "חמאס רצח ואנס מאות נשים ישראליות. אתם עדיין יכולים להתעלם מזה?". מבירור עם מטה משפחות החטופים, מדובר בסרטון ערוך ולא במודעה אמיתית, אף שהוא כבר הגיע למיליוני גולשים. אבל כל אדם שיצפה בסרטון יבחין שאותם מכנסיים יוצאים מחוץ לפריים של השלט וכי ההתקרבות בזום נראית מזויפת.

בנוסף, אם תחפשו את הסרטון בטוויטר, אתם תיתקלו בו הרבה מאוד פעמים, אבל תמיד מאותה זווית, קל להניח שאם הייתה מודעה כזאת - היינו רואים סרטונים שלה בזוויות שונות. יש לציין שאין זו  הפעם הראשונה שמשתמשים ב"שלטי פרסומת" כדי לערוך עליהם סרטון, וזה אפילו קרה בטיימס סקוור עם מודעה אחרת בעד ישראל.

ג'קסון הינקל ממשיך להתבדח על חשבוננו: האנטישמי שמפיץ הכי הרבה שקרים בטוויטר מאז שהחלה המלחמה ממשיך בשלו. לפני כמה ימים העלה תמונה מביקורו של אילון מאסק בקיבוץ בארי, כאשר הוא מסתכל על לול של תינוק ונתניהו לצדו. הינקל עשה פוטושופ מאוד בוגר לגילו לתמונה והוסיף אבטיחים לתוך הלול (מסמלי המאבק הפלסטיני). עד כה מעל 1.8 מיליון גולשים נחשפו לתמונה הערוכה.

סרטון המחבל שנורה בראשו בידי צלף: קטע נוסף שרץ בקרב חשבונות טוויטר המזוהים עם תמיכה בישראל - ובו נראה מחבל של חיזבאללה נורה בראשו בידי צלף בזמן שהוא מחטט באף, הוא בכלל סרטון ישן מחודש מרץ ולא קשור למלחמה הזאת. זה לא מפריע לאותו וידאו להפוך לוויראלי בימים האחרונים והוא שותף בחשבונות של כמה אושיות רשת.

סרטון האימאם שנואם נגד ישראל והבמה קורסת: הרב שמואל בוטח, מי שהפך לאחרונה לפאנליסט בעד ישראל בכמה ערוצים בארה"ב, פרסם סרטון שבו נראה "אימאם פקיסטני שקורא לחיסול היהודים והבמה קורסת מיד תחת רגליו". המציאות היא שמדובר בסרטון של מפלגת ג'מאעת א-איסלאמי (Jamaat-e-Islami), גם הכתוביות בעברית הן מפוברקות, למרות שמצע המפלגה הוא אנטי-ציוני ואנטי-ליברלי, הוא לא מדבר על יהודים בכלל אלא מברך את הבאים לאירוע.

הצייצנית שמפיצה שקרים על מספר ההרוגים: צייצנית בשם ג'נין, אשר חלק גם בתפעול עמוד אינסטגרם שמטרתו "לחשוף" את השקרים של ישראל במלחמה, טוענת בציוץ שהרשויות בישראל "עיגלו" את מספר ההרוגים של השבת השחורה ובבחינה חדשה ישנם "רק" 695 הרוגים. אותו ציוץ נחשף כבר למאות אלפי גולשים ואנחנו ממליצים לכם לדווח עליו, ובאופן כללי על השקרים שלה, לטוויטר.

הסטודנטים של הרווארד לובשים כאפיות בשיעור? מדובר בכלל בירדן: תמונה שרצה בעיקר בטוויטר טענה שמספר סטודנטים בכיתה בהרווארד לבשו כאפיה בשיעור. אבל למעשה מדובר בשיעור של המחלקה להנדסת מכונות של אוניברסיטה בירדן.

סרטון הטרקטור ש"מפזר חולים בבית חולים בעזה": קטע הווידאו שרץ בקרב אנטי ישראלים בתור "טרקטור שהגיע לפזר חולים בעזה", הוא בעצם פיזור הפגנה במצרים משנת 2013.

סרטון החגיגות בעזה על "הרג 10 חיילים ישראלים": בעמוד האינסטגרם "פלאש", ובעוד מקומות ברשת, העלו סרטון שמציג כביכול חגיגות בעזה ההרוסה בעקבות מותם של 10 חיילי צה"ל אתמול. למרות שהסרטון צבר אלפי לייקים ומאות תגובות, מדובר בשיר של להקה מקומית בעזה בשם "סול בנד" שהופיעה וניסתה לשמח ילדים ברפיח. השיר, שנקרא עזה היפה, עלה ליוטיוב לפני 4 שנים. בנוסף הסרטון מעזה יצא ב-12 לדצמבר, כמעט 24 שעות לפני שהותרו לפרסום שמות ההרוגים בקרב הקשה בשג'אעיה.

כן, יש מוסלמים ביפן: טענה קצת מוזרה שעלתה מחדש בעקבות טבח השבת השחורה היא שביפן לא נותנים אזרחות למוסלמים. הטענה שעלתה תחילה בחשבונות אמריקאיים, אבל התגלגלה מהר לישראל, כולל הופעה בערוץ 14, עברה בדיקת עובדות מקיפה של רויטרס שקבעה כי מדובר בפייק ניוז. לפי דוח של מחלקת המדינה של ארה"ב, ישנם ביפן 230 אלף מוסלמים ומתוכם 47 אלף בעלי אזרחות - נכון לשנת 2022. 

סרטון זריקת הבגדים בניו יורק במחאה נגד זארה: לאחר סאגת קמפיין הגופות של ענקית האופנה זארה, החל לרוץ ברשתות סרטון המוצג כמחאה נגד חנות הבגדים. בסרטון נראית כמות גדולה של בגדים נזרקת אל מול סניף של החנות בטיימס סקוור. המציאות היא שמדובר במודעה שעלתה בחודש נובמבר על ידי חנות יד שנייה המוחה על בזבוז הבגדים של מותגי "אופנה מהירה". במבט יותר מעמיק ניתן להבין לפי תנועת נפילות הבגדים שלא מדובר בסרטון אותנטי, אלא בבינה מלאכותית או סוג של עריכת וידאו.

לא נהרגו "אלפי חיילים בעזה": מה שנראה כמו רשת של בוטים, תוקפת את טוויטר ואת טלגרם עם הודעה שעשו לה "העתק הדבק" בקשר למספר החיילים ההרוגים בעזה. בהודעה נכתב: "חמאס פרסם סרטונים המוכיחים את הפצצתו של יותר מ-640 טנקי מרכבה ונושאות כוח אדם, המשמעות היא שמספר החיילים ההרוגים והפצועים מגיע לאלפים. למה דובר הצבא משקר؟". העובדה שכל ההודעות מנוסחות אותו דבר, סימן השאלה ההפוך והעובדה שאנחנו יודעים את כמות החיילים ההרוגים, מכיוון שדובר צה"ל מעדכן את מספר ההרוגים ברמה יום-יומית מעידה שמדובר בהודעת כזב. 

גם עמוד הטלגרם הפופולרי אבו עלי התייחס לכך בכמה הודעות וכתב: "יש לא מעט בוטים שמתחזים לישראל או כותבים בעברית כדי ללבות מחלוקות ושנאה בין חלקי העם. הנה כמה בוטים פלסטינים/איראנים שהפיצו אתמול את ההודעה". בנוסף להודעה ישנו סרטון של חייל המציג נגמ"ש אכזרית שנפגע בקרבות.

סרטון הריסת המנהרות השקרי: קטע וידאו שמופץ ברשתות החברתיות בימים האחרונים בתור "כלי של צה"ל לפירוק מנהרות", הוא בכלל סרטון שעלה לפני כמה חודשים למספר פלטפורמות. סרטון שבירת המנהרה שנראה בקטע עלה לפני 3 חודשים לרדיט וליוטיוב ואין לו קשר ישיר למלחמה של ישראל בעזה, עם זאת, אין מידע עדכני אם צה"ל משתמש בשיטה דומה. אגב, בסרטון לא נראית מנהרה אלא פתח של ארובת חימום, הנפוצה בעיקר מחוץ לישראל.

הילד העזתי בלי הגפיים הוא בכלל סורי: כמו לא מעט מהודעות הכזב שמופצות מתוך עזה, גם הילד שכביכול נפצע בהפצצות צה"ל ונשאר בלי גפיים הוא בכלל מסוריה. המלחמה הקשה שהתרחשה אצל השכנים מהצפון ממשיכה לייצר תמונות ממוחזרות של זוועות ולרוץ ברשתות החברתיות בתור צילומים מתוך עזה. במקרה הזה מדובר בילד בשם מחמוד חסן עלי שהתמונה הראשונה שלו התפרסמה עוד בדצמבר של 2019.

שני לוק שנרצחה במסיבה לא שימשה כמגן אנושי של טנק צה"ל: Syrian Girl, אחת ממפיצות הפייק ניוז נגד ישראל הבולטות בטוויטר, פרסמה כי שני לוק שנרצחה במסיבה ברעים וגופתה מוחזקת בעזה, "שימשה כמגן אנושי של טנק צה"ל, לפני שנלקחה על ידי הפלסטינים". הציוץ השקרי, שזכה ליותר מ-2 מיליון חשיפות, קיבל גם הערת גולשים שבה נכתב: "שני לוק נרצחה ב-7 באוקטובר בפסטיבל ברעים. אין עדות לכך שהייתה מגן אנושי של צה"ל, והתמונה הזו לא תומכת בכך".

GeoConfirmed חקרו את הנושא והסבירו כי הטנק שימש את לוק להגנה ולמסתור. הם הראו צילומים של אותו טנק מאותו יום בהקשרים אחרים, וכיצד ישראלים שהסתתרו מפני המחבלים מצאו בו מחסה.
 
הספינה הישראלית בבאב אל-מנדב לא הופצצה: סרטון בטיקטוק עם יותר מ-800 אלף צפיות מציג כביכול ספינה ישראלית שעולה באש במיצר בין הים האדום למפרץ עדן, מעוז החות'ים. מדובר בצילומים ישנים של ספינת מכולות שעלתה באש מול חופי קולומבו, סרי לנקה, בשנת 2021.
 
הכיתוב השקרי על גבי השלט של החיילת: תמונה שמופצת ברשת של חיילת ישראלית שעליה כתוב באנגלית: "אני רוצחת ילדים", היא שקרית. בשלט המקורי היה כתוב: "לעולם לא זה עכשיו, Never Again is Now", כך לפי בודקים שפרסמו את התמונות.
 
הציוץ השקרי על אמילי הנד: ציוץ שהופץ על ידי Majid Freeman, הפרו פלסטיני, מציג קטע מתוך התוכנית "עובדה", אליה התראיינה נטלי, אחותה למחצה של אמילי בת ה-9, שנחטפה על ידי חמאס ושוחררה לישראל. הציוץ שזכה ליותר מ-11 מיליון צפיות, הוא שקרי לחלוטין ו"זכה" גם להערת גולשים, שמתקנת את העובדות בו.

בציוץ נכתב באנגלית כביכול תמלול הראיון: "אמילי (9) לאחר ששוחררה על ידי חמאס: 'כשהיא אוכלת, היא מציעה לי ולכולם קודם כל. אז היא מציעה לי, גם אם אגיד לה שאני לא רוצה. היא אומרת: 'תאכלי קצת, בשבילי'. שאלתי אם הם (חמאס) הציעו לאכול ביחד ולהציע אוכל לרעבים יותר. היא הנהנה בחיוב".

בציוץ המשך נכתב: "היא אומרת שאמילי למדה לגלות הרבה יותר חמלה ואכפתיות. לא, זה לא סרטון 'תעמולה של חמאס'. כך פרסם ערוץ החדשות הישראלי".

האמת היא, כמו שכולנו יודעים, שנטלי מדברת על כך שאמילי למדה לחלוק באוכל שלה עם החטופים האחרים שהיו איתה בשבי, ולתת אוכל למי שהיו רעבים יותר וזקוקים אליו יותר מבין הישראלים שנחטפו על ידי חמאס.

השקר הזה התפשט ברשת, והגיע גם לכלי תקשורת פלסטיניים, בהם Quds News Network. בציוץ שהם העלו הם שיתפו גם את קטע הווידיאו מ"עובדה" וכתבו: "אמה של ילדה ישראלית שהשתחררה לאחרונה מעזה אומרת שבתה פיתחה עמדות חיוביות בעקבות שחרורה, כולל הצעת לסובבים אותה לאכול קודם".

גם כתב ה-BBC, שיאן סרדריזדה, ציין כי מדובר בפוסט שקרי והבהיר - מדובר באחותה של אמילי ולא באמה, ועל פי אביה של אמילי, היא ירדה במשקל בתקופת השבי.
 
"הצלב האדום לא העביר דולרים לעזה": סרטון של ארגזי דולרים עם סמל הצלב האדום הופץ בימים האחרונים בטענה כי מדובר בכספים שמועברים לחמאס בעזה. מיזם פייק ריפורטר בדק ומצא כי מדובר בסרטון שרץ ברשת כבר כמה שנים. ב-2018 הוא הופץ כעדות לכאורה להזרמת כספים מטורקיה לדעאש בסוריה. ב-2022 צץ הסרטון שוב כעדות לכאורה להלבנת כספים באמצעות הצלב האדום.

ההודעה המתחזה לרשות המיסים: מערך הסייבר מזהיר מפני ניסיון פישינג דרך אתר המתחזה לרשות המסים. נתקלתם בהודעה כזו? אל תסרקו את קוד ה-QR.

הסרטון הוויראלי מעיריית אוקלנד מלא בפייק ניוז: האירוע אמיתי ומדאיג מאוד, אבל הטענות בו הן כמובן פייק ניוז. במהלך דיון בעיריית אוקלנד, קליפורניה, חבר מועצה ניסה להוסיף הסתייגות המגנה את מעשי חמאס בתוך החלטת העיר לקריאה להפסקת אש (כאילו שעיריית אוקלנד באמת יכולה להשפיע על המלחמה בעזה).

לצערנו, הדיון הפך לקרקס של אנטישמיות ופייק ניוז, בו עלו אחד אחרי השני תושבים הטוענים שישראל עומדת מאחורי הרצח של ישראלים בשבת השחורה, שלא היו עריפות ראשים, שלא בוצעו מעשי אונס ושמעשי הטבח בתור ניסיון לרצח העם היהודי הוא נרטיב שיקרי. הסרטון עצמו שעלה בחשבון של ישר עלי, עיתונאי של ה-NBC המתנגד נחרצות למעשי החמאס, כבר צבר מעל ל-13 מיליון צפיות בחשבון האישי שלו בטוויטר לבד.

אין התרעה ממוקדת על חשוד שרוצה לבצע פיגוע בתל אביב: למרות שגופי הביטחון מתמודדים כל הזמן עם התרעות על אירועי פח"ע, ההודעה שרצה בוואטסאפ על אדם חשוד שמתכוון "ככל הנראה לבצע פיגוע בעיר" היא לא אמיתית. המשטרה אפילו הוציאה הבהרה בנושא וציינה שמדובר בהודעת כזב: "נבהיר כי אין כל אירוע חריג. שוטרי מחוז תל אביב נמצאים בשטח על מנת לתת מענה מהיר לכל תרחיש, תוך מוכנות מבצעית גבוהה לשמירת ביטחונם של האזרחים".

המחבל שסוהרים ישראלים "שברו לו את הידיים": מוחמד נזאל הפך לוויראלי בעקבות ראיון בו טען שסוהרים בכלא בישראל שברו לו את הידיים והתעללו בו. סרטון מתוך שחרורו של הכלא, אשר הופץ ע"י השב"ס, הוכיח שכשהוא עזב את ישראל הוא היה בסדר גמור והידיים שלו תפקדו מעולה.

הצלב האדום לא השתיל מעקב על מחבל חמאס: סרטון שעלה לרשת ונצפה מיליוני פעמים טוען ללא בסיס שהוא מראה חבר הצלב האדום הבינלאומי משתיל מכשיר מעקב על מחבל חמאס, בזמן השחרור הראשון של חטופים בישראל, הילד אוהד מונדר ואמו קרן. על פי בדיקה של ה-BBC, מכשיר המעקב כביכול הוא פשוט השתקפות של אור אדום מהטנדר הנושא את החטופים.

כאן לדוגמה הופצה הקונספירציה על ידי עיתונאית aljaras, בפוסט שזכה ליותר מ-4 מיליון צפיות:

תמונות AI של ילדים מעזה מתאחדים עם החתולים שלהם: ברשת הופצו תמונות של ילדים מעזה, אשר כביכול חוזרים לבתיהם המופצצים ושמחים לגלות שהחתולים שלהם שרדו. עיתונאי ה-BBC, שיאן סרדריזדה, המפרסם מדי יום בדיקת עובדות הקשורות למלחמה, כתב כי מדובר בתמונות שנוצרו בידי בינה מלאכותית ומקורן בחשבון טיקטוק אשר מפיץ תמונות מעזה שנוצרו בידי AI. 

פניה של המחבלת הושחתו בגלל הפיגוע שביצעה ולא בגלל השהות בכלא הישראלי: עוד פייק שמהדהד הקונסיפרטור הגדול ברשת כנראה, ג'קסון הינקל. הוא הפיץ את תמונתה של המחבלת אסראא ג'אבאס, שנפצעה בעת שפוצצה בלון גז בפיגוע טרור שביצעה ב-2015, ושוחררה במסגרת עסקת החטופים הנוכחית וכתב: "פלסטינית לפני ואחרי הכלא הישראלי", עם תמונותיה לפני הפיגוע ואחרי השחרור. בשנת 2022 ג'אבאס אף ביקשה לעבור ניתוח פלסטי באפה - ונדחתה על ידי שב"ס. 

יאנגו לא נפרצה - אין חובה למחוק את האפליקציות שלה: מסרונים רבים נשלחו ללקוחות חברת יאנגו, ובהם נכתב: "בשל התראות מעקב ופריצה למכשירים בישראל ובחו"ל יש להסיר את האפליקציות הבאות, אפליקציות אלה נמצאות בבעלות תומכי טרור". על פי הודעה של חברת יאנגו: "מדובר בפייק מוחלט. יאנגו ישראל מבקשת להבהיר כי מדובר בהודעה שקרית שאין מאחוריה שום אמת". כן נזכיר שהאפליקציה שייכת דרך חברה הולנדית לתאגיד יאנדקס הרוסי שבעבר נטען כי יש לו קשרים לשלטונות ברוסיה. יאנגו ישראל הכחישו בעבר שיש להם קשרים עם רוסיה.

אס. אמ. אס שנשלח על יאנגו
אס. אמ. אס שנשלח על יאנגו

טראמפ שוב משקר ברשתות החברתיות: לפי ציוץ של נשיא ארה"ב לשעבר ברשת החברתית שלו, Truth, אף חטוף אמריקאי לא שוחרר משבי החמאס. אבל דווקא 2 החטופות הראשונות ששוחררו היו בעלות דרכון אמריקאי. יהודית ונטלי רענן חזרו לישראל כבר ב-20 לאוקטובר.

סרטון ההפגנות של "תומכי טרור": ברשת הטוויטר מסתובב סרטון של הפגנת שמאל אשר לפי הכיתוב התנהלה ב-5.11, כמעט חודש לאחר התקיפה של ארגון החמאס. במציאות הסרטון לקוח מהפגנה שנערכה ב-10 במאי, כמעט חמישי חודשים לפני השבת השחורה.

לא, הסרטון של דובר צה"ל לא דלף: זאת לא הפעם הראשונה ששמועה מתפשטת בוואטסאפ על קובץ עם סרטון הטבח של דובר צה"ל. גם הפעם מדובר בשקר, והסרטון עצמו לא דלף. כן נזכיר שרוב הסרטון בנוי מסרטונים שרצו בטלגרם, ולכן ייתכן שתתקלו בסרטון המקבץ קטעים ממצלמות הגו-פרו של המחבלים, ששם אותו קובץ יהיה דובר צה"ל או משהו בסגנון, אך לא מדובר בסרט המקורי שאותו מפיצים לפוליטיקאים, משפיענים, דיפלומטים ועוד.

לא נעצר איש בכיר במערכת הביטחון בחשד לריגול: בפוסט שהופץ ברשתות החברתיות נכתב: "נעצר איש בכיר מאוד במערכת הביטחון, לא לפרסם שמות ולא לשאול מי בחשד לריגול... מפץ רציני בדרך". לתמונה צורף צו איסור פרסום. פייק ריפורטר מצאו כי מדובר בשמועה שקרית, וכי הצו הזאת הוצא בכלל בעקבות רצח שהתרחש הלילה ברמלה.

"האלוף אירווין ברן" לא נהרג בעזה: ברשתות הערביות ובציוצים אנטי-ישראליים שונים מופצת שמועה על מותו של "האלוף אירווין ברן", חייל דמיוני שהמציאו אשר כביכול נהרג בקרבות בעזה. האדם בתמונה המצורפת של הציוץ, שצולמה לפני 10 ימים, הוא בכלל סא"ל נאדר עידאת. אין אלוף בצה"ל בשם אירווין ברן.

רוסיה לא תקפה את ישראל: סרטון טיקטוק עם מטוס קרב שכביכול תוקף בישראל "זכה" כבר ל-2.7 מיליון צפיות ברשת החברתית הסינית. הסרטון הוא כמובן שקרי, למקרה שחשבתם אחרת, ומציג מטוס קרב ספרדי בכלל. בטיקטוק עדיין מתקשים להוריד סרטוני פייק ניוז כאלה מהאוויר, וההוכחה היא שאם תכתבו בשורת חיפוש Russia attack Israel, אתם תמצאו מספר סרטונים דומים.

הסרטון של צה"ל שהפך לפופולרי אצל הקונספירטורים: אחת מתאוריות הקשר הכי נפוצות בקרב מכחישי הטבח בעולם היא שצה"ל הרג חלק גדול מהישראלים שנרצחו ע"י חמאס. אותה תאוריה מתודלקת בעזרת מגוון עזרים, אבל אחד הגדולים שבהם, שכבר דיברנו עליו בעבר, הוא הסרטון ששחרר צה"ל של ירי על מחבלים ברצועה. משום מה, החליטו אותם קושרים שמדובר בהדלפה של סרטון בו צה"ל יורה על מבלי מסיבת הנובה. הסרטון נצפה כבר מיליוני פעמים והוא כמובן שקרי.

החטופה שלא ילדה בשבי: אחד הפייקים היותר מוזרים שהיו כאן, ושקיבל את התהודה הכי גדולה בעקבות המקור שלו. במכתב שנשלח ע"י שרה נתניהו לנשות המנהיגים בעולם נכתב שלאחת הנשים שנחטפו בחמאס נולד תינוק. בגלל שהמכתב נשלח מטעם אשת ראש הממשלה והגיע לבית הלבן ולאשתו של נשיא צרפת - הוא קיבל אישור כמעט מיידי על ידי כלי התקשורת. אתמול (שלישי) חשף האתר "וואלה!" ולאחר מכן גם מגזין "את" ותוכנית "הצינור" כי אין אף גורם שיכול לאשר את הדיווח הזה. 

לפי הכתבה במגזין "את", למרות שנתניהו לא גילתה מי האישה בהריון, השם של נטווארי "יו" מולקאן הפך ברשתות בתור האישה שעליה מדובר. הבעיה היא שמולקאן, עובדת זרה מתאילנד, לא הייתה בהריון בכלל ולפי משפחתה יש גם הסבר רפואי שבגללו היא לא יכולה להיכנס להיריון, בנוסף אף אחד מהאנשים שהכיר אותה לא ידע או ראה עליה היריון - הסיכוי שהיא ילדה בשבי הוא אפסי.

סרטון הדריסה ששינה את הקונטקסט: בחשבונות של תומכי פלסטינים שונים נפוץ סרטון מה-9 לספטמבר. אותו קטע לקוח מתוך ההפגנות נגד המהפכה המשפטית, במהלכו ניסו לדרוס את אחד המפגינים. כעת אותו סרטון רץ כ"ניסיון של מתנחל לדרוס מפגין נגד המלחמה". כאמור הסרטון שנצפה כבר ע"י מיליונים הוא ישן ובעל סיפור שונה לגמרי.

תמונת "החולה מבית החולים בעזה" שקרית: חנוך דאום שיתף היום (16.11), וכבר הספיק למחוק, לחצי מיליון עוקביו צילום של מטופל כביכול בבית חולים בעזה יחד עם הכיתוב: "היי חנוך. תראה את הצילום הזה מבית החולים בעזה. על האף מודד סטורציה (אמור להיות על האצבע). על הלחיים ועל המצח חיישני אק"ג (אמורים להיות על החזה והרגליים). על האוזניים - מסכות חמצן (שמקומן באזור הפה והאף), בתוכן - מחטי האינפוזיה. בוא נגיד שלא אנחנו הבעיה של החולים שלהם".

על פי פייק ריפורטר, הצילום הזה הוא לא מעכשיו ולא מבית חולים בעזה. הוא ככל הנראה לקוח מתוכנית טלוויזיה אינדונזית או מלזית. כאמור, הפוסט הזה גם נמחק מהעמודים של דאום, אבל כבר הספיק להיות משותף מאות פעמים.

הפייק ניוז ששיתף חנוך דאום (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
הפייק ניוז ששיתף חנוך דאום|צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

סרטון מזויף של פריצת צה"ל לבית החולים שיפא: סרטון שמציג אזרחים בתוך מבנה, מסתתרים מיריות, רץ ברשת ומוצג כביכול בתור הכניסה של יחידות צה"ל. המציאות היא שמדובר בסרטון ממצרים מלפני עשור.

ביידן לא נפל ממדרגות המטוס: סרטון שרץ בטוויטר מציג כביכול את ג'ו ביידן נופל ממדרגות המטוס בפולין ובנוסף סובל מאירוע מוחי. האמת היא שביידן בכלל לא בפולין, הסרטון הוא מחודש פברואר והוא מתייחס לנפילתו של איש צוות בכלל.

השלט בטיימס סקוור הוא מזויף: ברשת רץ סרטון שלקוח כביכול מכיכר הטיימס סקוור בניו יורק, שבו רואים כיצד שלט החוצות האלקטרוני שבו כתוב "תמכו באוקראינה" יחד עם דגל המדינה נדחק למטה ומתחלף בכיתוב "תמכו בישראל" עם דגל ישראל. הסרטון שותף גם בעמודים שיוצאים נגד ישראל, כמו בעמוד של הקונספירטור ספרינטר, ונצפה מיליוני פעמים.

כתב ה-BBC, שיאן סרדריזדה, פרסם פוסט בטוויטר וביקש מאנשים שנמצאים בניו יורק לצלם את השלט כדי לבדוק אם מדובר בפייק או לא. המשתמשים נענו לקריאתו, וצילמו את המקום והוכיחו כי השלט שנמצא שם הוא פרסומת לסרט טרולים ותו לא.

ליהיא לפיד לא הניפה את דגל פלסטין בתצוגת אופנה: העיתונאית ואשת ראש הממשלה לשעבר, התייחסה היום (13.11) בפוסט שהעלתה לסרטון שרץ ברשת בשבועות האחרונים וטוען שהיא לבשה בגד מעוצב "שנראה בצבעי דגל פלסטין" יחד עם סמלי ירושלים. כותרת הסרטון הייתה - קונספציות השמאל?

לפיד פרסמה תמונה שלה מאותו אירוע, שבוע האופנה במרץ 2023, שבו היא מניפה את דגל ישראל על המסלול, וכתבה: "הנה התמונות שלי עם הבגד שעיצבו 12 מעצבים, כמספר שבטי ישראל. הבגד מלא מוטיבים יהודיים. והיה לי כבוד ללבוש אותו ולהניף את הדגל היחיד שאי פעם הנפתי בחיי - את דגל ישראל!".

היא ייחסה את הפצת הסרטון ל"מכונת הרעל" ואף איימה בתביעה לאחר סיום המלחמה: "אני מודיעה שכל מי שיעלה את הסרטון השקרי הזה אני אשמור את שמו. ואחרי שהמלחמה תסתיים, ואחרי שהתותחים יידמו, אני אתבע את כל מי שגם בזמן מלחמה הסית ופילג בינינו".

התמונה של החייל בעזה שעברה פוטושופ: אתמול (12.11) הופצה תמונה ברשת, בין היתר על ידי פעיל ההסברה יוסף חדאד, שבה נראה חייל יושב על ספה בהריסות של עזה, ליד מה שנראה כמו כוס קפה ועוגיות, כאשר על הבית מרוסס בגרפיטי - "עם ישראל חי" לצד מגן דוד ו"התחלנו לדבר בערבית, ברוכים הבאים לגיהינום!".

על פי בודקים ומקורות נוספים, התמונה הזו עברה ריטוש בפוטושופ. בתמונה המקורית לא היה דבר על השולחן ולא היה שום גרפיטי על הבית ההרוס.

פייק ניוז (צילום: צילום מסך מתוך טוויטר)
צילום: צילום מסך מתוך טוויטר

תמונת החמור שצויר עליו דגל ישראל היא ישנה: שתי תמונות נוספות שהפיץ אתמול (12.11) יוסף חדאד הן של חמור שציירו עליו דגל ישראל (כביכול הפלסטינים בעזה) ושל חמור עולה באש. אולם כפי שמצאו פייק ריפורטר מדובר בתמונות ישנות: אחת מהן מהגדה וצולמה ב-2011, והתמונה השנייה צולמה בעזה ב-2014 ועל פי Getty Images, החמור הוצת לאחר שנהרג קודם לכן בהתקפה אווירית ישראלית. בהמשך מחק חדאד את הפוסט הזה.

הצלף הישראלי שלא קיים: ג'קסון הינקל, יקיר מדור הפייק ניוז ומפיץ תאוריות הקונספירציה נגד ישראל, טען בציוץ כי "בריב יריאל" נהרג בעזה ע"י צלף של החמאס. לפי הציוץ השקרי של הינקל, ל"יריאל" היה שיעור הצלחה של 100% עד "שליריב שלו היה נשק". כמובן שמדובר בשקר שהופרך במהירות. מדובר בתמונת ארכיון שמשתמשים בה בכל מיני אתרים מהעולם עוד משנת 2020. בעקבות הציוץ, ישראלים רבים צחקו על הדמות "בריב יריאל" והמציאו סיפורים סביבה. למשל: "לא מאמין שבריב יריאל לא איתנו. תנחומים לחבריו הקרובים מקימי אינדיג ושף גנדיצו סטפן".

"הפלסטינים מזייפים פציעות בסרטון": דובר ראש הממשלה לתקשורת הערבית, אופיר גנדלמן, פרסם בטוויטר פוסט בערבית ובאנגלית ובו כתב: "תראו איך הפלסטינים מטעים את התקשורת התקשורת הבינלאומית ואת דעת הקהל... תראו בעצמכם איך הם מזייפים פציעות ומפנים אזרחים 'פצועים', הכל מול המצלמות", וצירף סרטון בו רואים בין היתר כיצד מאפרים ילדה בכתמי דם.

אכן היו תקדימים כאלו (ב-CNN צילמו גופות של פלסטינים, שפתאום החלו לזוז), אך הפעם מדובר דווקא בסרטון שעלה באינסטגרם בסוף אוקטובר, ומראה את מאחורי הקלעים של צילומי סרט לבנוני בשם "The Reality" שמוקדש לפלסטינים, ולא בפלסטינים מזייפים פצועים בעזה.

סרט הזוועות של דובר צה"ל לא הודלף ברשת - הודעות רבות הופצו בוואטסאפ והזהירו כי סרט ההסברה בן ה-47 דקות, שמורכב ברובו מקטעים קשים ממצלמות הגוף של מחבלי חמאס בעת המתקפה על ישראל ב-7.10, דלף לרשת, וספציפית לטיקטוק. הסרט הוקרן עד כה רק בהקרנות סגורות, ללא טלפונים, לחברי כנסת, עיתונאים ישראלים וזרים, משפיעני רשת וכן גם לבכירים בהוליווד. בדובר צה"ל וגם בטיקטוק הבהירו כי השמועות אינן נכונות, וביקשו להימנע "מהפצת שמועות כוזבות ומהעברת ופתיחת קישורים שנטען שהסרט מוצג בהם".

הודעות שטוענות כי הסרטון של דו
הודעות שטוענות כי הסרטון של דו"צ דלף לרשת|צילום: whatsapp

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא אושפז - סרטון שהופץ בטיקטוק לפני כיומיים, צבר 3.3 מיליון צפיות, ומאז כבר התפשט ברשתות חברתיות אחרות, מציג את ראש ממשלת ישראל מאושפז בבית החולים לצד דיווח חדשותי בערבית על כך. מדובר כמובן בפייק ניוז מוחלט - דמותו של נתניהו על מיטת בית חולים נוצרה בבינה מלאכותית, וקטע החדשות המצורף מתחתיה הוא מחודש יולי, אז אושפז רה"מ לזמן קצר (לפני שהושתל לו קוצב לב). בנוסף, אתמול ערך נתניהו מסיבת עיתונאים לרגל חודש למלחמה ובה נאם מול המצלמות.

כאן תוכלו לדווח על הסרטון השקרי, שעדיין באוויר, נכון לכתיבת שורות אלו.

צפון קוריאה מאיימת על ישראל בפצצת אטום? ציוצים שמקורם בחשבונות מתימן, שם פועלים החות'ים נגד ישראל כבר כמה שבועות, טענו שצפון קוריאה מאיימת על ישראל בנשק גרעיני. השקר הצליח להגיע גם לחשבונות בישראל וכעת ניתן למצוא אותו גם בפיד שלנו.

עוד תמונות AI מתוך עזה: יוסף חדאד ממשיך בעבודתו המוצלחת וחושף תמונה שנעשתה בבינה מלאכותית המציגה אב שסוחב 4 ילדים בהריסות של עזה. במבט חטוף קל להבין שהרגליים והידיים של הילדים לא ממש מסתדרות וישנו מספר לא הגיוני של אצבעות בתמונה. זאת לא הפעם הראשונה וכנראה שגם לא האחרונה בה נראה תמונות קשות מעזה שעשויות בבינה מלאכותית.

פייק ניוז, שימוש ב-AI (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
פייק ניוז, שימוש ב-AI|צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

דפים המתחזים למשרד האוצר ובנק ישראל: מערך הסייבר הלאומי חושף מספר עמודים מתחזים ברשת, ביניהם לבנק ישראל ומשרד האוצר, שמציעים לכאורה הלוואות בתנאים טובים בערבות המדינה. על פי המערך, אותם עמודים הם למעשה חלק מהונאה כספית ואין להיכנס ללינקים המצורפים בהם. בנוסף, נותן המערך כמה טיפים כיצד לזהות דף מתחזה, למשל היעדר וי כחול, מספר עוקבים נמוך יחסית ותוכן באיכות נמוכה.

האחיין של נתניהו לא נהרג בעזה: ביממה האחרונה נפוצו שמועות ברשתות החברתיות על כך שאחיין של בנימין נתניהו, ראש הממשלה, בשם "יאיר עדו נתניהו" נהרג בקרבות בעזה. הדבר הופץ בעיקר בידי כלי תעמולה רוסיים כמו ערוץ ספוטניק הרוסי ומדובר בפייק מוחלט. התמונה שבה השתמשו היא של סמ"ר יאיר ניפוסי שנהרג בקרב בצפון הרצועה כבר ביום חמישי שעבר (2/11/2023). לא ברור כיצד השתרבב השקר על "אחיין של נתניהו" לתוך הידיעה, ייתכן שהוא קשור למשפט שאמר ראש הממשלה במליאת הכנסת: "אחיין של יועצת שלי נחטף לעזה. יונתן, הבן של יעקב הנהג שלנו לשעבר נרצח - הוא נקרא על שם אחי יוני". נזכיר שבנו של נתניהו נקרא יאיר ואחיו נקרא עדו, ממה שידוע אין במשפחת נתניהו אדם בשם יאיר עדו נתניהו.

חיילים בעזה משמיעים קבלת שבת מתוך מסגד: פוסט ששותף כמה אלפי פעמים טוען שחיילים ישראלים בעזה משמיעים "קבלת שבת" מתוך מסגד בעיר. התמונה שנוספה לו היא בכלל של מסגד מהעיר חברון, כרגע לא ידוע על שימוש במסגדים כדי להשמיע מהם מסרים.

יאיר גולן לא חילץ את בנה של אסתר חיות: אחד הדברים שאנחנו לא רוצים במלחמה, אבל לצערנו יקרו בכל מקרה, הוא כניסת הפוליטיקה לקרבות. דוגמה אחת היא תאוריה שרצה ברשת, לפיה יאיר גולן נסע ב-7 לאוקטובר לעוטף עזה וחילץ משם את בנה של אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון לשעבר. המציאות היא שיאיר גולן כן חילץ אנשים בזמן הקרבות בעוטף, ביניהם את בנו של העיתונאי ניר גונטז'. בעקבות ראיון של ניר גונטז' עם אסתר חיות, בה דובר על בנו של העיתונאי, נוצר חוסר ההבנה לגבי מי חולץ ע"י גולן.

הילד מעזה בעל שש האצבעות: תמונות AI מעזה הן לא ממש דבר חדש, חלק מעבודת התעמולה הפרו-פלסטינית כוללת תמונות זוועה שנעשות בעזרת בינה מלאכותית. אחת מהמוכרות ביותר היא של הילד שעומד על הריסות ביתו ומרים את ידו בזמן שאמו פצועה או מתה לידו. לפעמים קשה להבחין האם תמונה היא אמיתית או נוצרה בבינה מלאכותית, אבל כשלילד יש 6 אצבעות - זה הרבה יותר פשוט. יוסף חדאד, שר ההסברה הלא רשמי של ישראל, שיתף בחשבון הטוויטר שלו את התמונה והיא מהר מאוד הפכה לוויראלית.

תמונת בינה מלאכותית של עזה
תמונת בינה מלאכותית של עזה

הודעות שקריות על מחבלים מסתובבים: משטרת ישראל נאלצה להתייחס להודעות וואטסאפ שרצו אתמול ב-4 בנובמבר על מחבלים שמסתובבים חופשי בשרון ובישוב יאנוח. בשני המקרים מדובר בפייק שרץ בין מספרי טלפון - אך אין לו שום ביסוס. 

סרטון הפצצת בית חולים בעזה: וידאו אשר מסתובב בעולם כאילו מדובר בהפצצת בית חולים ע"י ישראל, התברר די מהר בתור סרטון מסוריה משנת 2016.

השמועות על שחרור החטופים: 2 שמועות רצו אתמול (31.10) בוואטסאפ וברשתות חברתיות, הראשונה שלצערנו התבררה כנכונה והיא על מספר גבוה של נפגעים בקרבות בעזה, והשנייה היא על שחרור חטופים מעזה. על פי דובר צה"ל אין חדשות על שחרור חטופים והשמועות על כך ש"הגיעו חטופים לבית חולים סורוקה", כפי שנאמר בהקלטת וואטסאפ שרצה, או התמונה של החייל עם התינוק - לא נכונות.

התמונה מקורה בחילוץ תושבים מכפר עזה אחרי הטבח, כפי שאפשר לראות בציוץ של אור הלר מ-9 באוקטובר, וההקלטה הוכחשה ע"י דובר צה"ל שביקש "להיצמד להודעות דובר צה"ל כי הן הכי אמינות". אחיה שץ, מנכ״ל ארגון פייק ריפורטר, התייחס לנושא והסביר כי "המלחמה מתקיימת לא רק בשטח אלא גם ברשת. בימים אלה הציבור כולו צמוד יותר מתמיד למסכים ולטלפונים ולפושים, הוא צמא לעדכונים ולמידע שוטף. הצורך הזה במידע - לצד הדאגה והמתח - יוצרים דינמיקה של הפצת שמועות לא מבוססות שרק מתעצמת ככל שהגופים הרשמיים לא מספקים מענה מספיק מיידי. הדרך המרכזית להתמודד עם הסכנה הזאת היא פשוטה: פשוט לא להעביר שמועות".

שץ הוסיף: "צריך לזכור ולהזכיר - עם התגברות הלחימה בעזה, כולנו ניחשף להרבה מאוד שמועות, את רובן המוחלט לא ניתן יהיה לאמת או להפריך סמוך למועד הפצתן. לכן, אם קיבלתם הודעה לא רשמית בוואטסאפ שמתיימרת להציג מידע חדש, פשוט אל תעבירו אותה הלאה. לא למשפחה, לא לחברים, לא לשכנים ולא לקולגות בעבודה. ההפצה הזאת לא רק פוגעת במשפחות החטופים, במשפחות של חיילים וחיילות בחזית ובמשפחות שכולות - היא פוגעת בכולם ובנו כחברה. בואו נשמור על עצמנו".

יאיר גולן ויצחק בריק לא נחטפו ע"י החמאס: שמועה שנפוצה בעיקר ברשתות הערביות טוענת שחמאס חטף קצין צה"ל בכיר. אותה תמונה שנפוצה פעם כיאיר גולן ופעם כיצחק בריק היא בכלל של איש העסקים ויקטור מדבצ'וק, המקורב לפוטין, שנעצר באוקראינה ב-2022.

האימאם בעזה "שנתפס" בזמן אקט מיני במסגד: עוד פייק המסתובב ברשתות הוא על תמונה של כביכול אימאם במסגד בעזה שנעצר ע"י חיילי צה"ל בזמן שהוא מבצע אקט מיני עם גבר אחר. המציאות היא שונה ומדובר בסרטון שצולם בפקיסטן לפני למעלה משנתיים, של הטרדה מינית לכאורה של המופתי עזיז-אר-רחמן. המופתי נעצר לאחר שהסרטון פורסם.

הקונספירציה סביב שחרורה של אורי מגידיש: לאחר שחזרה לביתה, תמונות מתוך חשבון פייסבוק עם שם דומה של החיילת החלו לצוץ. עמודי טלגרם מהעולם הערבי טענו שמגידיש בכלל לא נחטפה והביאו את הפוסט שנכתב לאחר תאריך חטיפתה בתור "הוכחה". בפועל מדובר בחשבון שלא קשור למשפחת מגידיש.

עוגות משתקות מטורקיה: לא ברור למה הפייק הזה חוזר לחיינו אבל הוא כאן. סרטון של עוגות מטורקיה עם כדור לבן בתוכם ש"משתק ילדים" - הוא לא אמיתי. כבר בשנת 2019 כתבנו שמדובר בפייק ניוז. מדובר בסרטון ויראלי מ-2019, ככל הנראה מעיראק, שהפך מאז לאגדה אורבנית.

הציוץ המזויף של מרב מיכאלי: ברשת טוויטר שותף צילום מסך שלקוח כביכול מחשבון הטוויטר של שרת התחבורה לשעבר, מרב מיכאלי. במסגרת אותו ציוץ מיכאלי יוצאת נגד תמונות של חיילים בציציות וטוענת ש"הארץ האהובה שלה איבדה את פניה". מדובר בציוץ מזויף, למרות זאת הצילום שלו עדיין מסתובב בקרב מספר משתמשי X.

החיילים הישראלים שבורחים תחת אש: סרטון אשר רץ ברשתות הערביות טוען שחיילים ישראלים בורחים מאש מחבלים בעזה. באותו קטע ווידאו נראים משוריינים בורחים תחת אש, אבל המציאות היא שמדובר בסרטון מלוב משנת 2020.

התחקיר המזויף של הארץ: ג'קסון הינקל, קונספירטור ימני מארה"ב הנחשב לחובב משטרים טוטליטריים כמו רוסיה וסין, פרסם ציוץ שבו טען שתחקיר של הארץ חשף "נתונים אמיתיים" על תקיפת החמאס ב-7 לאוקטובר. באותו ציוץ הוא טען שמספר ההרוגים לא באמת 1,400 אלא רק 900, שמחצית מהם חיילים, שרובם נרצחו ע"י כוחות צה"ל וכו'. כמובן שמדובר בקונספירציה נוראית ושקרית, גם חשבון הטוויטר של הארץ נאלץ להוציא הבהרה שלא קיים תחקיר כזה בכלל ומדובר בשקרים. אם אתם נתקלים בציוצים דומים של הינקל, אתם יותר ממוזמנים לדווח עליו. החשיפה שלו היא בין הגדולות בטוויטר מאז תחילת המלחמה, והציוצים שלו מגיעים לעיתים למיליוני משתמשים. אותו ציוץ כבר נעלם מהרשת, אבל הספיק לזכות לחשיפה של 4 מיליון משתמשים וצילומי מסך שלו עדיין מסתובבים והנזק נעשה.

הילדה הצוחקת מעזה: סרטון ובו נראה אבא מלמד את הבת הקטנה שלו לצחוק כאשר היא שומעת פצצות הוכח כישן. בימים אלו מופץ אותו וידאו כביכול מעזה, אך המציאות היא שמדובר בצילום מסוריה והוא הופיע ברשת כבר בשנת 2020.

"קוראים לי דאוד": אם נתקלתם בפוסט בפייסבוק שמתחיל במשפט "קוראים לי דאוד" ולאחריו מניפסט ארוך של ערבי ישראלי שהחליט להיות שהיד, דעו לכם שהוא לא חדש. הוא רץ כבר משנת 2015, והוא בכלל מתחזה. ככל הנראה זה היה חלק מתוך קמפיין שקרא להפסיק את מימון התארים האקדמיים לאסירים ביטחוניים. למרות שהוא ישן, זה לא הפריע לגולשי פייסבוק לשתף אותו שוב ושוב.

"מפרקים ברזי כיבוי כדי לשרוף בתים": ברשת ממשיכה להתפשט הטענה השקרית שאלמונים מפרקים ברזי כיבוי על מנת להביא לשריפת דירות. בדוברות המשטרה הבהירו כי מדובר בפייק ניוז ובסרטון ישן וכתבו כך: "בשעות האחרונות אנו עדים להפצה ושרשור הודעה כוזבת וסרטון ברשתות החברתיות ובקבוצות וואטסאפ, לפיהם לכאורה מפרקים וגונבים חלקים המתחברים לברזי כיבוי אש מחצרות בנייני מגורים, במקומות שונים ברחבי הארץ. נבהיר כי מדובר בהודעת כזב וכן בסרטון שצולם בתאריך 03.10, ולא כפי שנטען בשרשורים. כל הודעת כזב יוצרת בהלה מיותרת, ולפיכך אנו קוראים לציבור לגלות אחריות ולחדול מהפצה ושרשור של מידע שגוי ומטעה. המשטרה קוראת לציבור להמשיך לגלות אחריות אזרחית וערנות ולדווח למוקד 100 של המשטרה על כל אירוע חריג".

שלטים של "אחים לנשק" נגד נתניהו: עוד פייק שמערבב פוליטיקה ומלחמה מגיע מפעילת הליכוד מירי ברבי, אשר העלתה תמונות של שלטי המחאה נגד נתניהו מתוך קמפיין שהתנהל לפני המלחמה. ברבי לקחה תמונה ישנה והפיצה אותה "כחדשה". הציוץ, נכון לכתיבת שורות אלה, עדיין באוויר בחשבונה הפרטי של ברבי.

"ארה"ב משלמת את ביטוח הבריאות והתואר של הישראלים": אחד הפייקים הכי הזויים שרצים בטוויטר כולל טענה שארה"ב היא זאת שמשלמת לישראלים את ביטוח הבריאות ואת התואר האקדמאי. ג'ורי מיכה צייצה זאת, והגיעה לחשיפה של מעל ל-2.5 מיליון משתמשים בפלטפורמה. מיותר לציין שחוץ מאשר ישראלים הזוכים למלגות כאלה ואחרות, כולנו משלמים על התואר האקדמאי שלנו ומערכת הבריאות בישראל היא ציבורית ולא פרטית כמו בארה"ב. גולשי טוויטר אפילו הוסיפו הערת גולשים לפוסט, בו מסבירים על שיטת המסים של ישראל ומערכת הבריאות שלנו. למרות הערת הגולשים, התגובות הרבות על שקריה והדיווחים הרבים, נראה שהציוץ עדיין באוויר ומיכה ממשיכה להפיץ שקרים בנושא.

"כוחות ישראלים ירו באזרחים ישראלים": ציוץ בטוויטר של העיתונאי אסא וינסטנלי, שזכה לתפוצה רחבה, מהדהד שקר שרץ ברשת שחיילי צה"ל ירו גם באזרחים ישראלים. הוא מתבסס על ראיון בערוץ 12 של אחת מניצולות הטבח במסיבה, יסמין פורת, שברחה לבארי, התחבאה בממ"ד, הוחזקה כבת ערובה על ידי מחבלים והצליחה בסופו של דבר להימלט מהתופת. בן זוגה טל כץ ז"ל נרצח.

פורת דיברה על כך שכאשר הגיעו החיילים החלו חילופי ירי בינם לבין המחבלים, ואת העדות הזאת מפרשים ברשת גורמים אנטי ישראלים, בהם ערוצי התקשורת של חמאס, כאילו חיילים ירו באזרחים ישראלים. בפייק ריפורטר העלו שרשור באנגלית שנועד להפריך את השקר הזה.

"הר הבית נסגר": בשעות האחרונות (יום ד', 24.10) התפרסמו ברשתות החברתיות בערבית הודעות כוזבות בנוגע להר הבית ומסגד אל-אקצא, ולפיהם הוא כביכול נסגר. דוברות המשטרה הבהירה: "מדובר בפרסום שקרי וכוזב. המסגד והר הבית פתוח למוסלמים היום כמו גם בימים האחרונים, ותפילת הצהריים של המוסלמים הסתיימה זה מכבר, והתקיימה בו כסדרה ללא חריגים". בנוסף, במשטרה צירפו סרטון שצולם היום מהתפילה.

תחמושת בתוך סיוע הומניטרי: תמונה שרצה בפייסבוק טוענת שבתוך הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה יש גם תחמושת. לפי התמונה הכדורים מוחבאים בתוך שקית של שעועית. אבל האמת היא שונה, למרות ששותפה אלפי פעמים, התמונה במקור מגיעה מברזיל, שם נמצאה תחמושת בתוך שקיות מזון. התמונה עצמה מופצת גם ברדיט וקיימת לפחות שנתיים.

תמונות AI של אוהלים "ישראלים": כחלק מהמלחמה הפסיכולוגית, נראה שהעולם הערבי גילה את ה-AI ומנסה לייצר תמונות של "עיר המפונים הישראלית" בה נראים ישראלים בסוג של עיר אוהלים. הבעיה היא שמי שמשתף את התמונות לא שם לב שיש דגלים כפולים, אנשים בגובה לא מידתי לאוהלים וזוויות צללים שלא יכולות להתקיים יחד באותו צילום.

פייק ניוז עיר אוהלים (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
פייק ניוז עיר אוהלים|צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"תחזיר אותה, זאת לא אסירה, זאת לאונס": ברשת הופץ סרטון שלקוח לכאורה מחדשות 12 ובו נראים מחבלים באים לקחת בחורה ממיגונית ליד רעים, אך מתחרטים ואומרים כי אותה צריך לאנוס ולא לשבות.

לאחר שהופץ הסרטון, רבים החלו לשתף אותו ולהזדעזע ממנו, בהם מפורסמים כמו ליהיא גרינר והעיתונאי אראל סג"ל, אך דוברי ערבית מיהרו לתקן ולהבהיר: המילה אונס לא מוזכרת בסרטון. הם אומרים: "זאת אסירה (או שבויה), תחזיר אותה לשבת". מבדיקה שלנו עם דובר ערבית, זה אכן כך. בנוסף, הלוגו של חדשות 12 מודבק על גבי הסרטון, זה לא שודר שם מעולם, ובחדשות 12 אישרו ל-mako: "זה לא שלנו".

נטלי דדון התייחסה לנושא שלה בסטורי וקראה לא להפיץ את הסרטון: "התרגום בו שגוי. הם מנסים לצאת אנושיים על הגב שלנו".

מה כתוב באמת על השלטים של גרטה טונברג? ביום שישי העלתה גרטה טונברג, הפעילה השוודית שהתפרסמה במאבקה למען האקלים, ציוץ שזכה ליותר מ-20 מיליון חשיפות, שבו היא הביעה סולידריות ותמיכה בפלסטינים תושבי עזה, קראה להפסקת אש מידית, לצד תמונה שבה היא וחברותיה מחזיקות שלטים שהן תומכות בפלסטינים, ללא התייחסות לטבח בדרום.

לאחר הפרסום, הצייצן קוסטה בלאק העלה את התמונה של טונברג, אך שינה את הכיתוב על השלטים והקצין את המסרים המקוריים: "מוות ליהודים", "אני תומכת בדעאש", "שחררו את הפלסטינים שהורגים יהודים" ועוד.

בפייק ריפורטר דיווחו באנגלית כי מדובר בפוסט מזויף, וקראו להימנע משיתוף דיס אינפורמציה באינטרנט, גם אם יש חילוקי דעות. גם עידן רינג, סמנכ"ל קהילה וחברה מאיגוד האינטרנט הישראלי, התייחס לפוסט הזה וכתב: "גם כשהכוונה והמסר מוצדקים - פרסום תמונה מפוברקת שעברה מניפולציה בלי לציין את זה עליה בבירור זה תמיד רעיון גרוע".

יצוין, כי הפוסט של בלאק עדיין באוויר, אך בטוויטר נוספה לה הערה: "תוכן שעבר מניפולציה".

"עורכת לשעבר בערוצים 12 ו-13 כותבת על בגידת האולפנים": מדובר בפוסט לכאורה מטעם עורכת לשעבר בחדשות 12 בשם ענבל זמיר, שעוסק בכך שהתקשורת "מסייעת לאויב מבפנים". בחדשות 12 מבהירים: היא מעולם לא עבדה אצלנו. על פי פייק ריפורטר, הפוסט המקורי בכלל נכתב על ידי אנאבל זמיר - שגם לא עבדה שם - ורק לאחר שפורסם גורם עלום הוסיף לו את הטענה השקרית על כך שעבדה ב-12. 

קונספירציית "בוגדים מבפנים" חוצה את הים: אותה תאוריה מופרכת על כך שישנם גורמים בישראל שבגדו במדינה וסייעו לחמאס הצליחה לחצות את האוקיינוס. כעת פעילת ימין קיצוני אמריקאית בשם לורן ויטצקה, מתמודדת רפובליקנית לבחירות לסנאט מטעם דלוור, מגישת חדשות באתר ימין קיצוני ותומכת בתאוריית הקונספירציה של QAnon, טוענת שנתניהו הורה לצבא לא להגיב למתקפת החמאס במשך 7 שעות. לפי הקונספירציה שלה, הסיבה היא שנתניהו חיפש סיבה "למחוק" את עזה. אותה ויטצקה טענה בעבר שישראלים ביצעו את פיגועי ה-9/11 ועוד דברים הזויים. למקרה שלא הבנתם - מדובר בתאוריית קונספירציה על מלא ואין לה שום ביסוס.

סרטון האישה ההרה: וידאו קשה במיוחד לצפייה, ובו נראית כביכול אישה בהריון שעוברת התעללות ע"י מחבלי חמאס, התברר מהר מאוד כלא ישראלי. הסרטון הנ"ל מציג שיטות עינוי של קרטלי הסמים במקסיקו והמוצגים בו מדברים בספרדית. 

"חיילים ישראלים חגגו לאחר הפצצת בית החולים בעזה": מיד לאחר הפצצת בית החולים בעזה, החלו האשמות קשות כלפי ישראל בעולם, ברשתות החברתיות וגם באמצעי תקשורת בעולם. בעקבות כך גם בוטלה בוטלה הפסגה ברבת עמון בהשתתפות ביידן, אבו מאזן, מלך ירדן עבדאללה וא-סיסי.  כשעתיים לאחר ההפצצה הודיע דובר צה"ל כי הג'יהאד האיסלאמי עומד מאחורי השיגור הכושל, והבוקר הציג שיחה בין שני מחבלים שמוכיחה זאת. גם בחדשות 12 פורסם תיעוד בלעדי שמפריך את הטענה של חמאס ולפיה צה"ל תקף בית חולים ברצועה. גם נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, שמבקר היום בישראל, אמר מפורשות כי נחשף לחומר המודיעיני וכי את המתקפה על בית החולים ביצע ארגון טרור.

כל אלו לא מפריעים לפייק ניוז בנושא להתפשט ברשת. כך לדוגמה, עיתונאי סורי הפיץ סרטון מערוץ 13 שבו נראים חיילי צה"ל רוקדים ושרים, וכתב כי הם חוגגים את הפצצת בית החולים. העמוד "בודקים" הבהיר באנגלית כי מדובר בסרטון ששודר ביום שישי, 4 ימים לפני ההפצצה, וצירף את הסרטון המקורי. בנוסף, צורף סרטון ערוץ 12 שמוכיח כי ישראל לא עומדת מאחורי ההפצצה.

"מקדונלד'ס לא תומכת בצה"ל": הודעת וואטסאפ שרצה אתמול מתייחסת לענקית ההמבורגרים האמריקאית וטוענת כי הרשת לא תומכת בחיילי צה"ל, לא מכירה בריבונות ישראל ואפילו תורמת דולר על כל מנה שנמכרת לפלסטינים. כמובן שההודעה היא שקרית, וזאת גם לא פעם ראשונה שעושים פייק ניוז על מקדונלד'ס. החברה אפילו שחררה הודעה בדבר תרומות רבות שהיא מעבירה לחיילי צה"ל. יחד עם זאת, כמה זכיינים של הרשת במדינות ערב תורמים סיוע הומניטרי לעזה.

חמאס מפרסם תמונות של ילדים שלכאורה מתו בהפצצות: אתרים שונים המזוהים עם חמאס פרסמו תמונות של ילדים פלסטינים שמתו כביכול בהפצצות של צה"ל. בין התמונות המופצות ישנם גם תמונות של ילדים ישראלים. לאחר מכן התגלה שאותה רשימה היא בכלל מתוך עמוד השער של הניו יורק טיימס בשנת 2021 לאחר סיום מבצע "שומר החומות". בין תמונות הילדים ישנם גם ילדים ישראלים.

החייל הישראלי שהורג ילד פלסטיני: התמונה שהופצה בעיקר בקרב שונאי ישראל, מציגה תמונה של חייל מניח את ברכו על ראשו של ילד. מי שהעלה את התמונה טען שמדובר בחייל ישראלי, אבל חיפוש של גוגל תמונות יגיע במהירות לידיעה על אלימות משטרתית מצ'ילה משנת 2016, אז קצין משטרה ניסה לעצור צעיר.

סרטון "הבת של מירי רגב ידעה על האסון": אחד הפייקים הפחות מוצלחים בזמן הלחימה הוא סרטון שמציג כביכול את הבת של מירי רגב. באותו קטע נראית צעירה באותה מסיבה שהפכה לזירת רצח נוראית אומרת: "יהיה פיגוע בסטורי", חלק מהגולשים הרכיבו תאוריית קונספירציה שלמה סביב המשפט הזה ויחסו אותו לבת של מירי רגב. שרת התחבורה נאלצה להבהיר שלא מדובר בבת שלה, וגם מי שהעלתה את הסרטון מהמסיבה הסבירה שזה רק ביטוי לכך שהיא תעלה סרטונים מביכים בסטורי.

מיה קאליפה תפסיק לקבל רווחים מאתר סרטי המבוגרים: עד כמה שהיינו רוצים להאמין לזה, משפיענית הרשת וכוכבת סרטי המבוגרים לשעבר לא תפסיק לקבל רווחים מאתר הפורנו הגדול בעולם - פורנהאב. למרות סרטון שמסתובב עם לוגו של אתר החדשות MSNBC, נראה שאין כל אמת בדיווח הזה. אתר החדשות לא מייצר סרטונים מהסוג הזה, הלוגו לא נמצא במקום הנכון, אין אף אתר אמין שדיווח על כך, אין שום אזכור לידיעה ב-MSNBC באף אחת מהפלטפורמות, לא שוחררה אף הודעה מהאתר פורנהאב וגם אם האתר היה נוקט נגדה בתהליכים כלשהם בגלל הציוצים האנטישמיים שלה - הוא לא יכול למנוע ממנה לקבל תשלום על סרטונים שלה - זה מנוגד לחוק, אם כבר היו מורידים את הסרטונים שלה מהאתר. למרות זאת, זה לא אומר שבעתיד לא ינקטו נגדה בצעדים כאלה ואחרים.

תומכי חמאס בכפר קאסם: סרטון שרץ ברשתות החברתיות המציג את "תומכי חמאס בכפר קאסם" הופרך ע"י ארגון "בודקים". לא רק שהסרטון עצמו ישן, מדובר בדגל של התנועה האיסלאמית ולא של חמאס, אלא שגם משטרת כפר קאסם הוציאה הודעה שמדובר בפייק. זה לא הפריע לעיתונאי ערוץ 13, צבי יחזקאלי, לרמוז על ההפגנה באחד מהדיווחים שלו.

קרן הלייזר של צה"ל: למרות שהיינו שמחים להאמין לסרטון הוויראלי בו נראית כביכול קרן לייזר המיירטת רקטות, מדובר בסרטון מזויף. בדיקה פשוטה מול משרד הביטחון אישרה שמדובר בפייק. יש לציין שקרן הלייזר של מערכות היירוט כלל אינה גלויה לעין, וזמן היירוט ארוך יותר מזה שרואים בסרטון המזויף.

100 לוויות בקיבוץ בארי: למרות הקושי הלוגיסטי והנפשי של קבורת הגופות בקיבוצי הדרום, ההודעה שרצה בוואטסאפ לפיה יערכו 100 לוויות בו זמנית בקיבוץ בארי היא לא נכונה. אפילו התנועה הקיבוצית נאלצה לפרסם כי מדובר בפייק ניוז והבהירה: "הודעה על מועד ההלוויות תפורסם באופן מסודר כאשר ייקבע מועד". 

ההרס בקיבוץ בארי (צילום: אייל בן יעיש)
ההרס בקיבוץ בארי|צילום: אייל בן יעיש

ה-CNN לא זייף את הסרטון שלו: הרבה גולשים, לא ישראלים כמובן, טענו שהסרטון בו נראית המגישה של רשת החדשות CNN בורחת מטילים בדרום ישראל "מבושל". על פי הטענות הסאונד האמיתי שם הוא הוראות בימוי שנתנו לצוות הצילום - כיצד לעשות אותו דרמטי יותר. המציאות היא כמובן המציאות שאנחנו מכירים, בני אדם שבורחים מטילים ומחפשים מחסה.

תמונת גופות התינוקות בעזה: למרות שהלחימה של צה"ל בעזה קשה ומספר ההרוגים גבוה, התמונה הספציפית של תינוקות מתים אחד ליד השני תחת הכותרת "614 ילדים פלסטינים נרצחו ע"י צה"ל" היא ישנה. לא רק שהיא משנת 2013, היא גם מציגה את הילדים שאסד הרג בסוריה במתקפת גז נגד המורדים במלחמת האחים. ואם כבר מדברים על תינוקות, סרטון שבו נראה תינוק עטוף נכנס לתוך בית חולים בעזה התברר מהר מאוד בתור בובה.

פייק שמפיצים נגד ישראל - "תמונת גופת התינוק השרוף נוצרה ב-AI": זהירות, תמונות קשות בלינקים המצורפים.

העיתונאי האמריקאי בן שפירו העלה תמונה קשה מאוד של גופת תינוק שרוף שנרצח ונשרף על ידי חמאס לטוויטר. בתגובה החלו לכתוב לו גולשים כי מדובר בתמונה שנוצרה על ידי AI וצירפו "הוכחה" מאתר OPTIC, צילום מסך, שקובע כי התמונה נוצרה על ידי בינה מלאכותית ולא בן אדם. שקר נוסף שצץ ברשת וגולשים החלו להדהד אותו היא שמדובר בתמונה מקורית של גור כלבים במרפאה וטרינרית, שהוחלפה לגופת התינוק השרוף. כמובן שמדובר בשקרים, ואתם מוזמנים גם לדווח על הפוסטים האלה וגם על סרטון הטיקטוק הזה. מנגד, יש גם גולשים שיצאו לטובת ישראל והראו כי שפירו אינו מפיץ מידע מוטעה, וכי התמונה המזעזעת נוצרה בידי אדם.

אל תורידו גרסה חדשה של אפליקציית פיקוד העורף: דוברות המשטרה הוציאה הודעה על ניסיון חדש למתקפת סייבר. כך כתבה: "בשעה האחרונה מתקבלות בקרב הציבור הודעות טקסט: ״בעקבות התראת סייבר- להוריד גרסה חדשה" בצירוף קישור. מדובר בהודעת כזב ואנו קוראים לציבור לא להיכנס לקישור ולמחוק את ההודעה. ככלל - משטרת ישראל אינה מבקשת עדכון פרטי אזרחים באמצעות קישוריות ברשת, לפיכך - יש להימנע מפתיחת "לינקים" ממקור לא ידוע".

הודעת כזב

החייל עם שלוש הידיים שחילץ תאומים: הראפר ומשפיען הרשת יואב אליאסי שמוכר גם כ"הצל", שיתף באחד הלילות האחרונים תמונה של חייל, אחרי שחילץ לכאורה זוג תינוקות תאומים, שהוחבאו במשך 14 שעות בממ"ד. האתר פייק ריפורטר מדווח כי בין אינספור סיפורי הגבורה בשטח, החייל שתמונתו ערוכה לא מייצג סיפור גבורה אמיתי.

תיאוריות הקשר על "הבגידה מבפנים": בשעה שהלב מתקשה להכיל את המתרחש, תיאוריות הקונספירציה ברשת גואות ומסמנות "סייענים" שונים כביכול. חלקן גורסות כי הרכבים שהשתלטו על האוגדה הגיעו מהפזורה הבדואית ולא מעזה, אחרות מסמנות "בוגד בפיקוד דרום" לכאורה כדי להסביר את כשל ההתרעה וההגנה הטכנולוגית, חלקן אף מדברות על בליינית ישראלית שנצפתה לצד אנשי חמאס. האתר פייק ריפורטר מדווח כי ההדהודים ברשת לא מבוססים. 

"בבקשה אל תהרגו אותי": תיעוד של החייל, לכאורה מתחנן על חייו בעזה, פורסם בימים האחרונים על ידי חשבונות שונים וגרף מיליוני צפיות. אתר בודקים מדווח כי מדובר בסרטון שצולם בישראל והועלה לחשבון טיקטוק ישראלי כבר בחודש אוגוסט.

התחזות לקצין מילואים: הודעת תפוצה שמסתובבת בשבוע האחרון מזהירה מפני גבר בשם "עבד", שבין היתר משתמש לכאורה במספר טלפון ישראלי ומצלצל לאנשים להתייצב לצו 8. בפועל, מדווח האתר פייק ריפורטר, מדובר במספר ישראלי של טלפון ישן, שנמצא בשימוש קצין מילואים ובעבר היה שייך לאותו עבד.

פריצת הגדר בגבול לבנון: סרטון שהופץ, ושותף גם בין היתר על ידי אנשי ציבור, מציג המון רב שמטפס על הגדר בגבול לבנון ולמעשה פורץ אותה. אתר פייק ריפורטר מדווח כי ההתפרעויות ועדויות לאותו סרטון, נמצאות בטיקטוק כבר ממאי 2021.

רשת בוטים המתחזה לדובר צה"ל: האתר פייק ריפורטר חשף חשד למתקפת בוטים של התערבות זרה - אותם ציוצים מקדמים חשבון שמתחזה לדובר צה"ל ומפיץ מסרים שנועדו לגרום לדה-מורליזציה ולהעמיק את הקיטוב. לפי ההודעה של פייק ריפורטר קל לזהות זאת לפי הטעויות בציוצים.

עוד הודעות וואטסאפ שקריות: משטרת ישראל ממשיכה להוציא עדכונים על הודעות שקריות שמופצות בוואטסאפ. כעת היא מבהירה כי ההודעה על כך שאסור לפתוח דלתות כי יש "מחבלים יהודים שלבושים כקבצנים" היא פייק. באותה הודעה נכתב גם שהיו 4 מחבלים בנתניה - עוד דבר שלא קרה. עוד הודעה שרצה בקבוצות הוואטסאפ והתגלתה כפייק ע"י מערך הסייבר הלאומי - היא הודעה עם לינק שבו כביכול אפשר לזרז את הבקשה לקבלת נשק. מדובר בהודעה שקרית - אל תפיצו ובטח ובטח אל תיכנסו ללינק. 

אין מחבלים פצועים בקפלן: בעקבות דיווח בתקשורת על כך שישראל מטפלת במחבלים שנפצעו במהלך הטבח, ועוד ליד פצועים ישראלים, רצה שמועה על כך שישנם אסירים ביטחוניים כאלה בבתי חולים בקפלן וסורוקה. המשטרה הודיעה שמדובר בפייק ניוז ואין כאלה. כל זה בא בעקבות כמות לא קטנה של ישראלים שהגיעו לשיבא והתפרעו בניסיון להיכנס לבית החולים.

צה"ל לא ירה על הנרצחים במסיבת סופר נובה: פייק נוסף שעושה סיבוב יפה בעולם הוא מתוך סרטון שבו מחלצים מבלים מהמסיבה. על פי הטקסט של הציוץ, צה"ל אחראי להרג הישראלים שהיו במסיבה מכיוון שירה מתוכם לכיוון מחבלי החמאס מה שהשאיר את הקורבנות בטווח האש. כמובן שמדובר בשקר גס, אפילו גולשי טוויטר סימנו אותו כלא נכון (אם כי ההערה לא קובעת חד משמעית שזה שקר). בסרטון נראים כמובן חיילים מנסים להוציא את המבלים מתוך התופת.

ברק לא ברח מישראל: אשת התקשורת יעל צין הפיצה גם תמונה של ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, בזמן שהיה בנתב"ג. התמונה שיכולה לרמז על "בריחתו" של ברק מישראל בזמן מלחמה שותפה גם על ידי הראפר לשעבר ואושיית הרשת הימנית "הצל". בקלות ניתן היה לגלות שמדובר בתמונה ישנה, גם כי ברק נראה דווקא בחלק של הנוסעים הנכנסים לישראל, וגם לפי הלוק של ברק שנראה שונה ממה שהיה ממש באותו יום כאשר התראיין לחדשות ערוץ 12. מאוחר יותר "תמונת הבריחה" של ברק שותפה בטלגרם של קבוצה עזתית. הפייק ניוז הישראלי הפך לתעמולה של החמאס.

רב סרן שמועתי: תמיד היו שמועות על "בכירים בצבא/מערכת ביטחון/וכו' אשר מזהירים על משהו", אבל במלחמה הזאת, בעקבות מספר הזירות הרחב והקלות בה אפשר לשלוח הודעות לכולם, התופעה התרחבה מאוד. במלחמה הזאת חלקנו קיבלו הודעה קולית בה נשמעת אישה שטוענת כי אדם "חזק מאוד במערכת הצבאית" מסר לה שיש להיערך מיידית לפגיעה אנושה בתשתיות ולהצטייד במזומן, דלק ומצרכים. כמובן שאין שום ביסוס מאחורי זה. באופן כללי היינו נזהרים מכל הודעה הכוללת הודעה שהועברה ע"י "אדם בכיר" ואלמוני.

הסרטון שהציג "ילד ישראלי חטוף בעזה" סופג התעמרות מילדים: מדובר באחד הסרטונים שהכי נפוצו ברשתות והכי הכאיב לישראלים, למרות שאין בו מעשי זוועה אלא רק התעמרות בשל "היותו יהודי". לשמחתנו הסרטון הזה הוכח כפייק, למרות שזה לקח זמן. הילד הוא ילד שחי בעזה והחמאס השתמש בו כדי להציג אותו בתור יהודי, בסרטון אחר הוא אפילו מדבר ערבית שוטפת ומראה גם את אח שלו.

סרטון פייק ניוז - ילד ישראלי בעזה (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

סרטון החזרה של יפה אדר: הסרטון שרץ בתור חזרתה של יפה אדר התגלה מהר מאוד כפייק, לאחר שנכדתה אמרה שזאת לא היא בסרטון. בהמשך התברר שמדובר באישה אחרת שחולצה מאחד הישובים בעוטף עזה. בסופו של דבר שוחררה אדר כחלק מהפעימה הראשונה של שחרור החטופים, ואף התראיינה מאז לעובדה.

סרטון הילדים בכלובים: מדובר בסרטון מזעזע שלמרבה הפלא הופץ גם בישראל, אבל גם בעולם הערבי בקשר הופכי אחד לשני. בעולם הערבי תיארו אותו בתור ילדים ערבים שישראל מחזיקה, מנגד, בארץ הסרטון הופץ כאילו ילדים ישראלים שנחטפו לעזה. האמת היא שמדובר בסרטון ישן ולא קשור למצב הנוכחי.

פייק ניוז שמופץ ברשת (צילום: רשתות חברתיות)
צילום: רשתות חברתיות

הודעות שרצות בוואטסאפ על פעולות נקם/כניסת מחבלים: במשטרה הזהירו כבר ביום הלחימה הראשון מפני הודעות כזב שרצות בוואטסאפ. בין היתר הודעות על חדירת מחבלים במעגן מיכאל ועל מעשי נקם נגד ערביי ישראל.

בוגדים מבפנים: זה לא בדיוק פייק ניוז, קמפיין הבוגדים מבפנים הוא בעיקר תאוריית קונספירציה שהחלה מעט לאחר הטבח הנורא בשמחת תורה. אין כמובן שום עדות לבגידה והניסיונות לצייר אדם או גוף כלשהו כאילו בגד במדינה הוא פשוט נורא. התאוריה נחלשה כמובן ככל שהעובדות החלו להתבהר וגילינו את הטקטיקה המבחילה בה נקט החמאס. המסרים שותפו ע"י לא מעט אנשים מוכרים כמו שחקן הכדורגל לשעבר, מאור בוזגלו, ואשת התקשורת יעל צין, שאף התנצלה אחר כך על אותו פוסט.

תמונות מרעידת האדמה במרוקו: מדובר בהודעת וואטסאפ הטוענת שקובץ עם השם Seismic Waves CARD ישלח בקרוב לכל עם ישראל ובעזרתו יפרצו לכולנו לסמארטפונים. ההודעה החלה מיד אחרי רעידת האדמה במרוקו, שקרתה למרבה ההפתעה רק לפני חודשיים, ונשלחה בתפוצה בינלאומית. משום מה היא עושה סיבוב חדש כעת מבלי לציין את רעידת האדמה, היא כמובן שקרית. אין קובץ כזה וגם אם היה אפשרות הפריצה לטלפון מסובכת מאוד. אין שום צורך להמשיך להעביר אותה.

***

מה עושים אם נתקלים בפייק ניוז? קודם כל, אל תשתפו אותו. דבר שני, תעדכנו את מי ששלח לכם שמדובר בפייק כדי שיפסיק לשלוח בעצמו, ולבסוף, כדאי שתדווחו עליו לרשת החברתית שבו ראיתם אותו. איך עושים את זה? הכנו לכם מדריך מפורט.

עוד פעולה שכדאי לעשות היא לדווח לאחד משלושת הארגונים הישראלים שפועלים ביחד כדי לנקות את הרשת.

פייק ריפורטר בטוויטר: https://twitter.com/FakeReporter
פייק ריפורטר בפייסבוק: https://www.facebook.com/thefakereporter
פייק ריפורטר בוואטסאפ: 052-5862977
איגוד האינטרנט הישראלי -
קו הסיוע לאינטרנט בטוח: www.safe.org.il
בוואטסאפ: 054-885-8911
בטוויטר: https://x.com/ISOCIL
עמוד הטוויטר של בודקים - https://twitter.com/bodkim2022