במרכז הרפואי "הלל יפה" בחדרה ניסו לשוב אתמול (חמישי) לשגרה מלאה, יממה לאחר מתקפת הסייבר מסוג כופרה, שפגעה במערכות המחשוב של בית החולים - אלא שגם חלק גדול מהגיבוי לא ניתן כרגע לשחזור. הצוותים הרפואיים פועלים כדי לחפש שרת חלופי - אך הנזק של המידע שהלך לאיבוד הוא רב. יחידת הסייבר בלהב 433 חוקרת את הפריצה בשיתוף עם גורמים בין-לאומיים.
בינתיים, ב"הלל יפה" החלו לערוך רישום ידני ולא ברור כמה זמן ייקח לאתר שרת חלופי. ניתן רק לדמיין את גודל הנזק מבחינת בית החולים, שכולל גיליונות של מטופלים והיסטוריה רפואית. עוד הולך ומתברר שמדובר היה במתקפת כופר קלאסית ולא במתקפה מדינתית.
אחת מדרישות התוקפים: תשלום של 10 מיליון דולר
עוד נודע לנו כי התוקפים השאירו על השרתים שנפגעו את כתובת המייל שלהם, כדי שיצרו איתם קשר למשא ומתן כספי. ואכן, מטעם בית החולים אישרו לחברה חיצונית לפנות לאותה כתובת מייל, כדי לבדוק מהן הדרישות. באחת התכתובות, למשל, דרשו התוקפים 10 מיליון דולר מבית החולים - אך בכל מקרה בית חולים ממשלתי לא רשאי על פי החוק לשלם לכופרים.
בתי החולים לא מוגדרים כ"תשתית קריטית" להגנת סייבר
בתוך כך, מתבררת עובדה מדאיגה - כלל בתי החולים בישראל לא מוגדרים כ"תשתית קריטית" להגנת סייבר - למרות שידוע עד כמה זה עלול לעלות בחיי אדם. מי כן מוגדר? חברת החשמל, נתב"ג, חברות אנרגיה ואחרים שזוכים לתדרוך יום-יומי של מערך הסייבר הלאומי.
רופא במערך הכירורגי: "אין לנו מחשבים והעבודה קצת מתעכבת"
במרכז הרפואי "הלל יפה" ניסו לשדר עסקים כרגיל, אך עדיין מוקדם להכריז על חזרה לשגרה מלאה. ד"ר גבריאל כיררדו, רופא במערך הכירורגי, סיפר לחדשות 12, כי "קצת קשה לחזור לימים האלה. אין לנו מחשבים, אין לנו מערכת והעבודה קצת מתעכבת". יחד עם זאת, הטיפול הרפואי בבית החולים מתקיים באופן שוטף, למעט פעילות שאינה דחופה.
ד"ר פבל פלצ'יאנסי, סגן מנהל המחלקה לרפואה דחופה, אמר כי "יש עיכוב מסוים מבחינת קבלת תשובות מעבדה והסיטואציה כמובן לא שגרתית, אבל לא יצאה מכלל שליטה". גם במחלקות האחרות בבית החולים מנסים לשדר עסקים כרגיל. פרופ' אריאל רונין, מנהל מערך הלב, ציין כי "אנחנו מטפלים בחולים שלנו ומנסים לעשות הכול כפי שצריך. מה שידענו לעשות לפני ארבעה ימים, אנחנו יודעים לעשות גם היום. המחשב עוזר לנו, אבל את העבודה הרפואית אנחנו ממשיכים לעשות".
בישראל מבינים שמדובר באירוע משמעותי, שמגיע אחרי שבעת האחרונה זוהתה עלייה ניכרת בניסיונות של גורמים זרים לבצע תקיפות במרחב המקוון נגד יעדים אסטרטגיים בארץ. ההאקרים סימנו את בתי החולים והמוסדות האקדמיים כנקודת התורפה – והמתקפה ב"הלל יפה" היא עדות לכך.