"זה סיאנס מודרני" – כך הגדירה אילה זמיר-גליק את הפיתוח "דיפ נוסטלגיה" של חברת "מיי הריטג'". מדובר באפליקציה חדשה שמאפשרת "להחיות מחדש" תמונות ישנות, על ידי חידוד הצבעים והנפשה של הדמויות המצולמות. האפליקציה הייחודית צברה לאחרונה תאוצה ברחבי העולם, ואפילו המנחה האמריקני ג'ימי קימל הציג אותה בתוכניתו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בחזרה לאילה – במשך שנים היא ניסתה להתחקות אחר סיפור חייו של הדוד שלה אלכסנדר שנספה בשואה. היא מצאה תמונה שלו כילד, ובמשך 10 שנים התכתבה עם ארכיונים ברחבי העולם בניסיון ללמוד על העבר המשפחתי שלה. המאמצים נשאו פרי, ואילה נסעה לרומניה יחד עם אביה, שם הצטלמו במקום שבו עמד הדוד. כששמעה על הפיתוח של "מיי הריטג'", היה לה ברור באיזו תמונה היא תשתמש.

להעיר את התמונות (צילום: n12)
להעיר את התמונות|צילום: n12

"הלב שלי ממש דופק, לא יודעת מה אראה", סיפרה. "זו תחושה שאתה יכול להחיות מישהו, לעורר אותו לחיים. זו סגירת מעגל שנייה. פתאום רואים איך הוא דומה לאמא שלו, שנרצחה יחד איתו".

אלכסנדר הוא אחד מכ-30 מיליון דמויות ברחבי העולם שקמו לחיים בזכות הפיתוח הישראלי. רועי מנדל, תחקירן ראשי בחברת "מיי הריטג'", הסביר כיצד זה עובד: " מתבצע חידוד, שצובע את התמונה בצורה כמעט נאמנה למקור בזכות אלגוריתם מתקדם. לאחר מכן נעשית ההנפשה". כדי ליצור את ההנפשה, התבססו בחברה על העובדים עצמם, והאלגוריתם מחקה את התנועות שלהם.

להעיר את התמונות (צילום: n12)
התגובה של אחת המשתמשות באפליקציה|צילום: n12

השימוש ב"דיפ נוסטלגיה" הוא חינמי רק בהתחלה: מקבלים כמה תמונות לגירוי ההתלהבות, ולאחר מכן המשתמש נדרש לשלם. יחד עם זאת, האפליקציה חווה תנופה אדירה, ועלתה לראש טבלת ההורדות בחנות האפליקציות של אפל ארה"ב. ההצלחה הגיעה בזמן – החברה השלימה במקביל אקזיט של 600 מיליון דולר.

ד"ר ארנון הרשקוביץ, מומחה לגנאלוגיה מאוניברסיטת תל אביב, מסביר את סוד הקסם: "זה מאפשר לאנשים לדמיין בצורה טובה יותר. כל מה שעוזר לאנשים ולצעירים להתחבר לעבר המשפחתי שלהם הוא מבורך".

ליאור ויקל, שאיבד את אביו בגיל צעיר, הוא דוגמה טובה לכך. הוא המשיך בחייו, ונותרה לו תמונה אחת בלבד של אביו. הוא מספר בהתרגשות על הרגע שבו השתמש באפליקציה: "ישבתי ובכיתי כמו ילד כמה דקות. זה כל הגעגועים והילדות, זה הזיכרונות".

להעיר את התמונות (צילום: n12)
אביו של ליאור ויקל|צילום: n12

גם אנדה לורבר, שנכדתה דריה מכינה כעת עבודת שורשים, התרגשה מאוד מהפיתוח החדש. דריה השתמשה בתמונה של אבי סבתה, שאמרה: "העבודה לקחה אותי למסע אישי".

להעיר את התמונות (צילום: n12)
אנדה לורבר|צילום: n12