אתגר הרשת הקטלני "לוויתן כחול" חוזר לישראל, כך התריעה היום (חמישי) עמותת סה"ר, שעוסקת במתן עזרה וסיוע נפשי באמצעות האינטרנט לאנשים שחווים מצבי מצוקה ותחושת אבדנות. "לוויתן כחול" הציף את הרשת בישראל כבר ב-2016, אז התגלה כי בני נוער רבים לקחו חלק במשימות המסוכנות שהציב המשחק, והורים רבים קראו למערכת החינוך לפעול ולעורר מודעות על הסכנה שבו. רק ביממה האחרונה נוטרו ברשת כ-70 פוסטים של בני נוער הקשורים ל"לוויתן כחול".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מקור המשחק מגיע מרוסיה, שם חוששים שיותר מ-130 נערים נהרגו לאחר שהשתתפו במשימות השונות שהאתגר הציב. "לוויתן כחול" מורכב ממשימות שונות ומסוכנות, שהמשתתפים מעבירים מאחד לשני, כמו לעמוד על גשר גבוה מבלי ליפול, חיתוך ורודים, ועד למשימה הקיצונית ביותר - שהיא להתאבד.
כחלק מעבודת ניטור הרשת שמבצעת עמותת סה"ר, העמותה דיווחה כי בימים האחרונים החלה הצפה, בקנה מידה יוצאת דופן, של פוסטים בנושא האתגר והמצוקות המתעוררות בעקבות חזרות של האתגר. החל מתחילת השבוע, העמותה נתנה מענה ליותר מ-100 פוסטים המכילים שאלות הקשורות ל"לוויתן כחול" ואף עדויות של קבלת הודעות המזמינות גולשים להצטרף לאתגר.
עמותת סה"ר תיארו גם את הדרך שבה בני הנוער מוזמנים אל המשחק. בדרך כלל ההזמנה מגיעה באמצעות הודעה שמתקבלת ברשתות החברתיות ושמזמינה את הגולש לשחק במשחק. אם הגולש נענה להזמנה, אז הוא מקבל קישור לאתגר, שבו הוא צריך לבצע 50 משימות – משימה אחת לכל יום. לרוב, הודעת ההזמנה למשחק נשלחת על ידי משתמש שתמונת הפרופיל שלו היא ציור של 'מיקי מאוס'. כמו כן, למזמינים למשחק יש מספר פרופילים – אחד מהם מכנה את עצמו Galindo Jonathan.
השחק ממשיך להיות מסוכן עבור הגולש, גם אם הוא מחליט שלא לבצע את המשימות. "חשוב לדעת שנערים ונערות שמקבלים את ההודעה המזמינה להשתתף באתגר, נחשפים לחוויה של סחיטה ואיום לא רק על עצמם, אלא גם על בני משפחתם. תחושת דחק מעמתת ומאיימת שעלולה להוביל רבים מהם להיכנע ללחץ. בנוסף, נער שמבקש להפסיק את האתגר נתון גם כן לסחיטה ואיומים", נמסר מעמותת סה"ר.
יעל לוי, מנכ״לית ארגון סה״ר: "יש חשיבות עצומה לשים לב להתנהגויות חריגות אצל הילדים כפי שפירטנו בדוח, ולדווח למשטרה על כל איום המגיע לילדכם. חשוב לשאול באופן ישיר את הילד האם נתקל או שמע על הלוויתן הכחול ולהסביר לו שמדובר במשחק מסוכן ואין לקחת בו חלק ולהיות ערים למצוקה הרגשית שמופיעה בעקבות החשיפה לנושא. על רשויות המדינה לסייע בניטור פניות אלה ולהפסיק את שרשרת ההעברה המסוכנת".
רן בראון, מנכ"ל מכון מתבגרים, מייעץ להורים כיצד לנהוג עם ילדיהם: "לדבר עם הילדים ולהזהיר אותם מפני האתגר, להזמין אותם לשתף אתכם אם יתקלו באתגר ולהבטיח שלא תכעסו, להסביר להם שגם אם "משביעים" אותם לא לשתף את ההורים או שיפגעו בהורים שלהם אם ישתפו, הם עדיין צריכים לשתף ואתם תדאגו שאף אחד לא יפגע. במידה ונתקלתם באתגר פנו למוקד 105 של המשטרה".
משטרת ישראל והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת אישרו כי מדובר בתופעה והזהירו כי הם עדים להתגברותה בימים האחרונים: "אנו קוראים להורים לגלות מעורבות ואחריות בפעילות הילדים ברשת, לשוחח עמם ולוודא כי הם מבינים את הסכנה הטמונה במשחקים מסוג זה. אנו מבקשים מהילדים להימנע מלקחת חלק בפעילות המסוכנת ולהימנע מהפצת סרטונים שכאלו שכן בעצם השיתוף הם עלולים לעודד אחרים לחקות את הפעולה המסוכנת. משטרת ישראל מעודדת את כל מי שנפגע או נחשף לפנות למוקד 105 ולדווח".