בכל יום נשלחים אלפי מיילים מזויפים העוסקים בקורונה, נרשמים אתרים פיקטיביים, מופצים לינקים ברשתות החברתיות ונפתחות קבוצות של האקרים המנסים לנצל את הפאניקה העולמית לשתי מטרות מרכזיות. האחת, להרוויח כסף על ידי גניבת סיסמאות ושמות של משתמשים כדי להשתלט על מחשבים מרחוק. שנית, לזרוע כאוס, להפיץ דיס-אינפורמציה ולעורר מהומה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בימים האחרונים הופצה הודעה פיקטיבית שעלתה בפייסבוק, "המתחפשת" לידיעה לגיטימית בה נכתב כי "משרד הבריאות מצהיר על מצב חירות ומורה לכל האזרחים ללכת לבתי החולים לחיסון קורונה". מטרת הידיעה היא כמובן לייצר מצב שבו אלפי אזרחים תמימים ירוצו לבתי החולים.
אלון ארבץ, ממייסדי חברת מודיעין הסייבר IntSights אומר: "אנחנו רואים בשבועות האחרונים מאסה גדולה ומצטברת של שיח ואזכורים של הקורונה ב'דארק ווב' על ידי האקרים שמחפשים איך להרוויח כסף מהבהלה העולמית. מה שמניע את ה'דארק ווב' זה כסף, ושם מפרסמים איך אפשר להערים על אנשים. ידוע שכמות הדומיינים החדשים שנרשמים עם המילה 'קורונה' – עלו בצורה משמעותית".
ארבץ מתייחס לאחת ההודעות שהופצו ואומר כי "המטרה של אותה דיס-אינפורמציה היא להקים מהומה ולהטעות את הציבור. המקור של הידיעות יהיה לעיתים מקושר לגורמים עוינים לישראל כמו ארגוני טרור או המשטר האירני. אחד מהדומיינים שהפיצו פאניקה, לפי מחקר של Clear Sky, משויך לקבוצה מתימן שהייתה מעורבת בעבר בהפצת מידע שקרי ברשתות החברתיות הישראליות. ישנו חשד שהם מקושרים למשטר האירני. אותן קבוצות מפיצות מידע גם על הקורונה.
מייל פישינג הינו דוגמה קלאסית למי שמנסה להרוויח כסף מהמצב. לכאורה, מייל מארגון הבריאות העולמי שקורא לאנשים להיכנס ללינק ולהוריד הוראות בטיחות. אך מי שיוריד את המייל הזה יקבל ב"מתנה" יחד איתו וירוס שאינו קורונה – אלא סוס טרויאני, תוכנת כופר או תוכנות אחרות שיאפשרו להאקרים לשלוט במחשב שלו מרחוק ולגנוב מידע. זה כולל כרטיסי אשראי, סיסמאות ולמעשה כל מה שיש על המחשב.
המצב נהיה מסוכן יותר אם המייל נשלח לארגון ממשלתי או בית חולים. ארבץ אומר: "צריך להבין שבמקרה כזה הנזקים הם אדירים. האקר אחד בקצה העולם יכול להשבית חברה ענקית או ארגונים ממשלתיים וישחרר אותם רק תמורת סכומי עתק שיועברו בדרך כלל בביטקוין".
אתר "ארגון הבריאות העולמי" המבקש שם וסיסמה מביא את ההאקרים עד למחשב שלכם. בעקבות אותה פריחה של קבוצות פייסבוק חדשות, קבוצות טלגרם ושאר פלטפורמות העוסקות בקורונה – עדיף להתעדכן באתרים הרשמיים ולא ליפול קורבן לפייק ניוז.
אז איך להימנע מליפול קורבן?
- לא לפתוח מיילים מאנשים שאתם לא מכירים, או בכלל, שקשורים לקורונה.
- קיבלתם מייל שמודיע שיש תרופה לקורונה? תפתחו קודם חדשות. סביר להניח שבשורה כזאת תמצאו שם ולא תגיע אליכם לישירות למייל.
- שלחו אליכם הצעות לכל מני ביטוחים "דווקא בתקופה הזאת" – עדיף למחוק את המייל.
- לא לעקוב אחרי הנחיות "מטעם" ברשתות החברתיות. יש להמשיך ולקבל את המידע באתר משרד הבריאות ובתקשורת המסורתית.
- אם אתם חושבים שנפלתם פח להונאה שכזו, החליפו את הסיסמה שלכם. זה לא עולה כסף וברוב המקרים מדובר בצעד בריא מבחינה דיגיטלית.
- כמו שאנחנו נכנסים לבידוד כי יש חשש שנדבקנו, כך לא תרצו להדביק את החברים והמשפחה שלכם בווירוסים או מתקפות פישינג. אל תפיצו הודעות ואל תפתחו לינקים שקיבלתם.