זהירות, קרינה: אוזניות אלחוטיות, כאלו שנכנסות לאוזן בלי בעיה הן כבר מזמן לא דבר שנדיר לראות. ברחבי העולם נמכרו רק בשנה האחרונה 32 מיליון זוגות ובישראל מאות אלפי אנשים כבר רכשו ומעדיפים אותן על פני אלו עם החוט. מי שרוכש אותן חושב שהן יפחיתו את קרינת הטלפון באופן משמעותי - מה שלא בטוח נכון בכל מקרה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשוק שמגלגל עשרות מיליארדים, כל זוג אוזניות עולה בין 200 ל-1200 שקלים. אלא שלא מעט מחקרים שפורסמו בשנה האחרונה מסבירים כי ישנם סיכונים גבוהים בהרכבת האוזניות הללו: אז אומנם הן בלי חוט ועם הרבה מאוד סטייל, אבל קרינה שנפלטת מהן ישירות על הגוף - עלולה לסכן אותנו.

jabra move (צילום: ניב ליליאן)
לא רק איירפודס, גם אוזניות אלחוטיות גדולות פולטות קרינה |צילום: ניב ליליאן

"זה יותר נוח, זה בלי חוטים. איכות הסאונד הרבה יותר טובה", מספרים לנו המשתמשים באוזניות ששאלנו בקניון. חלק מהמשתמשים שאמרנו להם שהאוזניות פולטות קרינה פי עשרה יותר ממה שפולטים כל טלפון או אוזנייה אחרת, אמרו שזה מבהיל, אך אחרים אמרו שימשיכו להשתמש בהן.

יצאנו עם אנשי המשרד להגנת הסביבה, הגוף האחראי בישראל על קרינה סביבתית ומי שמסמיך את כל בודקי הקרינה בארץ, לבדוק בקרב עשרות אנשים: מה קורה כשאנחנו מבצעים שיחת טלפון עם האוזניות האלו? ולא מדובר רק באיירפודס המפורסמות של אפל, אלא בכל האוזניות האלחוטיות – שכל חברה שמכבדת את עצמה הוציאה לשוק בשנתיים האחרונות. 

מבחן האוזניות האלחוטיות (צילום: החדשות12)
מבחן האוזניות האלחוטיות: האם בטוח יותר להשתמש באוזניות מאשר בסמארטפון?|צילום: החדשות12

את הבדיקה עשינו בקניון כשחישבנו בנפרד את הקרינה הרגילה שיש ברקע. בדקנו גם אוזניות אלחוטיות גדולות יותר – כאלו ששמים על האוזן בשביל לשמוע מוזיקה, לסנן רעשים וגם לעשות שיחות. 

באחת הבדיקות שערכנו עם משתמש באוזניות אלחוטיות מצאנו שבמצב שבו לא מתבצעת שיחה, קרינת הרקע היא בערך 30-40 ננו-ואט לסנטימטר בריבוע. בזמן שיחה, הקרינה קופצת לרמה של 170-180 ננו-ואט. בבדיקה של משתמשת אחרת באוזניות – המספר קפץ ליותר מפי 20!

לא רק איירפודס: קרינה ברמה גבוהה נפלטת גם מאוזניות גדולות ומשעונים חכמים 

בבדיקה של אוזניות גדולות, נמצאה עלייה של פי 15-20 ברמת הקרינה מאשר בשימוש באוזניות עם חוט. כשחיברנו לאוזניות הגדולות חוט, גילינו שהקרינה יורדת משמעותית – לרמות של קרינת הרקע.

מבחן האוזניות האלחוטיות (צילום: החדשות12)
מבחן האוזניות האלחוטיות: האם בטוח יותר להשתמש באוזניות מאשר בסמארטפון?|צילום: החדשות12



וקרינה לא נמצאה רק בשימוש באוזניות אלחוטיות. גם השעונים החכמים פולטים קרינה. בעוד שקרינת הרקע עומדת על בערך 20 ננו-ואט לסנטימטר בריבוע, כשהשעון מקיים שיחה רמות הקרינה קפצו מ-10 ל-200 בערך. שיחה עם שעונים חכמים מקפיצה את רמות הקרינה פי 20-40 מאשר בשיחה רגילה.

לא טלפון צמוד לראש ולא אוזניות אלחוטיות: מה הכי בטוח לשימוש? 

אז מה כן בטוח לשימוש? "ההמלצה היא להשתמש קודם כל באוזנייה חוטית, שבמקרה כזה רמת הקרינה נמוכה הרבה יותר", אומר רפי לוי, ממונה קרינה בלתי מייננת במשרד להגנת הסביבה. "אם לא משתמשים באוזניות חוטיות, עדיף להשתמש בטלפון במצב של רמקול, כשהוא רחוק מהגוף".

"רק לאחר מכן, אם אין ברירה – משתמשים באוזנייה אלחוטית, וגם רק באוזן אחת. וכשלא מדברים ולא משדרים, פשוט לנתק אותן ולהרחיק אותן מהגוף. רק לבסוף, אם אין ברירה, להשתמש עם הטלפון כשהוא קרוב לראש, שם בעצם רמת הקרינה היא הגבוהה ביותר".

ואחרי כל זה, יש לומר: קרינה בלתי מייננת לא הוכחה כמסרטנת - אלא כגורם מסרטן אפשרי ולכן משרד הבריאות בישראל ממליץ לנקוט "בזהירות מונעת" ולהיחשף כמה שפחות לסוג כזו של קרינה.