בשורה התחתונה איש לא מעוניין במלחמה במפרץ הפרסי. הנשיא טראמפ כבר הבהיר פעמים אחדות שאין לו עניין בזה ומבחינתו ייצואני הנפט מן המפרץ והלקוחות שלהם באסיה הם שצריכים להגן על נתיבי השיט במצרי הורמוז. גם אירן איננה משאירה מקום לספק שאין לה שום חשק לספוג חבטות צבאיות - היא מאיימת להגיב בעוצמה אבל לא ליזום הידרדרות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדברים האלה נכונים גם לגבי המדינות הערביות והאירופיות. שעל כן יכול להתנהל באזור מאבק מתמשך שכולל דחיפות, עקיצות וצביטות מסוגים שונים אבל בלי חילופי מהלומות רציניים.
נכון שהאירנים מחממים את מי המפרץ הפרסי בעודם נאנקים תחת כובד הסנקציות, אבל הם לא יביאו את הדברים לנקודת רתיחה. תפיסת המכלית הבריטית, בתוך המים הטריטוריאליים של אומן, היא תגמול על תפיסת המכלית האירנית שהובילה נפט לסוריה בגיברלטר.
יהיה מיקוח על שחרור המכליות, אבל חשוב לזכור שמקהלת האזהרות מפני הסלמה מתעלמת ממה שקורה באמת: ההפך מהסלמה. האירנים דואגים באחרונה להפסיק את תקיפות הטילים מתימן על סעודיה, ולהפסיק את ההתגרויות של המיליציות השיעיות נגד הנוכחות האמריקנית בעירק. הם גם אינם חוזרים לאיתותי אזהרה ברמת הגולן.
האמריקנים מצדם מחזיקים את נושאת המטוסים לינקולן מחוץ למפרץ הפרסי והתגבור של 500 חיילים לסעודיה איננו קשור בהכרח למשבר הנוכחי. זו פשוט נסיגה סמלית רבת משמעות של סלמן מלך סעודיה ממדיניות ארצו בשנים האחרונות ששללה נוכחות צבאית אמריקנית על אדמת הממלכה.
האמריקנים והאירנים יודעים לשמר ערוצי תקשורת פתוחים - באמצעות שוויץ, עירק ועומאן - ויש ביניהן חילופי מסרים דחופים שאמורים למנוע אי הבנות שיגררו עימות. במצב הדברים הזה הסנקציות יוסיפו לכרסם את חוסנו את המשטר האירני ולא שהמנגנון שהקימו האירופים לעקוף את הסנקציות ישנה באופן משמעותי את פני הדברים.
האירנים יודעים, וכבר נשמעים גמגומים בכיוון זה, שהם יצטרכו לשבת לשולחן הדיונים על אודות שיפוצים בהסכם הגרעין מ-2015. זה בדיוק מה שרוצה טראמפ ובעניין זה האירופים תומכים בו.
זו בדיוק הנקודה שאליה רוצה ישראל להגיע: להחזיק את אירן כבולה למגבלות שמטיל עליה הסכם הגרעין, תוך כדי חתירה לסתימת החורים בהסכם של אובמה. זה לא יהיה מידי, לא יהיה פשוט אבל זהו המסלול המועדף. לכן יש יותר סבירות להתגוששות דיפלומטית מאשר להתנגשות צבאית.