טקס הענקת הדרגות, היום (צילום: החדשות)
טקס הענקת הדרגות, היום|צילום: החדשות

בטקס הענקת דרגות הרא"ל לאביב כוכבי הבוקר (שלישי), הרמטכ"ל היוצא גדי איזנקוט נשא נאום חגיגי ויפה ודירג במהלכו את החשיבויות השונות של התפקיד. איזנקוט הצביע על ההתבססות האירנית בסוריה והפעילות בצפון כראשונה במעלה מבחינת הפעילויות – ואת השרביט הזה הוא מעביר לכוכבי. העובדה שמחליפים רמטכ"לים היום לא מחליפה את האתגרים הביטחוניים שימשיכו להדהד.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ניתן להבדיל באופן השוני של גדי איזנקוט ואביב כוכבי דרך הנאומים: הרמטכ"ל הנכנס נשא נאום עם פאתוס ומבט רחב - דיבר על הכותל ועל שבועת האמונים – בעוד איזנקוט היה מאוד תכליתי. לשניהם ברור, והם דיברו על כך בגלוי, שנכונו הרבה מאוד מבחנים. איזנקוט דיבר בעיקר על מה שקורה בגבול הצפון ובסוריה, ההתבססות האירנית באזור, ומותר להניח שזה אתגר שילווה את כל כהונתו של כוכבי.

כראש אמ"ן כוכבי הכיר את הגזרה הסורית לעומק, וכמפקד פיקוד צפון הוא הפעיל לא מעט כוח בנושא. חלק גדול מקו ההגנה על יישובי הצפון התחיל ביוזמתו של כוכבי בעת שהיה מפקד פיקוד צפון: חצבו באזור הרים וסלעים שלמים כדי להקשות על כוח לחדור פנימה. אמנם לא דיברו אז על מנהרות, אבל בצה"ל מצאו מיני פתרונות אחרים שכוכבי מאוד לחץ ליישם אותם.

הרמטכ
רפורמטור יצירתי. כוכבי|צילום: צילום: קובי ריכטר/TPS, חדשות

ראש הממשלה אמר בנאומו שהוא ממליץ לאירנים למהר לצאת מסוריה, ונדמה לי שזה משפט שכוכבי יצטרף למלא בתוכן: בארבע השנים של כהונת כוכבי, הנוכחות האירנית בסוריה תמשיך ללות את פעילותו של צה"ל. זוהי למעשה אות הכניסה של כוכבי לתפקיד, והמשקל על הכתפיים שלו כבד הרבה יותר בהשוואה לשעות הבוקר הרגועות לפני שהגיע הבוקר לטקס.

המחויבות להמשיך ולפעול לאורך כל הדרך תלווה בהכרח את כהונת כוכבי. משמעות הפעולה נגד הנוכחות האירנית היא שיש פה גם סיכוי להתחממות – אלו האתגרים האמיתיים, לבד מהצורך למצוא נתיב גם מול רצועת עזה. אשי מערכת הביטחון מדברים על כך שיש צורך בדברים אחרים מלבד סבבי הלחימה להם היינו עדים לאחרונה וקוראים למהלכים אזרחיים. כוכבי מכיר את המכלול הזה מצוין – הוא היה מפקד אוגדת עזה, ראש אמ"ן, פיקוד צפון וסגן רמטכ"ל – והתחנות במסלולו מכשירות אותו לשקול אולי למצוא נתיבים אחרים.

פעם אמר לי שר האוצר, בתקופה שכוכבי שימש כמפקד פיקוד הצפון, שלא יבוא יותר לפיקוד הצפון: "בכל פעם שאני מגיע לשם אני משאיר כמה מיליארדים", אמר. כוכבי יצטרך לנצל גם את היכולות האלה שלו כדי לטייב את תקציב מערכת הביטחון מול שר האוצר הנוכחי או מי שיבוא אחריו.

כוכבי ואיזנקוט בכותל, היום (צילום: TPS‎, חדשות)
כוכבי ואיזנקוט בכותל, היום|צילום: TPS‎, חדשות

ביום הזה אנו נפרדים מרמטכ"ל שבימי כהונת הרמטכ"לים ראוי שייזכר כאחד הטובים שבהם: איזנקוט היה ממש רמטכ"ל מוביל שהותיר אחריו שורה ארוכה של החלטות ומעשים ואני מקווה שכוכבי יוסיף עליהם, ובטוח שכל המטה הכללי ימשיך ללכת בדרך שהתווה איזנקוט. חשוב לזכור שהמעשה הצבאי הוא לא מעשה של אדם אחד – יש מטה כללי, יש מסורת וגישה ברורה. כוכבי יילך בדרך הזו, ללא שמץ של ספק, גם אם יהיו דגשים שונים.

איזנקוט הניח יסודות על יסודות שהניחו קודמיו, וכוכבי יבנה את כהונתו על בסיס מה שנבנה קודם לכן. המשימה הראשונה של כוכבי בתחום הזה תהיה שימור: תמיד בחילופי רמטכ"לים יש פרישה של אלופים והשאלה היא איך הוא יצליח לשמר את כל הקצינים והאלופים שאולי מהרהרים בפרישה כי לא קיבלו קידום או שדילגו על המחזור שלהם בסבב המינויים. נכון יהיה לשמר את האנשים המצוינים האלה אבל גם דור האלופים הצעירים יותר הוא דור מנוסה ויודע ויהיה נכון לשמר גם אותו בתפקידים כאלו ואחרים.

כוכבי הוא איש יצירתי מאוד וסוג של רפורמטור שמשנה דברים. למשל, כאשר מונה לראש אמ"ן הוא פעל לחיבור בין תפקידו כראש אגף המודיעין לבין תפקידו בעבר כמפקד חטיבת הצנחנים, והחליט לייצר מערכת שתאפשר הרבה מודיעין ללוחם בקצה, הלוחם הראשון. מטרת המערכת הייתה להזרים מידע מודיעיני אל המפקד והמג"ד, וזה הפך למפעל שלם שניהל בנוסף לתפקידו כראש אמ"ן. כשהציג את החזון הזה היה ניכר שהתקשו לקנות את זה אבל הדבר מלמד על הגישה שלו, לשנות ולהטביע חותם.

כוכבי ייכנס כבר היום לעבודה וישתתף אחר הצהריים בישיבת מטכ"ל ראשונה בראש השולחן - בדרך לארבע שנים צפופות מאוד, בהם יראה פחות את המשפחה בשל האחריות והעיסוקים הרבים. בטקס הושמעו הרבה שבחים, אבל בסוף צריך לזכור - זה לא מעשה של האחד אלא של מערכת שלמה, אלופים, חברי מטכ"ל, מפקדי אוגדות וחטיבות. היכולת לקשור את כולם ולהביא לתפקידים האלה את הטובים ביותר זה האתגר הגדול ולא תמיד זה פשוט.

רא"ל כוכבי יצטרך להחליט לגבי חלק מהקצינים: לא כולם יישארו כנראה לזמן רב אבל לפחות בפרק הזמן הראשון, המטכ"ל יישאר יציב. הוא יצטרך לעצב את המטכ"ל ברוחו על פי העדפותיו מתוך ראייה עתידית ואלו כבר סבבי המינויים שיבואו בהמשך. נכון לעכשיו תהיה יציבות, ובהמשך יבואו לא מעט שינויים.