ב-15 במרס 2011 החלה בסוריה התקוממות אזרחית שעד מהרה הפכה למלחמה שגבתה כבר 400 אלף קורבנות, הפכה את ערי סוריה לעיי חורבות – והותירה מיליוני פליטים. מה קורה היום בסוריה? מה צופן לה העתיד? ואיך המלחמה שם עלולה לסכן את ישראל?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במלחמה הזו היו שלושה שלבים עיקריים:

השלב הראשון – שלב של מחאה אזרחית עממית, הפגנות ברחובות, קריאות למיגור השלטון והחלפתו.

השלב השני – כניסת הצבא הסורי לסגנון של פיזור באש, המורדים הופכים ממחאה עממית בכיכרות, של אנשים בלתי חמושים, לכאלה שאוחזים בנשק – נשק שמגיע אליהם מכל מיני מקומות במימון של מדינות המפרץ הפרסי בעיקר.

ילדים מחולצים מהריסות הלוחמה בסוריה (צילום: רויטרס)
המדינה הפכה לגל של הריסות|צילום: רויטרס

השלב השלישי – הצבא הסורי נעזר בסיוע מאסיבי מצדה של אירן.

מה קורה עכשיו? הרוסים מפעילים את חיל האוויר שלהם בדרום סוריה, מרחק קצר למדי מהגבול שלנו, כדי להכריח את המורדים להסכים לסוג של שביתות נשק, הפסקות אש, הסדרים מקומיים של הפסקת הלחימה שמייצבים את האזור ויוצרים הרגעה.

המלחמה קרובה לסיום?|צילום: רויטרס

ברגע שהמורדים בתוך תא השטח הזה לא קיבלו לא מאתנו ולא ממישהו אחר עזרה צבאית רצינית, ברגע שזה קורה – המרחב הזה של הגולן הסורי עלול להיפתח בפני התבססות של החיזבאללה והמיליציות האירניות – וזו כוונתם.

המלחמה הזו נראית קרובה, אפילו קרובה מאוד לסיום. עד עכשיו נמנו שם מעל 400 אלף הרוגים – ומתוך אוכלוסייה שמנתה 23 מיליון בני אדם, 14 מיליון איבדו את בתיהם. 6 מיליון מתוכם עזבו את סוריה, לאחרים אין לאן לחזור. המדינה הזו הפכה לגל אחד גדול של הריסות.