אחרי המתקפה של ה-11 בספטמבר, סגן נשיא ארה"ב לשעבר דיק צ'ייני אמר שארצו תיאלץ לעבוד ב"צד האפל" כדי להגן על עצמה. עכשיו, הוא נאלץ לעמוד באור הזרקורים כדי להגיב על כמה משיטות החקירה השנויות במחלוקת.
"דיווחים מסוימים שהגיעו אליי", אמר צ'ייני לרשת פוקס, "מציגים מה גילינו בעקבות אותן שיטות חקירה ומה היו יכולות להיות התוצאות עבור ארה"ב". צ'ייני אמר את הדברים בהקשר לוויכוח שמתעורר כעת בוושינגטון, סביב השאלה על הדרך בה ארה"ב חקרה חשודים בטרור.
הנשיא אובמה הורה בשבוע שעבר להתיר לפרסום תזכירים ממשרדי ה-CIA, שנשלחו על יד אנשי לשכתו של הנשיא לעבר בוש, ובהם הדרכה לדרכי חקירה "קיצוניות". התזכירים האלו הובילו לפרסום דרך החקירה של מתכנן הפיגועים חאליד שיח מוחמד - הוא עבר "טבילות" (תהליך בו הנחקר כמעט טובע שמוכרת מסרטי פשע) 183 פעמים בחודש אחד.
צ'ייני: "לפרסם עוד תזכירים"
צבא ארצות הברית אימן את חייליו לעמוד בחקירות דומות אבל את שיטת החקירה הזו הוא לא מלמד וגם אינו משתמש בה נגד שבויים. אנשי משרד המשפטים של הנשיא בוש אישרו את דרך החקירה הזו ודרכים דומות בהן השתמשו אנשי ארגון המודיעין. התזכירים האחרונים שמתפרסמים - מתבססים על עבודתם.
בתחילה, התנגד צ'ייני לפרסום התזכירים, אבל עכשיו הוא קורא לפרסם עוד. "הם לא מפרסמים את התזכירים שמדברים על ההישגים שהשגנו בזכות שיטות החקירה האלו", הוא אמר .
צ'ייני לא לבד. גם איש מודיעין בכיר בממשלו של אובמה אמר לאחרונה כי "מידע בעל ערך רב התקבל בשירותי הביטחון האמריקנים בגלל השימוש באותן שיטות". אותו איש מודיעין אמר מאוחר יותר גם כי "הנזק גדול מהתועלת".
"להעמיד לדין את נותני ההוראות"
ועדיין, זה לא במקרה שצ'ייני החליט להגן על מדיניות החקירות בתקופת כהונתו. הוא היה אחת הדמויות המובילות והמחמירות במלחמתו של הנשיא בוש בטרור. ללא ספק, היועצים המשפטיים שעמלו כדי להכשיר את שיטות החקירה הללו, עבדו במשרדו של צ'ייני.
אובמה אומר שחוקרי גוף הביון האמריקני שהשתמשו בשיטות הללו לא יועמדו לדין על עבודתם, אבל השבוע הוא לא פסל את האפשרות להעמיד לדין את אלו שנתנו את ההוראות לחקירה שכזו.
אנשי הממשל של אובמה לא גיבשו עדיין דעה בנוגע ל"צד האפל" של המלחמה בטרור. אבל לפחות לדיק צ'ייני יש דעה מגובשת היטב.
תכניתו של ג'ונתן מאן - Political Mann - משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.