רעש האדמה האדיר באינדונזיה, בעוצמה 8.7, הוא עוד נדבך בסדרה של הרעידות שהחלה בשנת 2004, עם הצונאמי האדיר שפקד את תאילנד. עם זאת, מומחים מעריכים שהרעידה האחרונה לא תגרום לצונאמי באותם מימדים.
הצטרפו לשידור המיוחד בערוץ החדשות בעקבות רעש האדמה
"זו רעידת אדמה מאוד חזקה", אומר ראש הועדה הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה בישראל, ד"ר אבי שפירא. "כנראה חלק מאותו תהליך של רעידות אדמה שהתחיל ב-2004. זו רעידת אדמה מהחזקות ביותר שידע כדור הארץ". "זה אזור שמרחשות בו לא מעט רעידות אדמה ואחת לכמה שנים מתרחשת רעידת אדמה חזקה יותר מהאחרות", מוסיף ד"ר אורי פריזלנדר, מנכ"ל המכון הגיאו-פיזי בישראל.
ההערכה: בישראל לא תכה רעידה בעוצמה שכזו
רעידת האדמה התרחשה בקרקעית האוקיינוס ההודי, בעומק של 33 קילומטרים מתחת לאדמה. "זה מספיק רחוק כדי לא לעשות נזקים משמעותיים", מסביר ד"ר שפירא, "(אבל) טוב מאוד שאנשים למדו את הלקח והם מוכנים. אני עדיין לא יודע אם הצונאמי הזה אכן יתממש. אך הם עדיין לא ביטלו את ההתראה, אז כנראה שעדיין יש חשש".
"ננקטו מאז (הצונאמי ב-2004) לא מעט פעולות, בעיקר במישור ההתרעה בפני צונאמי", מוסיף ד"ר פריזלנדר, "משום שבין התרחשות רעידות אדמה להגעת גלי הצונאמי יש משך זמן די ארוך, כאשר מדברים במונחים של רעידות אדמה. מדובר בפרק זמן של דקות עד אפילו חצי שעה וזה זמן שמספיק להוציא התרעה ולגרום לאנשים לעזוב את החופים".
בנוגע לישראל, הממוקמת על השבר הסורי-אפריקאי, ההערכה לדברי ד"ר שפירא היא שאין סכנה לרעידות אדמה בעוצמה שכזו: "אנחנו מעריכים שבאזורנו לא תתרחשנה רעידות חזקות מ-7.5 דרגות. הרעידה (באינדונזיה) היא בעוצמה הגדולה פי 500 מרעידת האדמה חזקה ביותר שאנחנו חושבים שיכולה להתרחש באזור שלנו".
"אצלנו יכול להתרחש צונאמי אם תהיה רעידת אדמה בים המלח, שתגרום לגלישת קרקע בים התיכון", מסיף ד"ר פריזלנדר, "זה עשוי לגרום לצונאמי בגובה של 2-3 מטרים. אולם, על סמך מה שידוע לנו מההיסטוריה, רעידות אדמה בסדר גודל כזה לא מתרחשות בים המלח".