מקרה קשה נחשף היום בירושלים: אם לארבעה חשודה שהרעיבה את בנה בן השלוש, המאושפז כעת בבית החולים במצב של תת תזונה. האם סובלת ככל הנראה בתסמונת מינכהאוזן שגורמת ללוקים בה לפגוע בעצמם או באדם קרוב להם כדי לקבל תשומת לב. פרופ' צבי זמישלני, מנהל המרכז לבריאות הנפש גהה של שירותי בריאות כללית מנסה לשפוך מעט אור על התסמונת בה לוקה האם.
"זוהי תסמונת נדירה השייכת לקבוצת המחלות הסומטופורמיות בהן קונפליקט נפשי בא לידי ביטוי בביטויים גופניים", אומר פרופ' זמישלני. "רוב הסובלים מהמחלה הם אנשים בעלי הפרעת אישיות קשה או גבולית, שמתמודדים עם קשיים או קונפליקטים בחייהם על ידי התחזות לאנשים חולים. לרוב הלוקים בה בודים תסמינים רפואיים וגורמים לעצמם לחלות, במטרה ללכוד את תשומת לבם של גורמים רפואיים".
לפי דברי פרופ' זמישלמי, הניסיון של הלוקים בתסמונת הוא לאתגר את המערכת הרפואית וזאת על ידי פניות לגורמים רפואיים, ניתוחים חוזרים ותלונות חוזרות ונשנות. החולים במחלה למעשה מפברקים מצבים רפואיים כדי לזכות בתשומת לב של אנשי הרפואה המטפלים בהם.
אימהות מעוותת
במקרים מסוימים ונדירים עוד יותר, הלוקים בתסמונת מנסים לקבל תשומת לב באמצעות שליח - וזה כנראה המקרה שנחשף בירושלים. המטרה של הסובלים בתסמונת היא לקבל התייחסות דרך טיפולים רפואיים של אדם קרוב שלא נפסקים אף פעם.
האם מירושלים ניסתה, ככל הנראה, לזכות בהתעניינות הרופאים על ידי הפגיעה בבנה. "זוהי ללא ספק תפיסת אימהות מעוותת", אומר פרופ' זמישלני.
הטיפול בתסמונת מינכהאוזן הוא מאוד מסובך מכיוון שמדובר בתופעה מורכבת מאוד, אומר פרופ' זמישלני. "מכיוון שזו תופעה מאוד נדירה, יש לוודא שאכן מדובר במקרה מסוג זה ולא במקרה של הזנחת הילד - תופעה שנפוצה הרבה יותר בימינו", הוא מציין.