אבו מאזן בנאומו באו
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן|צילום: רויטרס

נשיא ארצות הברית ברק אובמה ידוע ביכולות הרטוריות שלו, אבל השבוע זה לא הנאום שלו שהוגדר כנאום החשוב ביותר בעצרת האו"ם. יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן פנה לאו"ם וביקש רשמית הכרה במדינה פלסטינית כחברה מלאה בארגון.

התכנית הפלסטינית ומאמצי הבלימה של ארצות הברית נגד התכנית סיפקו את הכותרות השבוע כשמנהיגי העולם נהרו לניו יורק - למטה האו"ם. זה נראה כאילו אף צד לא מוכן לוותר. "אנחנו לא עושים את זה דווקא כדי לעצבן את האמריקנים", אמר נביל שעת'. "אין לנו שום עניין ביצירת חזית מול ארצות הברית".

לרשות הפלסטינית יש כבר משקיף באו"ם ווושינגטון מתנגדת לשיפור במעמדה, למרות שאובמה בעצמו הביע תמיכה ברעיון כשנאם מול המליאה בשנה שעברה. "האמנתי אז ואני מאמין היום שלפלסטינים מגיעה מדינה משלהם", הוא אמר השבוע, "אבל אני אומר שהישראלים והפלסטינים צריכים להגיע לשלום בעצמם"

ישראל מעלה את אותן הטענות כמו ארצות הברית. היא מתעקשת לחדש את המשא ומתן. הפלסטינים טוענים שהשיחות לא מביאות אותם לשום מקום והם זקוקים ליותר תמיכה בינלאומית. זו הסיבה שהם פונים לאו"ם, לדבריהם.

ג'ונתן מן, CNN (צילום: חדשות 2)
ג'ונתן מן, איש פוליטי|צילום: חדשות 2

יותר מ-100 מדינות כבר מכירות בפלסטין כמדינה עצמאית, אבל הפלסטינים יכולים לקבל מעמד של חברה מלאה באו"ם רק על ידי הצבעה במועצת הביטחון של הארגון הבינלאומי. וושינגטון, שמחזיקה בזכות וטו באו"ם, אומרת מראש שהיא מתכוונת לבלום את היוזמה. השימוש בווטו, עם זאת, עשוי לגרום לעוד בעיות.

"מי יכול להטיל ספק שהטלת וטו אמריקני במועצת הביטחון לא תצית גל אלימות נוסף במזרח התיכון?", שאל סרקוזי. הנושאים והנותנים לא ממהרים ולא דורשים החלטה מהירה באו"ם. הם מוכנים להמתין לדיפלומטים מארצות הברית ואומות אחרות שעשויים למצוא אלטרנטיבה שמקובלת על כל הצדדים.

ארצות הברית מקווה לפשרה או לפחות לדחייה כדי למנוע פתיחה של חזית חדשה בין האומה החזקה בעולם, לחצי מדינה פלסטינית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק