האירוע בו נתין זר מסודן תקף משפחה בתל אביב ולבסוף הוכנע על ידי אב המשפחה מעלה מספר שאלות משפטיות אודות החוקיות של תקיפת פורץ. עו"ד עופר ברטל, מומחה למשפט פלילי, מציע מספר תשובות לסוגיות המטרידות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם מותר לאדם לתקוף פורץ שחדר לביתו?

המצב החוקי הוא שלאדם יש זכות להגן על עצמו ועל קרוביו. בשנים האחרונות הוסף סעיף לחוק, המוכר בשם "חוק שי דרומי", המאפשר להדוף בכוח אדם שנכנס לשטחנו הפרטי - החוק מאפשר לפעול גם אם האדם אינו מאיים עלינו. עם זאת יש לציין כי אין אפשרות להפעיל כוח מוגזם וחסר פרופורציה.

מה המשמעות של הזכות להגנה עצמית ומה היא כוללת?

אם האדם לא מאיים על חייך ולא מאיים לפעול באלימות נגדך, גם אתה לא רשאי לפעול באלימות נגדו. אבל בהחלט יש לך את הזכות להרחיק אותו מביתך, גם אם זה דורש להפעיל כוח.

האב, פריצה וניסיון אונס בדירה בדרום תל אביב (צילום: חדשות 2)
הכה את הפורץ, אב המשפחה|צילום: חדשות 2

מה היה קורה אם אב המשפחה היה גורם למותו של הפורץ?

המקרה של היום מבחינה משפטית הוא קל יותר מכיוון שהצעיר דקר את הרעייה ותקף את ביתו - די בכל המרכיבים האלה כדי להצדיק את תקיפתו של הסודני ואפילו חמור מכך. מבחינה זו אין לאב סיכון משפטים וסביר להניח כי הוא לא יועמד לדין.

מה מומלץ לעשות ברגע שאדם לא רצוי נכנס לביתך?

ברגע ששומעים שאדם זר נכנס לבית יש להימנע ככל האפשר ממגע עימו. במקרים כאלה כדאי לצעוק לעברו שאנחנו מודעים לכך שהוא נמצא במקום ולבקש/לדרוש ממנו לצאת מהשטח. מהלך כזה יכול למנוע את הפגישה הפיזית ביניכם שעלולה להביא לתוצאות איומות. מבחינה חוקית אנחנו מוגנים במקרה של כניסה לביתנו אבל לעיתים כדאי לחשוב מה חכם ולא רק מה נכון מבחינה משפטית.

אין לראות בעיל ייעוץ משפטי ו/או להסתמך עליו ככזה

החשד לתקיפה ופריצה בדרום ת"א - הסיקור המלא:

נתין זר פרץ לבית וניסה לאנוס ילדה

התושבים זועמים: "יש פחד ברחובות"

"נאבקתי בו, אנחנו בטראומה"