בתקופה הקרובה לא יהיו יותר הסדרי חוב סודיים ודיסקרטיים במועדון הסגור הזה שבין הטייקונים לבנקאי הצמרת. בכירי המערכת הבנקאית ישבו וצפו בבנק לאומי מתמודד עם המשבר הגדול הזה ותוצאותיו. התפתחה כאן סוג של מחאה חברתית חדשה: הציבור הוכיח שהוא מבין לא רק במחירי הקוטג', אלא גם בהסדרי חוב מול הטייקונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

זה נכון שמבחינה חשבונאית המהלך של בנק לאומי היה מהלך נכון משום היה כאן סיכוי לראות כסף, שעכשיו לא ברור אם יתממש. הציבור הבהיר לבנקים שלא מדובר כאן רק במהלך חשבונאי-כלכלי אלא יש כאן עניין ערכי ומוסרי. מהיום, כאשר נעמוד מול הסדרי חוב בעתיד - התנאים ישתנו.

גם בבנק ישראל ייערך עכשיו תהליך של הפקת לקחים - והוא צריך להפיק לקחים. ההסדר עם נוחי דנקנר יצא אל הפועל ונחשף, אך בעבר היו הסדרי חוב דומים עם בנקים אחרים, שעליהם בנק ישראל ידע ואף אישר אותם. הערב אנחנו מתבשרים על הקמת ועדה שתבחן את הסדרי החוב בין הבנקים לאנשי העסקים.

דנקנר.
עדיין אופטימי. דנקנר|צילום: AP

דקנר ממתין למימוש העסקה עם אדוארד אלשטיין

בכירי המערכת הבנקאית וגם בכירים בשוק ההון טוענים כי הקונצרן הגדול במשק נפל. ביטול הסדר החוב עם בנק לאומי מהווה את המסמר האחרון בארון הקבורה של איי.די.בי. איש העסקים אדוארד אלשטיין היה אמור להשקיע 75 מיליון דולר באיי.די.בי - מה שהיה אמור להיות חבל ההצלה האחרון של דנקנר. על פי ההערכות, בעקבות הנסיגה של לאומי - אלשטיין גם ייסוג מעסקתו עם דנקנר. האחרון, מצידו, אומר שהעסקה עם אלשטיין "שרירה וקיימת" ואף טוען כי בשבוע וחצי הקרובים יוזרם הכסף לקונצרן.

בצאת השבת ייצא דנקנר לארגנטינה בניסיון להבטיח סופית את מימוש העסקה. מן הצד השני, בעלי אגרות החוב של אי.די.בי פיתוח מתכוונים לפנות לבית המשפט בשבוע הבא במטרה לכפות על דנקנר הסדר חוב. המקרה של אי.די.בי הוא מסוג המקרים שבהם יודעים כיצד זה מתחיל - אך לא יודעים כיצד זה ייגמר.