אמריקה ציפתה לנאום הנשיא אובמה אבל לא בנשימה עצורה. למי שעקב אחרי ההתפתחויות והתהפוכות של 48 השעות האחרונות היה ברור פחות או יותר מה ברק אובמה כבר יכול לומר לעמו במה שנחשב לנאום החשוב ביותר מאז הושבע לנשיא.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ואכן, אובמה חזר, פחות או יותר, על אותם דברים שאמר 24 שעות קודם לכן בשישה ראיונות לשש רשתות טלוויזיה שונות בארה"ב. בניסוחים מהוקצעים יותר ומדויקים יותר אובמה ניסה לשכנע את הציבור האמריקני שאכן רק איום ממשי ואפקטיבי בפעולה צבאית נקודתית ומצומצמת בהיקפה ובמשך הזמן שלה, הוא שהביא את משטר אסד להסכים למסור את כל מאגר הנשק הכימי העצום שבידיו לידי פיקוח בינלאומי, ובהמשך גם להשמדתו.
שוב ושוב חזר אובמה על התיאורים הגרפיים של תוצאות הפעלת הנשק הכימי ב-21 באוגוסט באחד מפרברי דמשק ועל כך שברור לממשל בוושינגטון ברמת הודאות הגבוהה ביותר שמשטרו של אסד אחראי לכך ולכן הוא חייב להיענש כדי לשמור על העולם כולו משימוש חוזר בנשק ההשמדה ההמונית הזה.
נאום אובמה - מבחן לנשיא הרוסי כמתווך
מהחדר המזרחי בבית הלבן ניסה הנשיא, בנאום של 16 דקות, לשכנע שוב את הציבור שלו ואת נציגיו בקונגרס להבין את מטרת הפעולה הצבאית והשלכותיה, אם אכן יהיה צורך בהוצאתה אל הפועל, תוך שהוא מודה שהוא מבין את ההתנגדות למהלך הזה גם בציבור וגם בקונגרס, גם מימין וגם משמאל.
יחד עם זאת, אובמה ביקש לדחות את ההצבעה על אישור הפעולה הצבאית בקונגרס כדי לתת סיכוי למהלכים הדיפלומטיים לעשות את שלהם , ומעניין שאובמה עצמו לא קבע שום לוח זמנים למיצוי המהלכים האלה. ככל הנראה, גם כדי להעמיד במבחן את יכולתו של הנשיא פוטין כמתווך וכמי שיכול לכפות פתרון על בן חסותו בדמשק ללא צורך בהפעלת כוח צבאי, אבל תחת איום מפורש וברור של מתקפה צבאית. היה זה נאום לאומה שאינה רוצה מלחמה מנשיא שאינו רוצה מלחמה.