מארג של אינטרסים סביב עזה (צילום: AP, חדשות)
הנייה ואבו-מאזן, ארכיון|צילום: AP, חדשות

הסכם האחדות שהציגו היום הפלסטינים נועד למראית עין בלבד ואסור להתייחס אליו בדרך אחרת. מדובר בהעמדת פנים של אחדות, לכן לא עסקו שם בכל השאלות המרכזיות שחוצצות בין פתח לחמאס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הממשלה הפלסטינית תספק מעתה שירותים לציבור האזרחי בעזה, דבר שנוח לחמאס להיפטר ממנו. עם זאת, הארגון העזתי ישמור על כוחו הצבאי, על פי המודל שלמד חיזבאללה בלבנון, או כמו שהנייה הצהיר היום: "אנחנו לא בממשלה, אבל אנחנו השלטון".

על פי תפיסה זו בדיוק עומד הארגון לפעול - כתנועה שיש לה כוח צבאי עצמאי לחלוטין, שמנהלת מדיניות, גם צבאית, כפי שעולה על דעתה. חמאס תשתתף בממשלה, תיקח חלק בבחירות, ולאבו-מאזן מטעמיו שלו, נוח כרגע לקבל את זה.

אהוד יערי (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי|צילום: חדשות 2

חמאס מוכן לקבל ממשלה שבה בעצם אין לו ייצוג, משום שהארגון מכוון את פניו לעבר הבחירות שאמורות להתקיים בעוד שישה חודשים, ולכיבוש, או לפחות דריסת רגל גסה בתוך אש"ף, המוסד העליון של האומה הפלסטינית.

כעת, לאחר שהנזק כבר נעשה - ישראל עומדת בפני שתי שאלות משמעותיות שיקבעו את המשך הדרך: הדבר הראשון, נוגע לשאלה האם תאפשר ישראל את קיום הבחירות בגדה המערבית. בכוחה של ישראל לשבש בחירות אם חמאס, ארגון טרור לכל דבר, רץ בבחירות אלה, וזאת על מנת למנוע מראות דומים מהניצחון שנחל הארגון בשנת 2005 ברצועה.

השאלה השנייה, נוגעת למצב שבו ירצה יו"ר הרשות אבו-מאזן להגיע לעזה. האם ישראל תתיר לו לנסוע דרך שטחה ישירות לרצועה, או שהיא תטלטל אותו לטוס מעמאן לקהיר ומשם למעבר רפיח. החלטת הקבינט בישראל נשמעת בשלב זה מאופקת, אך החלטות יידרשו מעכשיו בקצב מהיר ביותר.