ללא ספק שר האוצר יאיר לפיד בלחץ, ויש לו סיבה: מחירי הנדל"ן יקבעו את עתיד הקריירה הפוליטית שלו כמי שנבחר בקולות מעמד הביניים. שנה לאחר הקמת הממשלה ואנו לא רואים שינוי משמעותי בתחום. אין שינוי מגמה ולכן היום מדברים בצמרת הכלכלית על "גיים צ'יינגר" - שורה של צעדים שישנו לגמרי את חוקי המשחק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפיד רוצה לכנס בעוד כשבועיים מסיבת עיתונאים ולהכריז על שורת צעדים בתחום הנדל"ן, בתקווה שאלה יובילו לשינוי מגמה. השאלה היא האם הוא יקבל את ההצעה הכי מעניינת עכשיו שעומדת על הפרק - לקבוע מחיר מטרה. להצעה יש מספר גרסאות, והעיקרון שלה הוא שהמדינה תיתן הנחה על מחירי הקרקעות שהיא מוכרת, הנחה שיכולה להגיע אפילו ל-15% - כלומר המדינה תרוויח פחות על הקרקע.
זה יהיה מהפכני אם לפיד יכריז על מחיר המטרה. ידוע שהמדינה נהנית ממחירי הקרקעות הגבוהים, ויש לה אינטרס להמשיך לנפח את בועת הנדל"ן. אם לפיד יכריז על הצעד, זה יעיד על שינוי כיווון אמיתי והמדינה תרוויח פחות. אם יישמו את זה נכון בכל האזורים בארץ זה יביא שינוי.
בנק ישראל ישים את המשקיעים על הכוונת?
ההצעה של נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, על העלאת מסי הרכישה, עלתה בדיונים בין בנק ישראל לאוצר, אבל המהלך מצריך חקיקת בזק של הכנסת והיא יוצאת לפגרה. עם זאת, יכול להיות שהצעד הזה יקרה בחודשים הקרובים.
אפשרות נוספת היא שבנק ישראל יגביל את המשכנתאות למשקיעים וישים את המשקיעים על הכוונת. ההערכה היא שיש סבירות שלפחות אחד מהצעדים האלה לגבי המשקיעים ייצא לפועל.
מבחינת הסגנון, היחסים בין נתניהו לפלוג טובים, אבל קרים וקונקרטיים. אין שם את האינטימיות שהייתה עם פרנקל ועם פישר. לגבי המהות, יש ביניהם חילוקי דעות משמעותיים שיילכו ויקצינו לקראת גיבוש תקציב המדינה לשנה הבאה: הנגידה חושבת שיש חור בתקציב ויצטרכו להעלות מסים, ונתניהו רוצה שיורידו מסים, והוא אף הבטיח לתעשיינים שהוא יוריד את מס החברות.