הוויכוח האחרון בין ישראל לארה"ב, בנוגע להסכם אפשרי עם אירן, הוא בעיקר על מהות ותפיסת עולם. שני המנהיגים, קרי ונתניהו, "הביאו אחד לשני את הסעיף". זה התחיל עם האמירה של קרי, על כך שנתניהו אינו יודע את פרטי ההסכם, והמשיך עם התגובה של ראש הממשלה, שבה הבהיר כי הוא מעורה בפרטי ההצעה, אותה הגדיר פעם נוספת כ"רעה ומסוכנת".
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אודי סגל
למרות כל הניסיונות של הגורמים האמריקנים המקצועיים, בהם דיפלומטים בכירים, שמנסים להרגיע את המתיחות ולהציגה רק בחילוקי דעות, דווקא שני האישים, נתניהו וקרי, ממשיכים לתרום לאי השקט. אתמול זה היה קרי שטען שנתניהו אינו יודע את פרטי ההסכם, זאת למרות שראש הממשלה כן מעורה בפרטי ההצעה.
מערכת היחסים בין ישראל לארה"ב בשנות כהונתו של הנשיא אובמה ידעו לא מעט עליות ומורדות. אחרי ניסיונות הפיוס, שהגיעו לשיאם בביקור החנופה של אובמה בישראל, מדובר בפעם הראשונה מאז בה נרשמים חילופי אגרופים וחבטות לא מאוד ספורטיביות בין הצדדים - דבר שעוד עלול לגרום לנזק כי המשקעים יישארו.
הויכוח המהותי הוא דווקא לגיטימי. נתניהו אינו רוצה הסכם ביניים, אך האמריקנים, הטוענים כי הם מבינים את האינטרסים של ישראל, לא מסכימים על כך. עם זאת יש להדגיש, היעד של ארה"ב וישראל זהה - שלאירן לא תהיה פצצה גרעינית. באשר לדרך ההגעה לשם יש חילוקי דעות אמיתיים.
נתניהו חושב שהאמריקנים תמימים, ושהאירנים מנצלים אותם כדי להשיג הרבה ולתת מעט. האמריקנים לעומת זאת חושבים שנתניהו, באמצעות הקולות הבוטים שלו, רק מפריע למהלך ניסיוני ושכל הדיבורים על התמוטטות משטר הסנקציות אינם מבוססים על מידע אמיתי.
בסופו של דבר, ראש הממשלה יכול להיות מרוצה מכך שעדיין לא נחתם הסכם. הדברים שלו השפיעו במידה מה על דעת הקהל, לפחות על המדינות האחרות. האמריקניים מנגד, ממשיכים לטעון שאין לזקוף את זה לזכותו. גורם אמריקני בכיר, שהיה שותף לשיחות, אומר שלא נחתמה עסקה בז'נבה בגלל שהאירנים לא הסכימו לדרישות הגבוהות של האמריקנים והצרפתים. נתניהו אולי משפיע על חלק מהאלמנטים, אבל נותן למהלך לגיטימיות בכך שהוא מוכן באופן עקרוני לעסקה, דבר שלא רצה בו מלכתחילה.