האבטלה עולה על שולחן הנשיא (צילום: רויטרס)
האבטלה עולה על שולחן הנשיא|צילום: רויטרס

ברק אובמה עשה היסטוריה כשנבחר לנשיא האפרו-אמריקני הראשון. לזה הוא הוסיף את יישום המדיניות שלו בתעשייה העצומה שנקראת מערכת הבריאות האמריקנית, אבל השבוע הוא חוזר לבעיה החמורה ביותר שעומדת מול הממשל - אמריקה מחפשת משרות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הדבר היחיד שאכפת לי ממנו היא איך להשתמש בכל דקה מ-1276 הימים שנותרו לי לכהונה כדי להפוך את המדינה הזו למדינה שתעבוד שוב", אמר. אובמה נבחר לכהונה ראשונה ב-2008, בזמן שארה"ב שקעה למשבר הכלכלי החמור ביותר מאז ה"שפל הגדול". יותר מארבעה מיליון אמריקנים איבדו את המשרות שלהם כשהוא נבחר למשרה החדשה שלו.

"המיתון הגדול",כמו שכינו אותו, הסתיים רשמית כבר לפני ארבע שנים. מכירת הבתים חדשים מגיע עכשיו לשיא של חמש השנים האחרונות וגם שוק המניות שובר שיאים דומים. ההשוואה לתנאים באיחוד האירופי מעודדת את האמריקנים, אבל על פי סקר שמתפרסם השבוע, רק 28% מהאמריקנים מרגישים שהכלכלה באמת מתאוששת. 26% לא ממש מרוצים, אבל אופטימיים ומאמינים שהכלכלה תתאושש בקרוב. אבל 44%, על פי הסקר של "פיו", טוענים שייקח עוד זמן רב לפני שיקום של הכלכלה האמריקנית.

אחת הסיבות היא שאמריקנים רבים עדיין לא מצליחים למצוא עבודה. האבטלה עומדת על 7.6% - כמעט 12 מיליון אמריקנים מובטלים עכשיו. חלק מהכלכלנים טוענים שהמספר הזה גבוהה בהרבה אם נכלול בו את העובדים שעובדים במשרות זמניות ואנשים שכבר ויתרו על החיפוש של משרות.

ברוך הבא לשיח הציבורי

משתפר אבל לאט (צילום: רויטרס)
משתפר אבל לאט|צילום: רויטרס

"האמריקני הממוצע מרוויח פחות ממה שהרוויח ב1999", אמר אובמה. "זה לא רק פסול מבחינה מוסרית, זה מצביע על כלכלה לא תקינה". יועציו של אובמה טוענים שבחודשים האחרונים המדיניות של הנשיא התרכזה בנושאים אחרים כמו היציאה מאפגניסטן ושינוי חוקי ההגירה. כעת מתכנן אובמה לצאת למסע לאורכה של המדינה, לשאת נאומים, לדבר על יצירת מקומות עבודה, להעלות משכורות, לסייע ולעודד את מעמד הביניים.

את הרפובליקנים זה לא מרשים. "הנשיא אומר שהוא מתכוון לצאת ולהחזיר את ארה"ב לעבודה", אמר ג'ון ביינר, מנהיג הרוב הרפובליקני בקונגרס. "ובכן, ברוך הבא לשיחה אדוני הנשיא, אנחנו, מעולם לא עזבנו אותה". למעשה לא הייתה שיחה אמיתית. בשבועות הראשון לכהונה שלו אובמה והקונגרס שיתפו פעולה בתכנית כלכלית עצומה, במעמקי המשבר הכלכלי, אבל שיתוף הפעולה הזה נגמר.

הנשיא מציע תכנית תמריצים של השקעות למען הציבור כדי לעודד יצירת משרות נוספות, הרפובליקנים מתרכזים בקיצוץ ההוצאות של הממשל ועידוד השקעות של השוק הפרטי. מצבה של הכלכלה האמריקנית השתפר בלי התערבות מסוימת, בעקבות מגוון רחב של סיבות מהמאמץ וההקרבה של הוצאות המשפחה עד המדיניות ששואפת לשפר את הוצאות הממשל.

ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן - CNN|צילום: AP
עכשיו, הנשיא מתכנן לקדם יותר מעורבות של וושינגטון, זה לא ישנה את ההיסטוריה האמריקנית כמו המהלך הקודם שלו, אבל עבור אמריקנים רבים, מהלך כזה ישפר מאוד את החיים.