על רקע המקרה המזעזע שהתרחש אתמול ברהט, במהלכו רצחה אם על פי החשד את שלושת ילדיה כתוצאה מדיכאון שלאחר הלידה בו לקתה, עולות שאלות רבות בנוגע למהותה של המחלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
דיכאון שלאחר הלידה, כמו כל דיכאון אחר ממנו עשוי אדם לסבול, הינו מחלה לכל דבר ועניין. זוהי מחלה שיש לה "התחלה", "סוף" ואף תסמינים שניתנים לזיהוי ולטיפול. על פי רוב, דיכאון זה מאופיין בדומה ל"דכאונות" אחרים בתחושת דכדוך, עצבות ובקושי להתמודד עם השגרה.
נשים רבות באוכלוסיה חוות דיכאון שלאחר הלידה. למעשה מרבית גילויי הדיכאון מסווגים כנורמטיביים ואינם מאובחנים כלל בהגדרת המחלה. רק כ-15% מהאימהות סובלות ממנו באופן קשה במיוחד. לעתים ניתן לאבחן מראש נשים המצויות בקבוצות סיכון ללקות בתסמיני דיכאון קשים לאחר הלידה. בין השאר ניתן למנות אימהות שכבר סבלו בעבר מן הדיכאון או שבמשפחתן קיימת היסטוריה של המחלה. עם זאת, דיכאון שלאחר לידה עלול להופיע בקרב יולדות באופן אקראי למדי.
תמיכת המשפחה - חלק חשוב מהטיפול
תסמיני הדיכאון, עשויים להופיע במהלך שישה חודשים מיום הלידה. ישנן שיטות רבות לטיפול במחלה השכיחה. החלק החשוב בטיפול הוא בתמיכת הסביבה המשפחתית ביולדת. במקרים רבים, תמיכה זו תורמת להתאוששות האם מן החוויה העוצמתית שבלידה ולהחלמה מהירה באופן שאינו מצריך התערבות תרופתית. במקרים נדירים יותר, ניתן לפנות לרופא המשפחה המכיר את היולדת, לקבלת טיפול תרופתי וללא כל חשש מסטיגמות הכרוכות בפניה לפסיכיאטר.
בתוך כך, חשוב להדגיש כי קשה מאד להגדיר את המקרה שהתרחש אתמול ברהט, ככזה שנגרם כתוצאה מדיכאון שלאחר הלידה. מדובר במקרה קיצוני, שגם אם יוגדר כי נגרם בעקבות דיכאון, הרי שבשכלול הנסיבות יש להתחשב גם בתנאים המשפחתיים והסביבתיים בה שהתה האם, שאפשר שהובילו לתוצאה המחרידה.