יש יותר היספאנים בארצות הברית מספרדים בספרד. העובדה הזו מדגישה את הצעד הפוליטי החכם של הנשיא האמריקני ברק אובמה, שמינה השבוע שופטת היספאנית לבית המשפט העליון.
מדובר במינוי היסטורי עבור האמריקנים ממוצא היספאני. בדרך כלל הם עניים יותר, באזורים בהם הם מתגוררים משקיעים פחות בחינוך, וסובלים מהיעדר ייצוג בפוליטיקה האמריקנית, בהשוואה ליתר הקהילות השונות בחברה האמריקנית. ההיספאנים הם הקבוצה האתנית הגדולה ביותר שגם גדלה במהירות הגבוהה ביותר. היום מהווים ההיספאנים 15% מכלל האוכלוסייה האמריקנית, והם מונים כ-45 מליון בני אדם. בספרד כולה חיים 41 מליון.
יעברו עוד מספר שבועות עד שסוניה סוטומאיור תתפוס את המושב בבית המשפט העליון ועוד מספר שנים עד שנראה את השפעתה על המערכת המשפטית, אבל את ההשפעה הפוליטית אפשר להרגיש כבר עכשיו.
בני הקהילות ההיספאניות תומכים באופן מסורתי במועמדי המפלגה הדמוקרטית, אבל שינוי בעמדה הזו, אפילו חלקי, עשוי להכריע מערכת בחירות. כך היה בשנת 2004, כשהנשיא בוש הצליח הצליח לזכות בליבם ובקולם של מחצית מההיספאנים.
ברק אובמה עבד קשה מאוד כדי להחזיר את הבוחר ההיספאני לחיק המפלגה הדמוקרטית. הוא הצליח לרשום מספר שיא של בוחרים ממקור היספאני, ועכשיו הוא מציב בפני הפוליטיקאים הרפובליקנים בעיה, האם לתמוך במועמדותה של סוטומאיור לבית המשפט.
כמו כל מועמד לבית המשפט העליון, היא תיאלץ לקבל את אישורו של הסנאט לפני שתתחיל בתפקידה. פעילים רפובליקנים רואים את עמדתה המשפטית כשמאלנית מידי ומצפים מהסנאטורים שלהם להלחם במינוי. הם אפילו מוכנים לממן נגדה מסע השמצה בתקשורת האמריקנית כדי לנסות וליצור הסכמה לאומית נגד המינוי.
אבל למחוקקים הרפובליקנים אין רוב בסנט וחלקם אף מתכוונים לתמוך במועמדות שלה. כפי שזה נראה כעת, אלו שמתנגדים לה לא יכולים לגייס מספיק מחוקקים למנוע את המינוי. הרפובליקנים מודעים היטב גם לעובדה שריחוק מהאוכלוסייה ההיספאנית תזיק לזכייה עתידית בבחירות.
כך או כך, עשה פה אובמה מהלך חכם: אם סוטומאיור תקבל את הג'וב - הוא זה שיקבל את הקרדיט. אם לא, האשמה תיפול על הרפובליקנים.
תכניתו של ג'ונתן מן - Political Mann משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.